0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Zihin Haritaları İle Öğrenmeyi Öğrenelim

Zihin Haritaları İle Öğrenmeyi Öğrenelim

Yazar: Psk. Dan. Özge atlı

Yayınlama Tarihi: 24.03.2024

Zihin haritaları tekniği , beyinde bilgi akışını sağlayıp bilginin etkin bir şekilde aktarılmasını amaçlayan bilgileri öğrenmede aktif kullanılan, yararlı bir tekniktir. Zihin haritası ise bu etkili düşünme tekniği ile oluşturulan fikirlerin ve kavramların görselleştirilmesidir. Zihin haritaları bilgilerin kısa sürede, etkili bir biçimde öğrenilmesine yardımcı olan, kolaydan zora, basitten karmaşığa doğru yol alan şekilde ilerlemesi ile oluşturulan yapılardır. Beyin işlenen fikirleri aktaran bir not alma aracı olarak düşünülebilir. Özellikle ders çalışma yöntemi olarak da yaygın kullanılan bir öğrenme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ders çalışma kısmında öğrenciye fayda sağlar çünkü zihin haritaları tekdüze bilgilerden oluşan uzun çalışmaları, beynin işleyişine uygun olarak çalışan; renkli, akılda kalıcı ve çok düzenli şemalara dönüştürür.

 

Zihin Haritası Nedir?

Zihin haritası, düşüncelerinizi ve bilgilerinizi gruplandırmanıza yarayan bir tekniktir. Zihin haritaları, soyut bilgileri ve soyut düşünceleri görsele döker. Bu teknik ders çalışma esnasında, problemlere çözüm üretmede, kişisel planlamalarda ve yeni fikirler ortaya koyma aşamasında sıklıkla kullanılır.

Zihin haritası oluşturma esnasında basitten karmaşığa, kolaydan zora doğru bir yol izlenir. Böyle bir yol izlendiğinde öğrenmekte zorluk çekilen bilgiler daha kolay öğrenilebilir ve bilgilerin gerekli olduğu zamanlarda hatırlanması daha kolaylaşmış olur. Özetle zihin haritaları bilgileri kısa sürede ve etkili şekilde öğrenmeye yardımcı olan önemli bir tekniktir.

 

 

Zihin Haritası Nasıl Oluşturulur?

Zihin haritası tekniği herkes tarafından kullanımı kolay olan bir tekniktir. Zihin haritaları; not alma, ders çalışma, tekrar, ezber, yaratıcılığı harekete geçirme amaçlı kullanılır. Sınava hazırlanan öğrencilerin öğreneceği konuları çalışırken özellikle sözel konularda faydasını göreceği bir tekniktir. Öncelikle hangi amaçla kullanılacağı belirlenmeli sonrasında ise zevkinize uygun renkli kalemlerle haritanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Ana fikir, konu merkezi bir noktaya yerleştirilir, kağıdın ortasına yazılır. Ana konudan uzantılar oluşturulur ve oluşturulan çizgilerin üzerine ise anahtar kelimeler yazılır. Bu şekilde alt dallara ayırarak bir düzen oluşturulur. Uzantılar oluşturulurken renkli kalemler ve görseller kullanmanın, bilgilerin zihinde kalıcılığını olumlu yönde etkilediğini unutmamak gerekir. Kullanılan renkler, haritaya eklenen sembol görsellerin öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasına fayda sağlayacaktır. 

 

 

Zihin Haritaları Ders Çalışırken Nasıl Kullanılır? Yararları Nedir?

Zihin haritaları sınava hazırlık döneminde sıklıkla tercih edilen bir ders çalışma yöntemidir. Özellikle birden fazla konu ve dersin çalışıldığı sınav hazırlık dönemlerinde öğrenilen bilgilerin daha kalıcı olmasına yardımcı olan bir teknik olarak kullanılır. Geleneksel not alma yöntemlerine oranla daha yararlı olmaktadır. Geleneksel not alma yöntemlerinde bilgileri zihinde tutmak ve tekrarını yapmak güçleşebiliyor. Zihin haritaları alt başlıkları da bütünde görmeye yardımcı olacağı için çalışacağınız konuyu, dersi daha kolay öğrenip tekrar etmenize yardımcı olur.  Zihin haritaları tekniği özellikle not alırken sıklıkla kullanılmaktadır. Ders çalışırken zihin haritası çıkartırken konsantrasyonu arttırır ve bilgilerin daha iyi özümsenmesini sağlar. Klasik ve uzun notların aksine edinilen bilginin tekrarını kolaylaştırır. Az zamanda daha fazla iş yapmaya yardımcı olur, bu sayede daha çok notu kısa sürede almayı sağlar. Klasik not almalara oranla ders çalışmayı daha eğlenceli hale getirir.

 

 

Zihin Haritası Örneği

-Bir tema düşünün ve bunu sayfanın ortasına yazın.

-Ana fikrinizin alt temalarını belirleyip merkezden onlara bir dal çizin.

-Çalışacağınız dersi daha eğlenceli ve akılda kalıcı hale getirmek için renkli kalemler kullanmanızı öneririz.

-Oluşturduğunuz her alt temaya alt dallar çizin.

-Çok kısa ifadeler ve hatta tek kelimeler kullandığınızdan emin olun. Uzun cümleler yazmak kalıcılığı düşürüp dikkati dağıtabilir.

-Dilerseniz düşünceyi geliştirmek ve daha kolay akla gelmesini sağlamak amaçlı görsellerden de yararlanabilirsiniz.

-Zihin haritanız hazıır :)

-Tekrarlarınızı şimdi oluşturduğunuz kendinize ait zihin haritanızla sık sık yapabilirsiniz.

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram