0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
TYT Fen Nasıl Çalışılır?  Nereden Başlanmalı?

TYT Fen Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

Yazar: Psk. Dan. Ece Dikilitaş

Yayınlama Tarihi: 19.03.2024

TYT fen bilimleri bölümünde fizik, kimya ve biyoloji derslerini içeren toplamda 20 soru bulunur. YKS puanı hesaplanırken TYT fen bilimleri bölümünün kat sayısı 3,4 olarak alınır.  Kimya ve biyoloji bölümündeki 13 soru ağırlıklı olarak bilgi sorularıdır. Bu sorular bildiğini işaretleyip geçme fırsatı içerdiği için oldukça hızlı halledilebilir ve sınavın geneli için zaman kazandırabilir. Fizik bölümündeki 7 soru ise yorum ağırlıklı gelmektedir. Bu sorularda konunun mantığını kavrama ve somut örneklerde uygulama ön plandadır. Diğer iki derse göre biraz daha fazla zaman isteyebilmektedir. Bu yazıda derslere göre fen bilimleri bölümüne nasıl çalışılması gerektiğini bulacaksınız.

En Çok Korkulan Ders Fizikte Nasıl Başarılı Oluruz ? 

Fizik, fen bilimleri alanında çoğunlukla en çok korkulan derstir. Bu önyargının sebebi çoğunlukla diğer derslere göre müfredat yoğunluğunun fazla olması ve sadece bilgi kullanımının yeterli olmamasıdır. Yani Fizik diğer fen bilimleri derslerinden farklı olarak yorumlamaya dayalı bir derstir. O yüzden fizik çalışırken yapılabilecek en büyük hata sadece ezberlemeye çalışmak olacaktır. Fizik dersinde her bir konu için önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat etmek, öğrenilen konunun mantığını anlamak ve anladıktan sonra bolca soru çözümüyle pekiştirmek fizikte ilerlemenizi sağlayacaktır. Konuların mantığını anlamak için deney videoları izleyerek gerçek hayatla ilişki kurmak oldukça faydalıdır.

Fizik dersine başlarken ilk adım, önyargılarımızı bir kenara bırakabilmektir. Gözümüzde büyütmek yerine çalıştıkça ve pekiştirdikçe rahatlıkla yapabileceğimiz bir ders olduğunu anlamak ve benimsemek gerekir. İkinci önemli nokta, matematik bilgimizden emin olmaktır. Fizik, matematiğin somut durumlar üzerindeki kullanımını içerir. Bu yüzden temel matematik bilgimiz eksikse fizik sorularını yorumlamak oldukça zor olacaktır. Matematik temelimizden emin olduktan sonra bir sonraki adıma devam edebiliriz. Üçüncü adım formüller. Fizik dersinde aklınızda kalmasının önemli olduğu temel bilgi formüllerdir. Formüllerin hafızanızda daha iyi yer bulması için en etkili yöntem soru çözümleridir. Tek başına ezber yapmak yerine formüllerin uygulandığı soruları çözmek çok daha etkilidir. Son adım pekiştirme. Her şey tamamsa son olarak yapmamız gereken bolca soru çözmektir. Fizik, aynı matematik gibi pekiştirdikçe yani uygulama yaptıkça öğrenilir. Bu yüzden bolca soru çözmek, yapamadığınız soruların mantığını ve doğrusu öğrenmek oldukça kıymetlidir. Fizik için unutulmaması gereken son nokta, diğer fen derslerinden daha fazla zaman harcamanın normal olduğudur. Bu diğer derslere göre fizikte daha kötü olduğumuz için değil, müfredat yoğunluğunun fazla olması ve pratik istemesinden kaynaklanır. 

TYT Kimya Nasıl Çalışır? 

Kimya dersinde öğrenilecek bilgiler kimi zaman fazla görülür ve bir endişe yaratabilmektedir. Öncelikle bu endişeyi bir kenara koymalı ve kavramlara odaklanarak her bir yeni bilgiyi iyi bir yere oturmak önemlidir. Bunun için kavram haritaları kullanmak faydalı olacaktır. Kimya dersinde konuların çoğunluğu birbirini pekiştirerek yani üzerine yeni bilgiler koyarak ilerlediğinden bir önceki konuyu bilmek sonrakini anlayabilmek için oldukça önem taşır. Bu yüzden burada dikkat edilmesi gereken nokta bir konuyu anlamadan diğeri geçmemek gerektiğidir.

Kimya dersinde 9.sınıf konuları oldukça önemlidir. Bunun bir sebebi TYT sınavında soruların ağırlıklı olarak 9.sınıf konularından gelmesi diğer sebebi de hem 10.sınıf hem AYT konuları için temel olmasıdır. Bu sebeple 9.sınıf kimyayı anlamadan diğer basamaklara geçilmemelidir. 

Kimya konusundaki bir yanılgıda not almadan çalışılacak bir ders olduğudur. Kimya dersini çalışırken mutlaka not almak gerekir. Aynı fizikte olduğu gibi temel düzeyde matematik bilgisi bazı konular için gerekli olacaktır. Kimyada konuların pekişmesi için mutlaka diğer dersler gibi konu anlatımı sonrası soru çözümü pekiştirmesi yapmak şarttır. Birbiriyle bağlantılı konular düşünüldüğünde konu atlamadan ilerlemek de ayrıca önemlidir. 

Sürekli Unutmaktan Yakındığımız Biyolojiye Nasıl Çalışmalıyız?

Biyoloji dersinde en çok yakınılan durum konuların çalışıldığı halde sürekli unutulmasıdır. Burada önemli bir eksikliğe dikkat çekmek gerekiyor o da tekrar. Tekrar yapmak her bir ders için oldukça önemli olmanın yanında biyoloji için kritiktir. Biyolojide sorular daha çok bilgiye dayalıdır. Canlıların temel bileşenleri, canlıları sınıflandırılması gibi yoğunluklu bilgi içeren konular özellikle en çok soru gelen ve aynı zamanda unutulan konulardır. Bu durumun çözümü bir tekrar sistemi oturtmaktır. 

 

Biyoloji çalışırken mutlaka not çıkarılmalı veya hazır notlar kullanıyorsa önemli yerlerin altı çizilmelidir. Bu işaretlenen/yazılan bölümler sık bir şekilde tekrar edilmelidir. Hem çok zaman kaybetmeyelim hem de tekrarımız eksik kalmasın istiyorsak her gün notların 1-2 sayfasını okumak gibi pratik yöntemler kullanabilir. Bunun yerine her gün kısa tekrar videoları izlemek de yine etkili olacaktır. Konuların önemli kavramları için hafıza kartları, kavram haritaları gibi yöntemler etkilidir. Kartlarla günlük yapılacak tekrarlar ve gözünüzün önünde bulundurabileceğiz bir kavram haritası anahtar kelimeleri daha iyi bilmenizi sağlar ve dilinize yabancı gelen kelimeleri daha akılda kalıcı bir hale getirir.

Biyolojide yapılan bir diğer hata doğrudan ezber yapmaya çalışmaktır. Konuların akılda daha iyi kalmasını doğrudan ezber değil bilgileri ilişki kurarak öğrenme sağlar. Dolayısıyla konuları daha iyi kavramak için mutlaka öğrenilen bilgiler birbirleriyle bağdaştırılmalı ve gerekli noktalarda somutlaştırılmalıdır. Biyolojide çoğunlukla soru çözüm yeteneğinizi kullanmanız gereken konu kalıtımdır. Kalıtım konusunda ezberin yanında soru çözüm pratiği aynı fizik dersindeki öncelik gibi değerlendirmelidir. 

Konuları Çözdük Netlerimiz Nasıl Artacak?

Her bir ders için doğru yöntemlerle ilerlemeyi başardıktan sonra yapılması gereken bolca branş çözmektir. TYT fen bilimleri branşları netlere uygun yayınlar tercih edilerek sürekli arttırılmalıdır. Haftada 1-2 branş çözmek yeterli olmayacaktır. Özellikle sınava kalan zaman azaldığında mutlaka günlük rutine fen bilimleri branşı eklenmelidir. Öncelikle günde 1 fen branş ilerleyen zamanda günde 2 şeklinde devam etmek etkili olacaktır. Her bir branşta yapılamayan sorulara bakmak oldukça önemlidir. Yapamadığınız soruların çözümü öğrendikten sonra eğer aynı konudan yanlışlarınız gelmeye devam ediyorsa konu tekrarı yapmak faydalı olacaktır. Ayrıca branşlarda yapamadığınız konularla ilgili konuları hatırlatıcı kısa okumalar yapabilirsiniz. Bu okumalar unutulan kavramları ve önemli bilgileri hatırlattığı için düzenli çözülen branşlar eşliğinde pekiştirme sağlanır. Bunun sonucunda da netler artmaya başlayacaktır. 

 

Tüm bu önemli noktalara dikkate aldığınızda fen netleriniz hızlıca artacaktır. Ön yargılarımızı her bir ders için bırakmalı ve yapabileceklerimize odaklanmalıyız. Kolay gelsin…

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram