0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
2024 YKS Sonuçlarına Göre Üniversite Bölüm Tercihleri Rehberi -1

2024 YKS Sonuçlarına Göre Üniversite Bölüm Tercihleri Rehberi -1

Yazar: Uzm. Psk. Dan. Sema Çetinkaya

Yayınlama Tarihi: 03.07.2024

2024 YKS Genel Değerlendirilmesi

Yorucu, yoğun tempolu geçen bir yılın ardından 2024 YKS sınavını geride bıraktık. Sınav sonrası oluşan birçok soru işaretini bu blogta bulabileceksiniz J Sınavın genel değerlendirmesine bakacak olursak TYT sınavının ortalama zorlukta olduğunu söyleyebiliriz. Tabi ki bu her öğrenci profiline göre kolay ve zorluk değişse de ortalama bir öğrenci profilinde sınav ortalama zorluktaydı diyebiliriz. Gelelim branş branş analize; Türkçede son yıllarda olduğu gibi artık karşımıza daha düşündürücü ve zaman alıcı paragrafların çıktığını söyleyebiliriz. Artık öğrencilerinde bu zorluğa alıştığını görüyoruz. Bu yıl dikkat çeken bir nokta ise dil bilgisi sorularının az sayıda çıkmasıydı. Matematiğe gelecek olursak TYT matematik ve fen  sınavınında orta düzeyde olduğundan bahsedebiliriz. Burada diğer yıllara nazaran TYT sosyalin biraz daha öğrencileri zorladığını görüyoruz. Biraz daha bilgi içeren soruların son yıllarda karşı karşıya kalındığını söyleyebiliriz. Her yılı kendi içinde değerlendirmek çok doğru olsada sizlerinde sorularınızı yanıtlayabilmek adına TYT sınavını diğer yılllara göre kıyasladığımızda 2019-2020 yıllarındaki gibi bir sonuç gelebileceği kanaatindeyiz. AYT sayısal kısmında ise direkt 2021 yılına benzer sonuçlar çıkar dememiz çok yanlış. Evet sınav zordu ama 2021 sıralaması gelmesini beklemiyoruz. Daha çok 2021 ve 2019 arası sonucun çıkabileceğini söyleyebiliriz. Dil puan türünde ise 2022 yıllarına döneceğimizi söyleyebiliriz. Tabi ki şunu unutmamak lazım bunlar tahmini ve geçmiş yıllardan edindiğimiz bilgilere göre harmanladığımız bir varsayım. Bunu unutmamakta fayda var.

 

Puan Türlerine Göre Bölüm Tercihleri

Sayısal puan türü matematik ve fen bilimlerini içeren puan türüdür. Bu puanda en popüler meslek gruplarını sıralayacak olursak: Tıp Fakültesi, mimarlık ve mühendislik bölümleri karşımıza çıkar. Son zamanlarda popüler mesleklerden olan Endüstri mühendisliğide bu puan türünden tercih yapılmakadır. Endüstri mühendisliğinin çalışma olanakları, işletmelerin operasyonel süreçlerini iyileştirmek için analitik düşünme becerileri, problem çözme yetkinlikleri ve mühendislik bilgilerini kullanma kabiliyetleriyle aranan bir profildirler. Bu nedenle, geniş bir sektör yelpazesinde iş olanakları bulabilirler ve iş dünyasının pek çok farklı alanında etkili bir şekilde çalışabilirler.

Eşit ağırlık puan türü ise Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya ve matematik alanlarını kapsar. Bu alanın en popüler meslekleri ise, Hukuk, Psikoloji, İç mimarlık ve çevre tasarımı son zamanlarda ise yönetim bilişim sistemleri karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda eğitim fakültesini içeren öğretmenlik bölümleride bu puan türünü kapsamaktadır. Bu puan türünün popüler bölümlerinden olan Hukuk bölümü Avukatlık, hukuk müşavirliğini oluşturur. Hakimlik ve Savcılık için Huhuk mezunu olmak bu meslek türünün popüleritesini arttırmaktadır. Aynı zamanda geniş meslek alanını içeren işletme bölümünün birçok iş kolu vardır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler   Pazarlama ve Satış, Finans ve Muhasebe, İnsan Kaynakları, Girişimcilik ve Kobi Yönetimi, Danışmanlık, Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi gibi alanlarda da çalışabilirler. Puan türünüze göre tercih yaparken mutlaka ilk olarak ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Karar verdikten sonra bazı mesleklerin sıralama sınırının olduğunu unutmayın. Kontenjan ve yerleştirme istatistikleri, geçmiş yılların taban puanına bakma gibi adımları atlamamak lazım daha detaylı tercih adımları aşağıda bulunmaktadır. Peki günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ön planda olan ve revaçta olan mesleklere göz attığımızda hangi bölümler karşımıza çıkar gelin bunu yanıtlayalım. İşte teknoloji ve dijital dönüşümle ön plana çıkan bazı bölümler:

1-Bilgisayar Mühendisliği: Yazılım geliştirme, ağ teknolojileri, veri tabanı yönetimi gibi konuları kapsayan bir mühendislik disiplinidir. Dijital dönüşümün temel taşlarından biridir. Bölümü detaylı incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

2-Yazılım Mühendisliği: Özellikle yazılım geliştirme süreçlerine odaklanan bir mühendislik dalıdır. Mobil uygulamalar, web uygulamaları, yapay zeka ve veri bilimi gibi alanlarda uzmanlaşabilirsiniz.Bölümü detaylı incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

3-Bilgisayar Bilimleri: Bilgisayar bilimleri, bilgisayarların temel prensiplerini, teorik ve pratik uygulamalarını inceler. Yapay zeka, veri bilimi, algoritmalar ve bilgisayar sistemleri gibi alanlarda çalışma imkanı sunar.

4-Elektrik ve Elektronik Mühendisliği: Elektrik-elektronik mühendisliği, iletişim teknolojileri, kontrol sistemleri, robotik ve otomasyon gibi alanlarda dijital dönüşümü sağlayacak temel altyapıyı oluşturur. Bölümü detaylı incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

5-Makine Mühendisliği (Otomasyon ve Robotik): Makine mühendisliği, üretim sistemlerindeki dijital dönüşümü destekleyen otomasyon ve robotik uygulamalarıyla ön plana çıkmaktadır. Bölümü detaylı incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

6-Endüstri Mühendisliği (Dijital İşletme Yönetimi): Endüstri mühendisliği, işletmelerde verimliliği artırmak ve süreçleri iyileştirmek amacıyla dijital teknolojileri kullanır. Dijital işletme yönetimi bu alanda önemli bir alt dal olarak gelişmektedir. Bölümü detaylı incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

7-Veri Bilimi ve Big Data: Büyük veri analizi, veri madenciliği, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi alanlarda uzmanlaşan veri bilimi, dijital dönüşümün en önemli bileşenlerinden biridir.

8-Dijital Pazarlama ve Medya: Teknolojinin sağladığı imkanları kullanarak pazarlama stratejileri geliştiren ve dijital medya platformlarında etkinlik gösteren profesyoneller. Bütün bu saydığımız meslekler iş gücü piyasasındaki trendlerdir.

Bu bölümleri seçmek yeni iş dünyasının mihenk taşlarını oluşturduğu için çok önemlidir. Sağlık alanında ise son yıllarda karşımıza çıkan bölümlerden Sağlık Teknolojileri ve Biyomedikal mühendislik, genetik ve biyoteknoloji gibi bölümleri varlığının önümüzdeki yıllarda da gelecek vadettiğini söyleyebiliriz. Üniversitelerin sağladığı imklanlarla ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram