0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Etkili Deneme Çözmek

Etkili Deneme Çözmek

Yazar: Psk. Dan. Tuğçe Tunç

Yayınlama Tarihi: 08.01.2024

Sınavlara çalışmaya başlayan çoğu öğrenci, ilk etapta deneme çözmekten kaçınabiliyor. Deneme sonuçlarının kötü gelme ihtimalini düşünen öğrenciler, deneme çözmeyi olabildiğince ertelemek isteyebiliyor. Ancak sınav senesinde bol deneme çözmenin önemi kritik. Bir denemeyi doğru ve etkili çözebilmenin ise birçok yöntemi bulunmakta. Etkili deneme çözebilmek için bu 8 maddeye dikkat edebilirsiniz.

  • Konularda Yeterince İlerlemek

Öncelikle, hiç konu çalışmadan deneme çözmenin gerçek netleri yansıtmayacağını dikkate almalıyız. Konuların yaklaşık olarak yarısını bitirdikten sonra deneme çözmeye başlamalı ve deneme sıklığını zamanla artırmalıyız. Konularda ilerledikçe denemelerde doğru yaptığımız soru sayısı da artacaktır.

 

  • Soruları Doğru Okumak

Özellikle TYT sınavlarında süreyle yarışan öğrenciler, denemeyi hızlı çözebilmek uğruna soruları eksik okuyabiliyor, soru kökünde yer alan ifadeleri gözden kaçırabiliyor. Sınavlarda zamana karşı yarışıldığı bir gerçek ancak hızlı okumak uğruna yanlış cevap vermek netleri düşürecektir. Bu sebeple soruları dikkatle ve anlayarak okumaya özen göstermeliyiz.

 

  • Branş Bazlı Süre Tutmak

TYT sınavı toplamda 165 dakika olsa da, her öğrencinin derslere ayırdığı süre farklılık göstermektedir. İlk aylarda branş bazlı ayırılan süre fazla olsa da bu durum pratik kazandıkça ve bol deneme çözdükçe tersine dönmektedir. Deneme sınavı çözdüğünüz esnada Türkçeye kaç dakika ayırdığınıza, matematiğe kaç dakikanız kaldığına dikkat etmelisiniz. Örneğin Türkçeye yaklaşık bir saat ayıran bir öğrencinin ilk hedefi 55 dakikaya düşmek, ardından 50 dakikaya düşmek olmalıdır. Bu da tüm dersler için branş denemeleri çözerek mümkün olmaktadır. Konuları bitirdikten sonra daha kısa sürelerde çözmeyi hedefleyen öğrencilere önerimiz, rutinlerine branş denemeleri eklemeleri olacaktır.

 

  • Zaman Yönetimine Dikkat Etmek

Kimi denemelerde paragraf soruları normalden daha uzun olabiliyor, bu da Türkçeyi bitirme süresini ileri atabiliyor. Türkçede çok fazla zaman kaybettiğini düşünen, uzun paragraflardan yorulduğu için de soruları anlamakta gittikçe zorlanan bir öğrencinin o esnada yapması gereken başka bir branşa geçerek sonrasında tekrar Türkçeye dönmek olmalıdır. Yoksa Türkçede kaybettiği zaman artacak ve denemedeki diğer soruları göremeden süresi bitecektir.

 

  • Turlama Tekniği

Turlama tekniği denemeleri hızlı çözmek için kullanılan bir tekniktir. Buna ek olarak, deneme esnasında bir soruyla çok uğraşıp stres yaşamak, diğer sorulardaki performansı da olumsuz etkileyen bir durumdur. Deneme çözümü esnasında yapamadığımız soruların başına bir işaret koyarak o an o sorularda daha fazla uğraşmadan yapabileceğimiz sorulara odaklanarak net artışı sağlayabiliriz. Deneme çözerken bir soruda çok uğraşıldıysa veya cevap çıkmadıysa sorunun başına TEKRAR DENE anlamına gelen TD, soru çözüldüyse ama sonuçtan emin olunamadıysa EMİN DEĞİLİM anlamına gelen ED harfleri yazılabilir. Böylelikle kalan sürede hangi soruyu önceliklendireceğimize karar verebiliriz.

 

  • Branş Bazlı Sıralama Belirlemek

Sık deneme çözmeye başlanılan dönemde, her öğrenci kendine uygun sıralamayı bulmak için denemeler yapmalıdır. Çoğu öğrenci denemeye Türkçe çözerek başlar, çünkü zihin yorulmamışken uzun paragraf sorularında daha iyi performans gösterilebilir. Yeni bir sıralama deneyen öğrenciler bu sıralama şeklini en az 2 denemede denemeli ki gerçekten işe yarayıp yaramadığına kanaat getirebilsin.

 

  • Sınav Anı Yönetimi

Deneme esnasında elbet zorlanılan, çözümü bulmak için çok uğraştıran sorular olacaktır. Bu durumda olabildiğince sakin kalıp soruyu geçmek, yapılabilecek sorulara odaklanmak gerekiyor. Sınavda zor sorular olduğu kadar kolay soruların da olacağı unutulmamalı. Bir soruda takılıp kalmak ve stres yaşamak demek sonraki sorularda da doğru yapma olasılığının düşmesi demek. Süre konusunda da aynı durum geçerli. Sınav esnasında beş saniye dahi olsa durup nefes almak, bir yudum su içmek anlık rahatlama sağlayacağından kalan soruları daha iyi anlayacağını göreceksiniz.

 

  • Deneme Analizi

Bol deneme çözmek kadar çözülen denemelerin analizini aksatmamak da mühim. Denemeler analiz edilmediği sürece neyi neden yanlış yaptığımızı anlayamayacağımız için eksikleri kapatmak da mümkün olmayacaktır. Deneme çözdükten sonra en kısa zamanda analizini yapmalı, yanlış yapılan konulardan eksikleri telafi etmek için konu tekrarı yapılmalıdır. Yanlış yapılan her sorunun doğru cevabını öğrenmek, aynı yanlışları tekrar yapmamak adına epey öneme sahip.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram