0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
AYT Fizik Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

AYT Fizik Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

Yazar: Psk. Dan. Özge Binici

Yayınlama Tarihi: 29.01.2024

AYT FİZİK DERSİ YETİŞİR Mİ?

‘Bir şey istediğin zaman bütün evren arzunun gerçekleşmesi için iş birliği yapar’

Sen istemekten korkmadığın ve onlar için harekete geçtiğin andan itibaren yolculuğun başlar, ulaşmak istediğin yere varana kadar. 

YKS sınavının ikinci oturumu olan AYT sınavına sayısal üzerinden hazırlanan öğrencilerin çözmesi gereken AYT fizik branşı, sınavda karşımıza 14 soru ve 2,85 katsayısıyla çıkmaktadır. AYT fizik dersi konu yoğunluğu bakımından kafa karışıklığına zaman zaman da yetiştirme kaygısına sebep olabilmektedir. AYT fizik dersine nereden başlayabileceğiniz ve etkili çalışma yöntemlerinin neler olduğu hakkında bu yazımızda sizlere pratik ve önemli bilgiler sunacağım. ‘İnsan bilmediği konularda hep abartılı fikirlere sahip olur’ gelin bu yazımızla beraber bilinmezlik perdesini aralayın ve önyargılardan kurtulun.

Bir Elma Ağacının Hikayesi…

   Dünya üzerinde asırlar boyunca birilerinin kafasına sayısız elma düştü ama o zamana kadar hiçbiri Newton değildi. Isaac Newton’u diğer elma düşen kişilerden ayıran en önemli şeylerden birisinin de matematikle arasının iyi olması ve çok boyutlu düşünme becerisine sahip olması yorumunu yapmamız pek de yanlış olmayacaktır. Bu sayede bir elma düştü ve tüm dünyaya bakış açımız değişti. Matematikle arası iyi olmayan, üç boyutlu düşünmekte zorlanan veya konuları öğrenmekten ziyade ezberci şekilde yaklaşmayı tercih eden öğrenciler, ne yazık ki AYT fizik sizler için biraz zorlayıcı olabilir. Fiziğin bu zorlayıcı yapısı nedeniyle sınavda getirilecek her bir net sizi tahmin edeceğinizden çok daha ileriye taşıyabilmektedir.

AYT Fizik Dersine Nereden Başlanmalı?

   AYT fizik dersine başlarken temel konularla başlamak önemlidir. Kinematik (hareket), dinamik (kuvvet ve hareket), enerji, madde ve özellikleri gibi temel fizik konularına odaklanmak, sağlam bir temel oluşturmanıza yardımcı olacaktır çünkü birçok konu başlığı TYT de yer alan başlıklarla ilişkili ve bu ünitelerin devam niteliğindedir.

   AYT fizik çalışmaya başlarken konu başlıklarının fazla olmasından kaynaklı mutlaka iyi bir planla ilerletilmesi gerekmektedir. AYT konularının fazlalığı ve uzunluğu nedeniyle TYT’yi bitirip AYT fiziğe öyle başlamak hatalı bir yöntem olacaktır. Bu şekilde ilerlemek hem konuların unutulmasına hem de yoğun ve bunaltıcı bir çalışma programına sebep olabilir. TYT çalışmalarında belirli bir yere geldikten sonra AYT konularına da başlayarak iki uçtan da ilerleme sürdürülmelidir. Konular birbiriyle bağlantılı olduğu için bağlantı sırasını iyi takip etmeli ve ona uygun ilerlemelisiniz. 11. Sınıf konusu olan kuvvet ve hareket ünitesinin ilk başlığı vektörlerden başlanarak derse ısınabilir ve girişi yapabilirsiniz.

 

AYT Fizik Nasıl Çalışılır?

   AYT Fizik çalışmaya başladığınızda özellikle kendi seviyenize uygun kaynaklar üzerinden ilerlemeniz çok önemli. Bir konuyu birkaç kaynaktan taradıktan sonra sıradaki bir sonraki konuya ilerlemek sizin için konu anlamlandırma ve pekiştirme noktasında avantaj sağlayacaktır.  Konuları ilk çalıştığınız esnada öğrenme stilinize uygun notlar biriktirmekte ilerleyen tekrarlarınız için size güzel fırsatlar yaratacaktır.

 Konu ilerleyişi devam ettikçe başlıklar yığılmaya ve konular unutulmaya başlanabilir bu durumun önüne geçebilmek için belirlediğiniz bir soru bankanızı turlama yapmak adına kullanabilir ve her hafta yeni konu ilerleyişini sürdürürken aynı zamanda geçmiş konulara yönelik soru çözümleri de yaparak hem konuların unutulmasının önüne geçebilir hem de gördüğünüz soru havuzunu genişletebilirsiniz.  AYT Fizik sorularına farklı yaklaşım yöntemleri görebilmek adına soru çözüm videolarını çalışma programlarınıza dahil etmenizde faydalı olacaktır. Konularda belirli ilerlemeler sağlandıktan sonra branş denemelerine muhakkak başlanmalı ve analizler eksiksiz yapılmalıdır. Her branşta olduğu gibi branş denemelerinde sizi daha ileriye taşıyabilmek, sağlam bir analiz yapıp oradaki eksikliklerinizi görmek ve bu eksiklikleri gidermeye yönelik çalışmalar yapmakla mümkün olacaktır.

Eğer siz de bu yazımda bahsettiğim noktalara özen gösterir ve doğru programlarla çalışırsanız bir gün fizik netinizi fullediğinizi görebilirsiniz 😊

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram