0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
AYT Tarih Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

AYT Tarih Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

Yazar: Psk. Dan. Gökçe Küçükselbes

Yayınlama Tarihi: 24.01.2024

Konularının çokluğuyla bitmeyecekmiş gibi gelen, seveni kadar sevmeyenin de çok olduğu bir ders olan Tarih’in anahtarını gelin beraber bulalım.  Bu yazımızda Tarih dersinde kaç soru çıkar, hangi kaynaklardan ve nasıl çalışmalıyız, tekrarlarda nelere dikkat etmemiz gerektiğini inceleyeceğiz. Arkanıza yaslanın ve Tarih’i fulleten taktiklerin tadını çıkarın. 

 

İlk Görev: Dersi Tanı 

Tarih, Sosyal-1 kısmında 10, Sosyal- 2 kısmında 11 soru ile karşımıza çıkar. Verimli ve istikrarlı çalışmazsak soru kaçıracağımız bir ders olan Tarih kaygıyı arttırma özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Peki bu derse nasıl başlayacağız? Tarih, kronolojik bir ders olduğu için çok çıkan konuları ön plana almak hatalı bir hareket olacaktır. Özellikle yorum sorularında yalnızca tarihi bilgiyi bilmek yetmez. Bilginin bulunduğu dönemin özellikleri, hangi devirde yaşandığı, komşuların kim olduğu da önem arz etmektedir. Kısacası bu derse bütünsel ve konu sırasına dikkat ederek bakmak fullemenin önemli ögelerindendir. 

 

İkinci Görev: Doğru Kaynağı Bul

Konuya iki şekilde çalışabilirsiniz. Temeliniz varsa konu anlatım kitabından ilerlemek ve eksik hissettiğimiz konular hakkında ders videosu izlemek etkili olabilir. Burada Limit’i tercih edebiliriz. Fakat temelimiz yoksa, yorum sorularında sorun yaşıyorsak bir kanaldan takip etmek verimi arttıracaktır.  Takip edebileceğiniz YouTube kanalları: Benim Hocam, İsem Yayıncılık, Sosyal Kale, Sosyal Hocam. Bu kanallardan kendinize en uygununu bulup izlemeye başlayın. 

Kanalı belirledikten sonra seviyemize göre kaynak belirlemek de önemlidir. 

Başlangıç ve kolay seviye:  Eğitim Vadisi, 3 Adım 

Orta seviye: Özdebir, Bilgi Sarmal 

Orta üstü ve zor seviye: Paraf, Limit

Yukarıdaki kaynaklardan kendi seviyemize göre konu çalışması esnasında çözmek için iki, tekrar yapmak için bir kitap almak tarihte bol soru görmenizi sağlayacaktır. 




Bu Üçlü Çok Güçlü : Not Al, Soru Çöz, Tekrar Et 

Tarih dersi çok fazla olay ve kavram barındırmaktadır. Bu yüzden Tarih dersini çalışırken ilk aşama etkin not almaktır. Bir çoğumuz not alırken dinlediğimiz öğretmenin söylediği veya okuduğumuz kitaptan edindiğimiz her bilgiyi direkt not alıyoruz. Bu çok yanlış ! Not alırken dikkat edilmesi gereken yerlere ağırlık vermek ve  kendi cümlelerimizi kurmak çok önemli. Not alırken renkli kalemler ve post it kullanmak da motivasyonumuzu arttıracaktır. Aynı zamanda Cornell metodu gibi bazı teknikler kullanmak da not almayı eğlenceli hale getirebilir. 

 

Tarih dersindeki ikinci aşama kesinlikle soru çözmek olacaktır. Konu çalışırken anahtar bilgileri öğreniyoruz fakat yorum sorularında eksik kalabiliyoruz. Bunun çözümü de bol soru çözmekten geçiyor. Aynı zamanda konunun kalıcılığı da soru çözümü ile mümkün olmaktadır. Bu noktada kaynak seçimi de çok önemlidir. 

 

Konu çalıştık, soruları çözdük, şimdi sırada tekrar var. Çok çabuk unutulan bir ders olan Tarih için belirlenen aralıklarda bol tekrar yapmak büyük önem arz ediyor. İlk tekrarımızı soru çözerken eksik hissettiğimiz veya tam olarak hatırlayamadığımız yerleri tekrar ederek başlayabiliriz. İkinci tekrarımızı hafta sonunda, üçüncü tekrarımızı ay sonunda gerçekleştirmeliyiz. Bu tekrarların dışında genel ve branş denemelerinin analizlerinde de konu tekrarı gerçekleştirmeliyiz. Konu tekrarlarında kavram haritaları kullanmak da eğlenceli olabilir! 

 

 



Bütünsel Bakma Zamanı: Branş Denemesi 

 Branş denemelerine konu birikimi olmadan başlamak yanlış bir taktiktir. Hatırı sayılır bir gelişme ile branş denemesi çözmek hem analizi hem de tekrarı verimli hale getirir. Soru bankasında konu başlığı görmek yorum yapmamızı kolaylaştırırken branş denemelerinde böyle bir durum mevcut değildir. Bu yüzden konulara bütünsel bakarız ve yanlışlarımızı daha iyi analiz ederek sınava hazır hale geliriz. Branş denemesi çözmekten daha önemlisi ANALİZ YAPMAKTIR !

 

En Çok Yapılan Hata: ERTELEME 

Tarih dersinde üstteki bilgileri incelediğinizde en önemli şey ertelememek ve istikrardır.  TYT- AYT konularının benzer olması öğrencilerde erteleme düşüncesini de beraber getirmektedir. Fakat ertelersek yetişmez! Özellikle yorum sorularında birikim çok önemlidir. Bu birikim tekrarlarla ve soru çözümleriyle oluşacaktır.Tekrarları ertelersek konu birikmesinden dolayı motivasyonumuzu kaybedebiliriz. O yüzden ne duruyoruz. ŞİMDİ TARİH ZAMANI!

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram