Yazar: Psk. Dan. Özge Doğan
Yayınlama Tarihi: 29.01.2024
TYT sosyal bilimler derslerinin sınav netleri açısından önemi oldukça yüksektir. İçinde toplam 20 soruyu barındıran bu alanda tarih, coğrafya, din ve felsefe derslerinin her birinden beşer soru bulunmaktadır. YKS puan hesaplamasında TYT sosyal bilimler alanının katsayısı 3,4’tür. Sorular genel olarak bilgiyi yorumlamaya dayalıdır. Bu derslerden oldukça kolayca net kazanabilirsiniz, peki nasıl?
TYT sosyal bilimler derslerinin bireysel olarak soru sayıları az olsa da genel nete etkisi oldukça fazladır. TYT sosyal bilimler sorularının genel olarak yapıları bilgiyi direkt olarak sormaktan ziyade yorumlayarak sormayı içerir. Okuduğunu anlamak ve bunu soruya yorumlayarak yansıtmak sizden istenen en önemli beceridir. Peki bu beceri nasıl kazanılır? Öncelikle TYT sosyal bilimler alanında her dersten bir ön hazırlığa ihtiyacınız olacak. Burada video ile konu dinlemek başlıca yöntemler arasındadır. Konu dinlerken önemli noktaları ve kavramları not etmek sizleri sorulara karşı hazırlar. Genel olarak sosyal bilimler alanındaki derslere kavram haritaları, anahtar kelime listeleri ve konu özetlemeleri şeklinde not tutarak hazırlanabilirsiniz. Bu hazırlıklara ek olarak bol bol soru çözmek bilgiyi yorumlamanızı sağlayacak en önemli araçtır.
Tarih dersi içeriği açısından uzun bir derstir ama buradaki konu yoğunluğu gözünüzü korkutmasın çünkü önemli olan konuları ezberlemek ya da tamamen öğrenmek değil, bu sorulara yorum yapabilmektir. ÖSYM tarzı soruları görmek ve bu soruların bizden istediğini anlamak en önemli noktadır. Tarih çalışırken size yardımcı olacak materyallerden yararlanmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu materyallere örnek olarak ilk başta belgeseller yer alır. Tarih dersini belgeseller ile hem keyifli vakit geçirerek hem de kalıcı olarak öğrenebilirsiniz. Bunun yanında önemli noktaları (önemli savaşların tarihleri ve tarafları gibi) not almak ve sık sık tekrar etmek öğrenmenizi hızlandırabilir.
TYT Coğrafya soruları net sayısı olarak fark yaratmak için oldukça önemli bir derstir. TYT Coğrafya soruları içerisinde tanım, bilgi ya da matematiksel soru tarzı içerir. bu nedenle coğrafyaya dair konu çalışması yapmak önemlidir. TYT Coğrafyada her yıl mutlaka soru gelen konulardan çalışmalara başlanabilir. Bu konular arasında nüfus, iklim bilgisi, iç ve dış kuvvetler yer alabilir. Bu konulara dair bol görsel içeren konu videoları izlemek akılda kalıcılığı arttırmak adına güzel bir adımdır. Bunun yanında bol bol harita üzerinden çalışmak ve tekrar yapmak olmazsa olmazlardan birisidir. Burada ufak bir ipucu vermek gerekirse haritaları kendi elinizle çizmenizin size olan katkısı göz ardı edilemeyecek büyüklükte olacaktır.
TYT Felsefede başarıyı elde etmenin en önemli iki noktası vardır. Bu noktalardan ilki kavramları bilmek, ikincisi ise yorum yapabilmektir. Felsefe çalışırken kavramlardan oluşan notlar tercih edilebilir. Bu kavramlar üniteler şeklinde ayrılarak öğrenilirse karıştırma ihtimalinin de önüne geçilir. Felsefeyi tanıma ÖSYM’nin her yıl soru sorduğu bir konudur. Bu konu içerisinde felsefenin doğuşu, felsefenin anlamı gibi noktaları barındırır. Buna ek olarak bilgi, varlık ve ahlak felsefesi konuları da ÖSYM nin üzerinde durduğu konular arasında yer alır. Felsefi akımlar da üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.
TYT Din Kültürü dersi genel olarak öğrenciler tarafından biraz göz ardı ediliyor ama bu yapılabilecek büyük hatalardandır. Bu dersi içeren beş soru kolayca net haznesine kazandırılabilir. Din Kültürü dersinde başlıca kavramları bilmek gerekir. Bu kavramlardan not çıkarmak ve sık tekrar yapmak bu derste ilerlemenizi hızlandıracak püf noktalardandır. ÖSYM din kültürü ve ahlak bilgisi dersi sorularında bilgi ve inanç konusuna her yıl yer vermiştir. Bu ders ile ilgili çalışmaları yürütürken bu konuya ağırlık vermekte fayda vardır.
Branş denemeleri her derste olduğu gibi sosyal bilimler için de oldukça önemlidir. TYT sosyalde konu dağılımını görmek ve soru tarzlarını anlamak için sık sık branş denemesine yer vermelisiniz. Sosyal alanında branş denemesine geçmek için konuların bitmesini beklemenize gerek yoktur, erkenden branş denemesi çözerek en çok işinize yarayacak olan yorumlama yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Branş denemelerinden alacağınız verimi maksimum seviyeye çıkarmak için sorularda karşınıza çıkan kavramlardan bir defter oluşturmak iyi olur. Bu defteri her deneme öncesinde tekrar etmek ve her deneme sonrasında defteri güncellemek kavramların aklınızda kalmasını sağlar.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar