0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Günde Kaç Saat Çalışmalıyım?

Günde Kaç Saat Çalışmalıyım?

Yazar: Psk. Dan. Emre Emeç

Yayınlama Tarihi: 16.03.2024

Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) her yıl milyonlarca aday giriyor. Bu sınavlara hazırlık sürecinde en çok sorulan sorulardan biri de şüphesiz ki “Günde kaç saat çalışmalıyım?” sorusudur. Bu soruyu cevaplandırabilmek için aslında birçok değişkeni de gözden geçirmek geliyor. Bugün de tam olarak buraya değineceğiz. Burada hem hedef hem de yoğunluk açısından farklılıklar söz konusu olduğu için iki sınavı ayrı ayrı ele alacağız.

 

Ünivesiteye Geçiş Bileti: YKS

YKS’ye her yıl binlerce aday başvuruyor. Her adayın en büyük hedefi kuşkusuz ki sene sonunda istediği bölüme ve üniversiteye yerleşmektir. Bu hedefleri doğrultusunda çok yoğun bir hazırlık süreci geçiren öğrencilerin aklındaki en büyük soru işareti ise çalışmalara ayrılacak süredir. Aslında bu sorunun kesin ve standart bir cevabı da yoktur. Her öğrencinin günlük rutinleri birbirinden farklıdır. Kimi öğrenci günün büyük çoğunluğunu okul veya dershanede geçirmekte kimi öğrenciler özel ders üzerinden ilerlemekte kimi öğrenciler ise tek başına süreci yürütebilmektedir. Buradan yola çıkacak olursak öğrencilerin gün içerisinde çalışabileceği potansiyel süreler daha gün başlamadan belirlenmiş oluyor aslında. Okula giden öğrenciler gün başlangıcı ile okula gitmekte ve ortalama olarak saat 16 gibi okuldan çıkmaktadır. Eve dönüş, yemek yeme, dinlenme derken saat 18 olmuş oluyor. Ortalama uyku saatinin 12 olduğunu varsayalım bu öğrenciye kalan aralardaki dinlenme paylarını da çıkaracak olursak öğrenciye kalan net süre 4-5 saattir. Bunun tam tersi durumda okula veya dershaneye gitmeyen mezun bir öğrenci ise sabah uyandığı saat ile akşam uyuduğu saate kadar süreci istediği gibi yapılandırabilmektedir. Böyle bir durumda her öğrenci için aynı süre belirlememiz mümkün değil. Bunun dışında öğrencilerin dersten verşm alma süreleri de özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durumu basit bir örnekle açıklayalım: Matematik’teki Fonksiyonlar konusunu bir öğrenci 4 saatlik çalışma ile halledebilirken başka bir öğrenci için gerekli süre bundan daha fazla veya daha az olabilmektedir.

Bu konuda geçmişteki deneyimlerden yola çıktık ve geçen sene Kopilot ile sınava hazırlanıp ilk on bine giren çalışan öğrencilerimize günlük kaç saat çalıştıklarını sorduk. Aldığımız cevaplar içerisindeki en yüksek süre ortalaması 11,5 saat iken, en düşük süre ortalaması 3,5 saatti. Bu öğrencilerimizle birlikte soruya cevap veren tüm öğrencilerimizi bir havuza aldığımızda ortalama 6,5 saatlik bir süre ile karşılaşıyoruz. Buradan da anlaşılacağı üzere öğrenciden öğrenciye göre bu durum değişkenlik göstermekte ve süre göreceli bir kavram haline gelmektedir. Süreç içerisinde süreyi ayarlamak kadar verimli bir şekilde çalışmak da sizi hedefe götürecektir. 10-11 saat çalışıp minimum düzeyde verim almak kadar 1,5 saat çalışıp maksimum verim almak da sizi hedefiniz götürmeyecektir.  Şu ana kadarki deneyimlerimize bakacak olursak 3,5 saatin altında çalışıp da ilk on bine giren bir öğrenci ile karşılaşmadık. Burada 12. sınıfların ve dershaneye giden mezun öğrencilerin bu süreleri yakalamakta sıkıntı çektiğinin farkındayız ancak çalışmaya ayrılan süre örneklerde görüldüğü gibi sizi denkleme ekleyebilir veya denklemden çıkarabilir. Sürece başladığınız ilk dönemlerde kendinizi tartarak bir süre belirlemeli daha sonra süreç ilerledikçe kademeli bir şekilde bu süreyi arttırmalıdır. Sürece başladığınız döneme bağlı olarak bu süre 1-2 saat de olabilir 3-4 saat de olabilir. Ayrıca atlanmaması gereken bir durum da şudur ki; YKS okuldaki yazılılar gibi son günlerde çalışılarak kazanılacak bir sınav değildir. Her gün planlı, istikrarlı ve düzenli bir şekilde ilerlemek hayati bir öneme sahiptir. 


Ortaöğretime Geçiş: LGS

Her yıl binlerce öğrencinin ortaöğretime geçiş için girdiği Liseye Geçiş Sınavı/Sistemi (LGS) için aynı sorunun cevabı sadece öğrenciler tarafından değil aynı zaman da bu öğrencilerin velileri tarafından aranmaktadır. Burada da standart bir cevap yok aslında. Öğrenciden öğrenciye farklı rutinler LGS sürecinde de görülmektedir. Her öğrenci süreç içerisinde okula devam etse bile bunun yanında kurslara, dershanelere veya özel derslere giden öğrencilerin sayısı da bir hayli fazla. Süre belirlerken öğrencilerin içinde bulundukları durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır. 8. sınıf öğrencileri sabahın erken saatlerinde başlayan okul, lisedeki öğrencilere benzer bir şekilde saat 16’da bitmektedir. Kurs, özel ders veya dershanenin denkleme girdiği durumlarda öğrencinin 19’da evde olduğunu tahmin edebiliriz. Dinlenme ve yemek yeme derken saat 20 olmuş oluyor. Erinlik(puberte) çağındaki bir öğrenci için uykunun ne kadar önemli olduğunu düşünecek olursak hafta içinde ders çalışmak için öğrencinin elinde kalan süre 2-3 saat oluyor. 8. sınıf öğrencileri, YKS öğrencilerine göre bu süreçte daha kırılgan olabiliyor. Hem erinlik döneminin başlangıcında olmaları hem de bu yoğun tempo ile ilk defa karşılaşmaları öğrencilerin ruh sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için veli-öğretmen arasında sürekli bir iletişimin olması bir hayli önemlidir. Hafta içerisinde günde ortalama 2-3 saat veli gözü ile çok az görülebilir fakat şu da unutulmamalıdır ki bu öğrenciler robot değildir. Hafta içi uzun sürelere çıkılamasa bile hafta sonları ve yıl içerisindeki tatillerde bu durumun telafisi yapılabilir. Tüm bu durumlar göze alındığında bu öğrencilerin bir hafta içerisinde, günde ortalama 4 saat çalışması yeterli olacaktır. Tabii ki öğrencilerin kişisel özelliklerine göre bu sürede esnemeler yapılabilir. 

 

 

YKS ve LGS’de ortalama süreler birbirinden bağımsız olsa da ortak olan durum planlı, disiplinli ve istikrarlı çalışmaktır. Öğrenciler, gün içerisinde çalışacakları konuları hafta başında veya bir gün öncesinde planlamalıdır. Bu planlamada her gün birebir aynı sürede olmasa bile benzer bir yoğunlukta olmalı ve istikrar sağlanmalıdır. Öğrencilerin farklı rutinleri ve özellikleri olsa da disiplinli bir şekilde süreci yürütmek onları hedefe daha hızlı ulaştıracaktır. Unutmayalım disiplin, bizi başarıya giden yolda tutan güçlü bir araçtır 🙂

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram