0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
YDT'ye Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

YDT'ye Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

Yazar: Uzm. Psk. Dan. Sema Çetinkaya

Yayınlama Tarihi: 30.01.2024

YKS nin oturumlarından biri olan YDT (Yabancı Dil Testi) dil öğrencileri için çok önemli bir sınavdır. Üniversitede yabancı diller  bölümlerinden birine girebilmek için bu sınava girmemiz gerekmektedir. YDT’ye girebilmek için ilk olarak TYT sınavına girilmesi gerekmektedir.  Toplam 80 sorudan oluşan YDT sınavı için  120 dakika verilmektedir. Dil  puanının oluşabilmesi için TYT etkisi %40, YDT etkisi %60’ tır. YDT sınavı bazı temeller üzerine kuruludur. Karmaşık gözüken yapısına karşın aşılamayacak bir engel değildir.  Nereden başlayacaklarını bilmeyenler için bu yazımızda YDT sınavına nasıl hazırlanılmalıdır ve nasıl başlanmalıdır bununla ilgili bilgiler paylaşacağız.

 

PEKİ NASIL ÇALIŞILMALIDIR?

1. İlk Olarak Soru Tarzlarını Bilmek

Bu zamana kadar YKS sınavında çıkan soru tarzlarına bakmak ve bunun hakkında soru tarzlarını incelemek iyi olacaktır. İlk olarak ne tür sorularla karşı karşıya kalacağımızı bilirsek çalışma rutinlerimizi ve düzenimizi ona göre oluşturabiliriz. YDT soru tipleri

   *Kelime Bilgisi – (5 soru)

   *Dil Bilgisi – (10 soru)

   * Cloze Test – (5 soru)

   *Cümleyi Tamamlama – (8 soru)

   *İngilizce Verilen Cümlenin Türkçe Karşılığını Bulma – (6 soru)

   *Türkçe Verilen Cümlenin İngilizce Karşılığını Bulma – (6 soru)

   *Paragraf – (15 soru)

   *Anlamca En Yakın Cümleyi Bulma – (5 soru)

   *Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma – (5 soru)

   *Verilen Durumda Söylenecek İfadeyi Bulma – (5 soru)

   *Diyalog Tamamlama – (5 soru)

   *Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma – (5 soru) dan oluşmaktadır.

 

2. Doğru Kanalı ve Kaynakları Bulmak

ELS, Akındil, Modadil, İrem Yayıncılık, Dilko, Pelikan, Yediiklim kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Bu kaynaklar kaliteli ve öğretici olduğu için sene içinde kendinizi geliştirebilmeniz için iyi olacaktır. Aynı zamanda da Akındil, Modadil, K4, Taktik hocam kanallarından da destek alabilirsiniz.

 

3.Kelime Bilgisi

  Düzenli kelime çalışmaları  YDT için çok önemlidir. Günlüklerinize eklemeniz gerekenlerden en önemlisi diyebiliriz. Bunun için her gün 20 kelime rutini eklersek kelime haznemizin gelişmesi için iyi olacaktır. Aynı zamanda kelime ezberlemenin yanında Çeşitlendirmek için BBC, Times, The New York Times gibi gazetelerden makale, haberler okunabilir. Bu yeni bilgilerin eklenmesi ve güncel bilgilerin öğrenilmesi içinde iyi olacaktır.

 

4.Gramer Bilgisi

Grameri öğrenebilmek için konu anlatımlarını öğrenip pekiştirmeye geçmek gerekir. Bunun için gramer konularından sonra test çözümü yapmak aynı zamanda öğrendiğiniz kelimelerle birlikte cümle oluşturmak gramerinizin pekişmesine katkı sağlayacaktır. Grammeri iyi bilmedikten sonra kelime bilginizin iyi olması yetmez. Bunun için dizi-film ve belgesellerle grammer bilginizi pekiştirebilirsiniz.

 

5. Deneme Çözmek

Deneme çözmek edindiğimiz kelime bilgilerinin pekişmesi açısından etkili bir yöntemdir. Sınav tarzına aşina olmak, farklı soru kalıplarına aynı anda maruz kalmak ve ingilizce paragraf ve metinlerde yorum becerilerini geliştirmek ydt deneme pratiklerinin en önemli katkılarındandır. Ayrıca eksikliklerinizi gösteren en iyi reçete ydt denemeleridir. MEB’in Ogm materyal adlı sitesinden ücretsiz ve sınav tarzı denemelere ulaşmakta mümkündür)  Grammer konularınında daha iyi pekişip pekişmediğini anlayabilmemiz için bize geri bildirimler sunar. Bunlarla birlikte farklı soru tiplerini görmemizi sağlar. Bu yüzden bütün konularınız bitmese bile haftada 1 YDT denemesi çözmek iyi bir fırsat olacaktır.

 

 NEREDEN BAŞLANMALIDIR?

Bütün bu adımlara dikkat ettikten sonra konu çalışmaları yani grammer konuları dediğimiz çalışmalarıda bir yandan yürütülmesi gerekir. Tenses dediğimiz grammer konularından başlamak iyi olacaktır. Tenses konularına çalışırken 3 e bölerek çalışılabilir.

1. Present Continuous, Simple Past, Past Continuous

2. Perfect tenseler (Present Perfect, Present Perfect Continuous, Past Perfect, Present Perfect, Past Perfect Continuous)

3. Future tenseler (Simple Future, Future Continuous)

Tenses konularını iyi bilmek aslında grammer konularının kökünü bilmek demektir. Bundan kaynaklı ilk olarak buradan başlanmalıdır. Daha sonra sırasıyla

· Modals

· Pronouns-Relative

· Clauses-Noun Clauses

· Conjunctions

·  Conditionals (Koşul Cümleleri)

· Gerund & Infinitive (Fiilimsi)

· Active & Passive (Etken & Edilgen)

· Preposition

· Quantifiers (Miktar Bildiren İfadeler)

· Adjective & Adverb (Sıfat & Zarf)

· Comparative & Superlative (Karşılaştırma)

· Reduction (Kısaltma)

Konu sırasıyla gidilebilir. Tabi ki bütün bunları yaparken belirli düzen ve disiplinle gitmek ve bir uzmandan destek almak iyi olacaktır.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram