0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
YKS Puan Hesaplama ve Sıralama: Rehber 2

YKS Puan Hesaplama ve Sıralama: Rehber 2

Yazar: Psk. Dan. Arife Nur Ertuğrul

Yayınlama Tarihi: 03.07.2024

DOĞRU SIRALAMA TAHMİNİ YAPMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER

YKS sürecini atlattıktan sonra maalesef stres bitmiyor bu sefer de kaç puan gelecek, sıralamam nasıl gelecek kaygıları başlıyor. Bu süreçte kafanızı karıştıracak yanlış bilgilere kapılmamanız adına doğru bilgilendirme ile kafa karışıklığını önleyeceğiz. 

 

1-Puan hesaplamada sık yapılan hatalar

 

 Bunlardan kaçınma yolları Yanlış bilinen doğrular

Puan, sıralama hesabı yaparken, tahminlerde bulunurken sosyal medya mecralarında herkes farklı yorumlar yapıyor. Bu süreçte sadece bu işin uzmanı olan; branş öğretmenleri ve rehber öğretmenlere kulak vermenizi öneririm. Konuda bilgisi olmayan sadece yorum yapan kişileri dinlemek kaygınızı ve stresinizi daha çok artıracaktır.

Puan hesaplaması yapılırken ÖSYM’nin belirlediği katsayıları kullanır. Her dersin puan getirisi farklıdır. Kendi alanınıza göre de aynı puan değerine sahip olmadığını hatırlamakta fayda var. Bu konuda bilgi almak adına kat sayı değerlerini anlatan blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Katsayı hesaplaması dışında her yıl zorlayıcı olan derse göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin 2021 AYT Matematik branş olarak zorladığı için normalde 1 Matematik sorusu 1000 kişi sıralama oynatıyorsa 2021’de 3000 kişi sıralamayı etkilemiştir. (sayılar tamamen örnektir) Yani 2021 AYT Matematik standart sapması yüksektir. Ya da aynı durum 2023 Türkçe’de geçerlidir. Normalde Türkçe bu kadar sıralamaları etkileyen bir branş değilken 2023’te Türkçe yapan kişiler öne geçmiştir. 2023’te Türkçe standart sapması yüksektir diyebiliriz.

Fakat soru bazlı standart sapma yoktur. Kimsenin yapamadığı zor soruları yaptınız diye öne geçmezsiniz ya da ekstra puan almazsınız.

Bu yüzden toplam net sayısı hesabı yaparak sıralama tahmini yapılamaz. Her dersin farklı puan ağırlıklarını da göz önüde bulundurmak gerekir. ve sayısal bir öğrencisiyle eşit eğırlıktan tercih yapacak bi öğrenciye fen çözmek aynı puanı getirmez. Örneğin 2023’te toplam 90 TYT/ 40 AYT neti yapan biri 2024’te aynı neti yaptım yine sıralamam aynı gelecek diye düşünürse yanlış tahminde bulunmuş olur. Unutmayın 2024 YKS 2023 YKS’ye göre daha zordu, bu yüzden aynı neti yapan biri bu sene daha iyi bir sıralama yapacaktır.



2-Puan hesaplama örnekleri

 

Farklı senaryolara göre örnek puan hesaplamaları - Çeşitli ders kombinasyonları ve sonuçları

YKS sonuçlarını sizin yaptığınız netler değil rakiplerinizin yaptığı netler belirler. Yani siz ne yaparsanız yapın rakiplerinizle bir sıralama listesine dizileceksiniz ve onlar sizden iyi yaptıysa alt sıralarda; onlar sizden kötü yaptıysa siz yukarı sıralarda olacaksınız.

 

Örnek üzerinden gidecek olursak, (ilk görsel 2021/diğer görsel 2023 sonuçları) görselde de görüleceği gibi aynı kişinin 2021/2023 TYT’de Türkçe hariç diğer branşlarda netleri aynı olmasına rağmen 2023 TYT’de Türkçe netinin düşmesi TYT Yerleşme sıralamasını 300.000 kişi geriye çekmiştir. Say puan türündeki yerleşme sıralamasına baktığımızda da 2021 matematik neti daha düşük olmasına rağmen sıralaması 2023 yılına göre daha iyi gelmiştir. Halbuki toplam AYT neti 21’de 2 net daha düşük. Bu durumun nedeni o yılki belirleyici branşın net sayısıdır. 

 

3-YKS sıralama sistemi

 

Puan ve sıralama arasındaki ilişki - Sıralama belirlemede dikkate alınan faktörler

Sıralama YKS sürecinin en kilit noktası. Aslında kimsenin tam olarak emin olamayacağı sadece tahminler yürütebileceği bir durum. Bu yüzden sonuçlar gelmeden sıralamaya dair net bir şey söylemek mümkün değil. Sadece sıralama mantığını öğrenerek daha doğru ihtimaller üzerine düşünebilirsiniz. 

Puan hesaplaması yapılırken ÖSYM’nin belirlediği katsayıları kullanıldığını söylemiştik. Diğer blog yazımızda belirttiğimiz gibi bir Türkçe neti sayısal bi öğrenciye soru başı 1,19 puan getirir. 21 YKS’de de 1,19’dur bu sayı 23 YKS’de de. Yani puan getirisi her yıl aynı olsa da kolay olan sınavdan herkes normalden yüksek puan alır, zor sınavdan da herkes normale göre daha düşük puan alır.  Yine örnekten gidecek olursak öğrencimizin 21 de TYT puanı 329 iken 23 TYT’de 332’dir ve sadece 3 puan oynamasına rağmen 300.000 sıralama geride kalmıştır. Yani herkesin puanı normalin çok daha üzerinde gelmiştir. Puanın yükselmesi sıralamayı düşürmüştür. YKS puan türleri ve yüzdelerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

4-YKS puan hesaplama araçları ve kaynaklar

Puan/sıralama hesabı yaparken güvenilir web siteleri ve geçmiş yılların örneklerine göre fikir yürütmek gerekir. Bunun için birkaç tane güvenilir site önerisinde bulunacağım fakat ne kadar güvenilir olursa olsun hiçbiri %100 doğru tahminde bulunamaz. YKS puan hesaplama adımları ve katsayılarına buradan ulaşabilirsiniz.

https://ertansinansahin.com/yks-tyt-ayt-puan-hesaplama-ve-siralama-hesaplama/ 

https://ogmmateryal.eba.gov.tr/yks-puan-hesaplama  

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram