0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
AYT Biyoloji Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

AYT Biyoloji Nasıl Çalışılır? Nereden Başlanmalı?

Yazar: Uzm. Psk. Dan. Sema Çetinkaya

Yayınlama Tarihi: 30.01.2024

AYT biyolojiyi çalışmanın bir çok yolu vardır. Biyoloji dersi ağırlıklı olarak bilgi içeren bir derstir. Bu sebeple sadece not almak yeterli değildir. Zihnimizde daha detaylı yerleşebilmesi için grafik, şekil, tablo ve şema ile desteklenmesi çok daha kalıcı olacaktır.  Yeni nesil soruların daha çok yorum içeren sorular olduğu için  muhakeme ve karşılaştırma gerektiren birçok soruyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu yüzden sadece bilgileri bilmek yeterli değildir. Günlük hayata indirgenmiş yorum sorularıyla birlikte kavram haritaları çıkmak ve bunları eklemlendirme dediğimiz yöntemle geçmişte öğrendiğimiz biyoloji bilgilerini yeni öğrendiğiniz bilgilerle sentezlemeniz gerekir. Bunları sırasıyla nasıl uygulamamız gerekir biraz bunları inceleyelim.

 

1. Kısa notlar alarak çalışmak

Biyoloji konuları çok kapsamlı ve geniş olduğu için çok fazla not almayı gerektirir ama çoğu yks öğrencisi için uzun uzun notlar almaya vakit yoktur. Bu yüzden Cornell yöntemi dediğimiz not alma yöntemi kullanmamız çok işlevsel olacaktır. Bu yöntem sayesinde hem vakit kaybetmeden kısa ve öz notlar çıkartabiliriz hem de sene sonunda elimizde çok etkili tekrar notları ile gözden geçirme fırsatı yakalarız. Burada kilit noktamız kısa ve öz notlar çıkartmak.

 

2. Doğru Kaynak Seçimi

Konulara sadece çalışmak yetmez. Eğer doğru kaynak seçmediyseniz zorlanabilirsiniz. İlk kaynağınız daha öğretici olması işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Seviye  seviye kaynaklar;

Başlangıç düzeyi: Benim hocam, Tonguç

Orta seviye: Biyotik, Palme

Zor seviye: Aydın, 3D, Karekök

 

3. Kavram haritaları çıkartmak

Kavram haritaları çıkartmak zihnimizde bir görsel imge yaratacağından kaynaklı zihnimizde daha kalıcı olmasını sağlar hem de biyolojinin daha eğlenceli olmasını sağlar. Özellikle sistemler konusunda işimizi çok kolaylaştıracaktır.

 

4. TYT Konularını Bitirmek

Biyolojide çok fazla bilmediğimiz latince kavramlarla karşılaşabiliriz. Bu yüzden ilk baştaki temel konuları halletmek ilerideki AYT konularını daha iyi anlamlandırabilmemiz için iyi olacaktır. Bunun için özellikle bilmediğiniz latince kelimeler için biyoloji defteri oluşturabiliriz.

 

5. Konu Tekrarları Yapmak

AYT biyoloji konularının uzun ve detaylı olmasından kaynaklı bol bol tekrar yapmamız gereklidir. Tekrar yapmadığımız her konu her geçen gün unutulacaktır bu yüzden konu tekrarları yapmak öğrendiğimiz bilgileri unutmamamız için önemlidir. Bunun için MEBin 3 adım testleri tekrarlarınızı pekiştirebilmek için iyi bir yöntem olacaktır.

 

6. AYT Biyoloji Denemeleri Çözmek

 Konuları bitirdikten sonra mutlaka branş denemeleri çözülmeli ve analizleri yapılmalıdır. Özellikle unutulan konuların tespiti için deneme çözmek ve bilgilerimizin taze kalmasını sağlamak açısından önemli bir yere sahiptir.

 

AYT Biyoloji Konularına Nereden Başlanmalı?

AYT Biyoloji sınavında 13 soru sorulmaktadır. Soru dağılımlarına baktığımızda son yıllarda  en çok dolaşım sistemi, solunum sistemi, genden proteine, ekoloji, bitki biyolojisi ve fotosentez ve kemosentez çıkmaktadır.

1. Sistemler

· Sinir Sistemi

· Endokrin Sistem ve Hormonlar

· Duyu Organları

· Destek ve Hareket Sistemi

· Sindirim Sistemi

· Dolaşım ve Bağışıklık Sistemi

· Solunum Sistemi

· Üriner Sistem (Boşaltım Sistemi)

· Üreme Sistemi ve Embriyonik Gelişim

· Komünite Ve Popülasyon Ekolojisi

İlk olarak sistemleri bitirmek çok daha iyi olacaktır. Özellikle ezber konular olduğu için ilk başta güvenimizin gelmesi ve netlerimizin daha kolay artması için iyi olacaktır. Apotemi sistemler fasikülü bu noktada çok faydalı olabilir.

 

2. Genden Proteine ünitesi

Nükleik Asitler ve Genetik Şifre ve Protein Sentezinden oluşan bu ünitede özellikle DNA, RNA yapısını iyi bilmek ve bunları görselleştirmek iyi olabilir.

 

3. Canlılarda Enerji Dönüşümleri

Canlılık ve Enerji, Fotosentez, Kemosentez ve Hücresel Solunumdan oluşan bu ünitede çok fazla tepkime türleri olduğundan kaynaklı TYT hesaplamalar ve kanunlar ünitesini iyi bilmek gerekmektedir.

 

4. Bitki Biyolojisi

5. Canlılar ve Çevre 

sırasıyla bitirilebilir.

En önemlisi program oluşturma noktasında istikrarlı ve düzenli gitmek.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram