Yazar: Psk. Dan. İpek Bayram
Yayınlama Tarihi: 29.01.2024
Sayısal öğrencilerinin genellikle en sevdikleri ders kimyadır. Bunun nedeni fizik ve matematik ile kıyaslandığında daha kolay olması ve soru bankasında çözdüğümüz soruların benzerlerinin sınavda çıkmasıdır. Bu yazıda kimya dersinde istediği başarıyı yakalamak isteyen öğrencilerimiz için kimyaya nasıl çalışılır sorusuna cevap vereceğiz. Yazının devamında çok önemli bazı tavsiyeler yer almaktadır. Dikkatli okumanızı tavsiye ederiz.
AYT Kimya sorularının yapısı, sınavda genel olarak moleküler kimya, organik kimya, atom modelleri, kimyasal tepkimeler gibi konulara dayanmaktadır. Sınavdaki sorular genellikle kavramları anlama, problem çözme yeteneği ve kimya bilgisini ölçme üzerine odaklanmaktadır.Bu soruların çoğu, teorik bilgiye dayanan ve pratik uygulama gerektiren sorulardır. Öğrencilerin kimya bilgisi, anlama yetenekleri ve analitik düşünme becerilerini test etmeyi amaçlayan farklı tarzlarda sorular vardır.
Size tavsiyemiz önce TYT kimya çalışmaktır. Kimyanın asıl temel konuları burada yer almaktadır. Özellikle mol kavramı, kimyasal türler arası etkileşimler ve periyodik sistem halledilip öyle ayt kimyaya başlanılmalıdır. Aksi takdirde denge ve organik kimyada zorlanılabilir.
Kimya dersinde ezberlenmesi gereken konular oldukça fazladır. Ancak dersin en mutlu edici yanı kimyada çıkan soruların birbirine benzerliğidir. Kimyada dersinde zorlanan öğrencilerin en yaygın ortak sorunu organik kimyadır.Oysaki organik kimya zor değil sadece uzun bir konudur. Uzun konulara çalışırken konuları bölmek uygulayacağınız en iyi yöntemlerden biridir. Eğer konuyu parçaları ayırmazsanız kısa süre içerisinde bıkar ve ders çalışmayı bırakırsınız. Böyle bir hataya düşmemek için organik kimya gibi çalışılması zor ve uzun bir konuyu ne kadar süre içerisinde bitireceğinize karar verin. Bu durum için mutlaka bir planlama yapın.
Öncelikle kimyada en önemli şey konuyu sağlam öğrenmektir. Konulara ait kavramlar iyice anlaşılmalıdır. Bir kavram iyice öğrenilmeden başka bir kavrama geçilmemelidir.
Konu takibi için kaliteli youtube kanallarını takip etmek ve özellikle MEB’in konu sıralamasını takip ederek konu çalışılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta MEB’in o seneki güncel kitaplarını okumaktır.Video izlerken ve MEB kitabını okurken not çıkarmanızı da tavsiye ederiz.
Konular çalışılırken zorlanılan konulara daha fazla önem verilmelidir. Bir konuyu tamamen anladığınızdan emin olmadan soru çözümüne geçmemeniz gerekir.
Konuyu sağlam bir şekilde öğrendikten sonra soru çözümüne geçilmeli ve önce kendi seviyenize uygun bir kaynaktan soru çözdükten sonra daha sonra farklı seviyelerden kaynaklar kullanılmalıdır..Sizlere bu ders için tavsiyem diğer derslere oranla daha fazla kaynak edinmenizdir. Ne kadar farklı kaynaklardan bilgi edinirseniz konular hakkındaki bilginiz de o kadar artacaktır.MEB kitaplarındaki ünite sonu sorularını da unutmayalım. Bu sorular sınav soru tarzına oldukça yakındır.Bu nedenle mutlaka ünite sonu testlerini çözün.
Sırada denemeler var. Konu kısmını sağlam bir şekilde halledip kaynaklarımızdan sorularımızı çözdükten sonra süre tutarak kimya denemeleri çözmeli ve eksik kaldığımız konuları doğru bir şekilde tespit etmeliyiz.Denemeleri günlük çözebiliriz. Sınava yakın zamanda günde 2-3 tane çözebiliriz.Deneme sonrası hemen analiz yapmak çözemediğiniz soruları o an çözmek ve eksik konuların tekrarını yapmak çok iyi olacaktır.
Son olarak kimya dersinin çıkmış sorularına muhakkak bakın çünkü MEB’in soru sorma tarzını anlamak demek kimyayı başarıyla tamamlayacaksınız demektir..
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar