0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Yazılım Mühendisliği Nedir, Ne iş Yapar? Maaşları

Yazılım Mühendisliği Nedir, Ne iş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 03.01.2024

Yazılım mühendisliği, özellikle son yılların en popüler ve en çok tercih edilen mesleklerinden biri. Üstelik artık yazılım mühendisi olmak için üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmiyor. Yalnızca kendi çabalarınızla, i̇nternet kursları ile ya da çeşitli eğitim programlarına katılarak da bu meslekte yetkinleşmek mümkün. Elbette bir üniversitenin yazılım mühendisliği bölümünde okumak da asla küçümsenecek bir alternatif değil. Peki yazılım mühendisliği nedir ve iş imkanları ne şekilde?

Yazılım Mühendisliği Nedir?

Software Engineering olarak da bilinen yazılım mühendisliği, kullanıcıların ya da şirketlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yazılım sistemleri geliştiren, test eden ve gerekli durumlarda bakımlarını gerçekleştiren bir alandır. Daha basit bir tanımla bilgisayarlar için çeşitli yazılımlar geliştirir ve bu yazılımları yönetir. Peki yazılım mühendisliği ne iş yapar ve çalışma alanları neler?

Yazılım Mühendisliği Ne İş Yapar?

Yazılım mühendisliği alanının ilk görevlerinden biri kullanıcıların yazılım ihtiyaçlarının ya da gereksinimlerinin analiz edilerek belirlenmesidir. Hemen ardından bu gereksinimlere uygun bir yazılım tasarımı gerçekleştirilir. Bu süreçte yazılım arayüzü, mimarisi ve bileşenleri belirlenir. Daha sonra ise yazılımın geliştirilmesi adına programlama dilleri ve geliştirme araçlarından faydalanılarak belirlenen tasarıma göre bir kodlama yapılır. Nihayetinde yazılım ortaya çıkmış olur fakat yazılımın ortaya çıkması, yazılım mühendislerinin işinin bittiği anlamına gelmez.

Yazılımın işlevsel şekilde çalıştığından, istenilen performansı verdiğinden, güvenilir ve güvenli olduğundan emin olmak için gerekli testler yazılım mühendisleri tarafından gerçekleştirilir. Mevcut hatalar tespit edilir ve yazılım kalitesinin yükseltilmesi adına gerekli iyileştirmeler yapılır. Hemen ardından ise yazılımın nasıl kullanılacağını gösteren teknik belgeler ve kılavuzlar hazırlanır. 

Yazılım mühendisleri güncelleme, bakım ve destek gibi konularda da çalışmaya devam eder. Yazılımın kullanılmaya devam ettiği süre boyunca beklentileri karşılamaya devam ettiğinden emin olunması gerekir. Yazılımın ihtiyaçları karşılayamadığı noktada ise yazılım mühendisleri devreye girerek gerekli güncellemeleri gerçekleştirir ve yazılımı yeniden işler hale getirir. Yazılım mühendisliği alanında faaliyet gösterecek personelleri özellikle problemleri anlama ve çözme konusunda kendilerini geliştirmiş olmaları beklenir. Peki yazılım mühendisliği iş imkanları nelerdir?

Yazılım Mühendisliği Çalışma Alanları

Yazılım mühendisliği alanında çalışan personeller çeşitli uygulamalar geliştirerek gelir elde edebilir. Fakat aynı zamanda pek çok farklı sektör için de çalışabilirler. Yazılım mühendislerinin çalışabileceği başlıca alanlar ise şunlardır: 

  • Bilgi teknolojileri şirketleri içerisinde veritabanının yönetilmesi, sistem yönetiminin ve ağ güvenliğinin sağlanması gibi alanlarda,

  • Bankalarda, sigorta şirketlerinde ya da çeşitli finansal kurumlarda ödeme sistemlerinin geliştirilmesi ve finansal analiz gibi alanlarda,

  • Sağlık sektörü içerisinde hasta takibi, veri analizi ve bilgi sistemleri geliştirilmesi gibi alanlarda,

  • Oyun geliştirme stüdyolarında ve eğlence endüstrisi içerisinde oyun tasarımı ve yapay zeka modelleri geliştirilmesi gibi alanlarda,

  • Telekomünikasyon şirketlerinde kablosuz iletişimin sağlanması ve mobil uygulama geliştirme gibi alanlarda,

  • E-ticaret ve dijital pazarlama şirketleri içerisinde platformların ve e-ticaret sistemlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda,

  • Enerji ve otomasyon şirketleri içerisinde enerji yönetiminin gerçekleştirilmesi ve otomasyon sistemlerinin geliştirilmesi gibi alanlarda,

  • Eğitim kurumları ve eğitim teknolojileri şirketlerinde öğrenci izleme sistemlerinin ve yapay zeka destekli eğitim yazılımlarının geliştirilmesi gibi alanlarda.

Elbette bu listenin genişletilmesi mümkündür. Bugün hemen hemen tüm sektörler, yazılım mühendisliği alanından aktif olarak yararlanmaya başlamış durumdadır. 

Yazılım Mühendisliği Maaşları

Tüm dünyada yazılım mühendisliği maaş konusunda pek çok mesleğe göre tatmin edici olmakla birlikte, maaşı belirleyen birtakım unsurlar bulunur. Yazılım mühendisinin çalıştığı konum, şirketin büyüklüğü, personelin deneyimi ve bir dizi faktör maaşlar konusunda belirleyicidir. Örneğin silikon vadisi gibi teknoloji merkezlerinde bulunan şirketlerde yazılım mühendisliği maaşları çok daha yüksek olabilir. 

Türkiye’de 2024 yılı itibariyle en düşük yazılım mühendisliği maaşı 28.000 TL, en yüksek yazılım mühendisliği maaşı ise 110.000 TL civarındadır. Yani bir yazılım mühendisinin maaşı ortalama olarak 35.000 TL ile 45.000 TL arasındadır. 

Yazılım Mühendisliği Dersleri

Yazılım mühendisliği sayısal bir alan olduğundan fizik ve matematik dersleri ağırlıktadır. Bununla birlikte her üniversitenin müfredatı farklılık gösterebilir. Yazılım mühendisliği öğrencilerinin 4 yıl boyunca alacağı derslerden bazıları şunlardır: 

  • Nesne Yönelimi ve Programlama,

  • Yazılım Kalite Güvencesi ve Testi,

  • Yazılım Sistemi Analizi,

  • Veri Tabanı Sistemleri,

  • Yazılım Geliştirme,

  • Programlama,

  • Veri Yapıları ve Algoritmalar,

  • Mantıksal Tasarım.

Yazılım mühendisliği öğrencileri kendi yönelmek istedikleri alana göre çeşitli seçmeli dersler alabilir ve kendilerini arzu ettikleri şekilde geliştirebilir. Eğer siz de yazılım mühendisliği alanına yönelmek isterseniz, eğitim programları ve üniversitelerin ilgili bölümleri ile ilgili detaylı bilgiye Kopilot Rehberlik aracılığıyla ulaşabilirsiniz. 

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram