Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 26.04.2024
Biyoloji ve kimya alanlarının kesişme noktasında bulunan Biyokimya, canlı yaşamının altında yatan temel prensiplerin anlaşılması ve bu alanda elde edilen bilgilerin yaşamın devamlılığı için kullanılmasını amaçlayan bir bilim dalı olarak var olur. Biyokimya canlı organizmaların yapı taşlarını, kimyasal reaksiyonları, enzim yapılarını ve hastalıklara neden olan biyokimyasal süreçleri inceler. Modern tıbbın da temelinde bulunan Biyokimya yeni ilaçlar ve tedavi yöntemleri geliştirilmesine katkı sağlar. Peki Biyokimya bölümü nedir ve bu bölümü okuyacak öğrenciler için bilinmesi gerekenler neler?
Mikroorganizmalar, bitkiler ve hayvanlar da dahil olmak üzere tüm canlıların kimyasal yapılarını inceleyen bir bilim dalıdır. Canlı yaşamının temelini oluşturan kimyasal reaksiyonları da inceleyen Biyokimya bölümü, bu kimyasal süreçleri moleküler düzeyde inceleyerek anlamlandırmaya çalışır. Disiplinlerarası bir bölüm olduğundan geniş bir çalışma alanına sahiptir. Kimyasal bilim ya da yaşam bilimi olarak da nitelenen Biyokimya canlıların genetik yapılarını, vücut fonksiyonlarını ve hastalıklarını araştırır
Hücresel düzeyde araştırmalar yapan Biyokimya bölümü protein sentezlerinden genetik materyallere, metabolizmadan enzimatik reaksiyonlara kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsar. Bölüm mezunlarının gerçekleştirmiş olduğu biyomedikal araştırmalar pek çok hastalığın tedavisine rehberlik ederken, insan hayatını kolaylaştırma noktasında da etkilidir. Biyokimya bölümünde hem 2 yıllık önlisans programları hem de 4 yıllık lisans programları bulunur. Peki Biyokimya bölümü mezunları ne iş yapar ve ortalama maaş bilgileri nasıldır?
Biyokimya bölümü mezunları başta gıda ve ilaç endüstrisinde olmak üzere çok çeşitli sektörlerde, farklı ünvanlar ile görev alabilir. Bölüm mezunlarının alabilecekleri görevler arasından öne çıkanlar şunlardır:
Biyokimya mühendisi,
Biyokimya araştırmacısı,
Klinik laboratuvar uzmanı,
İlaç geliştirme uzmanı,
Kimyager,
Tıbbi kimyasal uzmanı,
Kozmetik sanayi personeli,
Tıp araştırmacısı,
Çevre analisti,
Beslenme uzmanı.
Biyokimya bölümü mezunları tüm bu pozisyonlarda görev alarak canlı organizmaların kimyası, insan ve çevre sağlığına etki eden kimyasal faktörler, hastalıklar, farklı sektörler için kimyasal üretimi, analiz ve ölçümlerin yapılması, geliştirilmiş olan ürünlerin testlerinin ve incelemelerinin yapılması gibi alanlarda çalışabilir. Ayrıca akademik bir rota çizen mezunlar üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademisyenlik ya da biyokimya araştırmacısı olarak görev alabilir.
Biyokimya bölümü mezunları hem kamuda hem de özel sektörde görev alabilir. Başlıca çalışma alanları ise şunlardır:
Devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler,
Araştırma enstitüleri,
Klinik laboratuvarlar,
İlaç ve biyoteknoloji endüstrisi,
Gıda endüstrisi,
Çevre ve enerji sektörü,
Lise ve ortaokul öğretmenliği,
Kozmetik laboratuvarları,
Zirai ilaç üretim tesisleri,
Araştırma geliştirme merkezleri,
Alkol üretim tesisleri,
İlgili bakanlıklar.
Bölüm mezunları ilgi alanlarına göre tıbbi ve bilimsel yayın yapan dergi ve çeşitli yayınlarda da araştırmacı ya da yazar olarak görev alabilir.
2024 yılının ilk çeyreği itibariyle en düşük Biyokimya bölümü maaşları 22.000 TL olarak bildirilmiştir. Bildirilen en yüksek maaş ise 40.000 TL seviyesindedir. Elbette personelin uzmanlığı, çalışmış olduğu kurum, deneyimi gibi faktörler bu üst sınırın artmasını sağlayabilir. Ortalama maaş bilgisinin ise 30.000 TL civarında olduğunu söylemek mümkün.
Öğrenciler eğitim hayatları boyunca zorunlu ve seçmeli olmak üzere çok sayıda ders alır. Bu derslerin tamamının başarı ile verilmesi, iş hayatına başarılı bir giriş yapmak açısından önemlidir. Müfredat üniversiteden üniversiteye değişiyor olmakla birlikte büyük ölçüde aynıdır. Öne çıkan Biyokimya bölümü dersleri ise şunlardır:
Genel Kimya
Genel Biyoloji
Hücre Biyolojisi
Analitik Kimya
Organik Kimya
Mikrobiyoloji
Moleküler Genetik
Biyoorganik Kimya
Atık Değerlendirmesi ve Arıtma Yöntemleri
Sekonder Metabolitler
Enzimoloji
Öğrenciler bu derslerin büyük bir kısmını hem teorik hem de uygulamalı olarak alırlar. Uygulama derslerinde yüksek başarı, öğrencilerin mezun olduktan sonra başarılı personellere dönüşmeleri açısından önemlidir.
Biyokimya bölümü okumak, başta derin bir tıp ve sağlık bilgisine sahip olmak açısından önemlidir. Bölüm öğrencilerinin elde edebilecekleri diğer kazanımlar ise şunlardır:
Geniş kariyer olanakları bulunur,
Mezunların sağlık, çevre, tarım, enerji, ilaç ve daha pek çok sektör arasında geçiş yapma imkanı mevcuttur,
Laboratuvar becerileri bulunuyor olması deneysel çalışmalar yapmayı mümkün kılar,
Öğrenciler moleküler biyoloji hakkında yetkinleşir,
Problem çözme becerileri gelişir,
İnovasyona ve yeni buluşlara katkı yapma fırsatı yaratılır.
Bu avantajları sayesinde Biyokimya, özellikle son yıllarda popüler bir bölüm haline gelmeye başlamıştır. Eğer siz de bu bölümü okumak istiyorsanız, hem bölüm hakkında hem de eğitim programları hakkında bir görüşmek yapmak için Kopilot Rehberlik danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar