0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
TYT Türkçe Nasıl Çalışılır?  Nereden Başlanmalı?

TYT Türkçe Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

Yazar: Psk. Dan. Beyza Ayangül

Yayınlama Tarihi: 30.01.2024

Türkçe dersine nasıl çalışılır? sorusu öğrenciler için arama motorlarında en fazla sorulan soruların başında gelmektedir. Türkçe dersi öğrencinin anlama ve konuyu yorumlama gücünü geliştirir. Bu bakımdan Türkçe dersinde başarılı olan bir öğrenci diğer derslerinde de başarılı olur. Sınavda ilk sırada olan Türkçe sınav anı heyecanının en çok olduğu ama aynı zamanda en çok odak isteyen derstir bu yüzden sınav öncesinde Türkçe netleri olabildiğince artırılmalı ve sınavda bunun rahatlığından faydalanılmalıdır.

Türkçe dersinde anlama, anladığını yorumlama becerisini geliştiren en büyük alışkanlık kitap okuma alışkanlığıdır çünkü kitap okuma alışkanlığı ile doğru okuma, okuduğunu doğru anlama, anladığını yorumlama becerisi zaman içerisinde gelişir. Öğrencinin sınavlarda sınav sorularını doğru okuması ve doğru anlaması, yoruma açık olan soruları doğru olarak yorumlaması ve özellikle paragraf sorularında muhakeme yapabilmesi kitap okuma alışkanlığı ile paralel bir şekilde ilerlemektedir.

TYT Türkçeyi dil bilgisi ve paragraf soruları olarak iki ayrı başlıkta ele alıyoruz. TYT’de 40 sorunun dağılımı genellikle 30-32 soru paragraf 7-10 soru da dil bilgisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Öncelikle YKS çalışmalarımıza başlar başlamaz paragraf ve dil bilgisi çözümü başlamalıdır çünkü öğrenci hangi alanda olursa olsun iyi bir sıralama hedefi varsa Türkçeden iyi bir net yapmalıdır. İster bir Youtube kanalı ister el kitabıyla birlikte konu çalışılıp bir yandan da soru bankasıyla ilerlenir. Öğrencinin seviyesine göre farklılık gösterse de en az 2 paragraf 1 dil bilgisi soru bankası bitirildikten sonra daha fazla soru bankası üzerinden pekiştirilmeye ihtiyaç görülmüyorsa branş denemelerine geçilerek hem bu derse ayrılan zamandan kazanılır hem de daha hızlı sonuç alınır.

 

TYT Türkçe’de Başarılı Olmak İçin 10 Adım

1. Ders Programı Oluşturun:

· TYT sınavına hazırlık için bir çalışma programı oluşturun. Planınızda günlük, haftalık ve aylık hedefler belirleyin.

2. Konu Analizi Yapın:

· Türkçe bölümünde hangi konuların ağırlıklı olduğunu belirleyin. Dilbilgisi, paragraf soruları, okuma anlama gibi konulara odaklanın.

3. Kaynak Seçimi:

· Türkçe konularını kapsayan güvenilir kaynakları seçin. Türkçe dilbilgisi kitapları, soru bankaları ve deneme sınavları size fayda sağlayabilir.

4. Dilbilgisi Çalışmaları:

· Türkçe dilbilgisi kurallarını öğrenin ve bu kuralları uygulamalı olarak pekiştirin. Özellikle noktalama işaretleri, yazım kuralları, ses bilgisi gibi çok çıkan konulara dikkat edin. Çıkma oranlarına göre çalışmak çok önemli.

5. Paragraf Çözme Alıştırmaları:

· Paragraf sorularında anlama becerinizi geliştirmek için bolca paragraf çözme alıştırması yapın. Soruları dikkatlice okuyun ve anlamını kavrayın.

6. Okuma Alışkanlığı Kazanın:

· Genel kültür seviyenizi artırmak ve okuma hızınızı geliştirmek için düzenli olarak kitap, makale ve haber okuyun.

7. Deneme Sınavları Çözün:

· Zaman yönetimi ve sınav stratejilerinizi geliştirmek için düzenli olarak TYT deneme sınavı ve branş denemesi çözün. Yanlışlarınızı analiz edin ve eksik olduğunuz konulara odaklanın.

8. Günlük Tekrarlar Yapın:

· Öğrendiğiniz konuları unutmamak için düzenli olarak günlük tekrarlar yapın. Küçük notlar alabilir veya özetler oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda her konudan 1-2 test bırakarak tekrarlara eklemeniz iyi olacaktır.

9. Motivasyonunuzu Yüksek Tutun:

· Uzun bir hazırlık süreci olduğu için motivasyonunuzu yüksek tutun. Hedeflerinizi belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için çaba sarf edin.

 

PARAGRAF SORULARINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN 7 ADIM

 TYT Türkçe ve diğer derslerde başarılı olabilmek için gerekli olan paragraf sorularında dikkat etmemiz gerekenleri şöyle özetleyebiliriz:

1. Soru Metnini İyi Okuyun:

· Soru metnini dikkatlice okuyun. Paragrafın ana temasını ve içeriğini anlamaya çalışın.

2. Ana Fikri Belirleyin:

· Paragrafın ana fikrini belirleyin. Paragrafın ne hakkında olduğunu anlamak, diğer soruları daha etkili bir şekilde çözmenize yardımcı olacaktır.

3. Detayları Fark Edin:

· Paragraf içindeki önemli detayları fark edin. Ana fikri destekleyen örnekler veya açıklamaları tespit edin.

4. Kelimelere ve Bağlaçlara Dikkat Edin:

· Paragraf içindeki önemli bağlaçları ve geçiş ifadelerini belirleyin. Bu ifadeler paragrafın akışını ve mantığını anlamanıza yardımcı olabilir. Bir cümlenin önceki veya sonraki cümle ile ilişkisi paragrafın bütünlüğünü sağlar.

5. Mutlaka paragraf çözmeyi günlük rutin haline getirin.

6. Zaman Yönetimine Dikkat Edin:

· Paragraf sorularını çözerken zaman yönetimine dikkat edin. Her bir soruya ayrılan süreyi bilin ve gerektiğinde sorular arasında geçiş yaparak zamanınızı etkili bir şekilde kullanın.

7. Kelime Anlamlarını Kullanın:

· Paragraf içinde geçen kritik kelimelerin anlamlarını anlamaya çalışın. Bu, cümlelerin bağlamını ve soruların cevaplarını bulmanıza yardımcı olabilir.

Paragraf sorularını çözmek, metin anlama yeteneğinizi geliştirmenin yanı sıra doğru analiz ve mantık yürütme becerilerinizi de içerir. Bu adımları takip ederek paragraf sorularına daha etkili bir şekilde yaklaşabilir ve başarıyla çözebilirsiniz.

 

DİL BİLGİSİ SORULARINA YAKLAŞIM

Birçok öğrenci ön yargılı yaklaşsa da dil bilgisi kısmı çalışıldığında en hızlı sonuç alınabilecek kısımdır. Konu elemesi yapılmak isteniyorsa zorlanma derecesine göre eleme yapılmalıdır. Genellikle öğrencilerin daha çok zorlandığı fiilde çatı ve son yıllarda soru çıkmayan anlatım bozukluğu konusu elenebilir. Aşağıda dil bilgisi konularında sıkça karşılaşılan konuları bulabilirsiniz:

1. Fiil Çekimleri:

2. Sözcükte Yapı

3. Edat-Bağlaç-Ünlem

4. İsim-Sıfat ve Tamlamaları

5. Ses Bilgisi

6. Noktalama İşaretleri

7. Cümlenin Ögeleri:

8. Cümlenin Çeşitleri

Dil bilgisi ile ilgili bir soru bankası çözdükten sonra hem TYT Türkçe branş denemeleri hem de ayrı olarak dil bilgisi branş denemeleri çözerek hem süre açısından hem de soru çeşitliliği açısından kendinizi geliştirmeniz çok önemli.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram