Yazar: Psk. Dan. Yurdagül Gümüş
Yayınlama Tarihi: 16.03.2024
Üniversite eğitimini kendi ülkemizde almanın yanında yurt dışında da bu imkanı değerlendirebiliriz.Yurtdışında üniversite okumaya son yıllarda talep oldukça artmış durumdadır. Peki yurt dışında okumak için herhangi bir sınav zorunluluğu var mı? Eğitim süresi ülkemizle benzer mi? Başvuru koşulları nelerdir? Yurtdışında eğitim almanın ne gibi avantajları var? Denklik sağlanıyor mu? gibi soruların cevabını gelin birlikte bu yazımızda ele alalım.
Gidilecek ülkeden ülkeye değişmekle birlikte pek çok üniversite, Türkiyede olduğu gibi zorunlu sınavla almamaktadır. Burada önemli olan hangi ülkede eğitim görmek istediğiniz. Bunun için öncelikle hangi ülkede eğitim görmek istediğinize karar vermelisiniz. Ardından ülkedeki eğitim sistemini araştırmak ve hangi koşullar ile aldıklarını görmek gerekiyor. Her ülkenin kendi içinde koşulları değiştiği için ülke özelinde bir araştırma yapılmalıdır.
Kanada, İngiltere, Amerika, Avustralya, İrlanda, Polonya, Macaristan, İsveç, Estonya, Danimarka, İspanya, İsviçre, Fransa, İtalya’da bulunan üniversite programlarının çoğu bölümde, öğrenciler herhangi bir üniversite geçiş sınavına ihtiyaç duymazken Almanya’da üniversite programı için Türk öğrencilerin Türkiye’deki üniversite sınavlarına katılımları zorunludur.
Yapılabilecek sınavların yanında öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca aldıkları notlar, not ortalamaları, sosyal projeleri, gönüllülük hizmetleri, geliştirdikleri yetenekleri ve becerileri ile kabul alabilmektedirler.
Yurtdışında okumak istenilen ülkeye göre değişmektedir. Genellikle birçok ülkede lisans programları 3 ile 4 yıl sürmektedir.Amerika ve Kanada başta olmak üzere lisans 4 yıl iken Avrupa'da genellikle 3 yıldır. Bazı mühendislik bölümleri 4 yıl sürebilmektedir. Bunların yanında mimarlık 5 yıl, diş hekimliği ve eczacılık bölümleri 5 yıl, tıp eğitimi 6 yıl sürebilmektedir.
Bu sürede barınma, giderler de düşünülmelidir.
Yurtdışında üniversite okumak için üniversitelere giriş koşulları ülkeden ülkeye değişmektedir. Ancak genel olarak uygulanan koşullar şu şekildedir;
Yeterli Düzeyde Not Ortalaması (Lise Mezuniyet Ortalaması/GPA)
Lisans eğitiminin alınacağı okulun belirlediği dil sınavından yeterli başarıyı göstermek( IELTS/ TOEFL vb.) (okul şartları değişebilir)
Lisans eğitiminin alınacağı okulun belirlediği yeterlilik sınavlarında gerekli başarıyı göstermek ( SAT veya okula özel sınavlar)
Referans Mektupları
Niyet Mektubu
Adayın CV(Özgeçmişi)’si
Adayın daha önceden kazanmış olduğu, başarılar, projeler, ödüller ve yarışma sonuçları
Banka referans mektubu
Eğitim alınan dilin yabancı dil oluşu kişiyi kendi kariyerinde farklı yerlere getirmesinin yanında mesleğini yabancı bir dilin içinde icra edebiliyor olması bir dünya vatandaşı olmasına ve farklı ülkelerde de çalışabilme şansı tanıması bakımından avantajlı konuma getirmektedir. Eğitim gördüğü süreç boyunca farklı kültürlerle ve farklı vizyonlara sahip insanlarla birlikte olması bakış açısını geliştirmesine ve kendi görüşlerini bu bakış açılarıyla harmanlamasına sebep olur. Kişinin kendini gerçekleştirmesi için adımlar atıyor olmasına da önayak olabilir.
Yurtdışında Yüksek Öğrenim Kurumu(YÖK) denkliği olan üniversitelerden mezun olduğunuzda(üniversiteye kayıt olmadan bunun kontrolü yapılmalıdır) Türkiye’ye döndüğünüz zaman diplomanızın denkliğini almanız gerekebilir. Bunun için öncelikle YÖK’ün başvuru formu, nüfus cüzdanınız, lise diplomanız, mezun olduğunuz üniversitenin diploması ve bu okula ait transkriptiniz, yurtdışında eğitim aldığınız süre boyunca kullandığınız pasaportlarınızın aslı ve giriş-çıkış sayfalarınızın noter tasdikli suretleri ile birlikte Yüksek Öğrenim Kurumuna başvuru yapmanız gerekmektedir.
Yurt dışında bulunan üniversitelerin YÖK denkliğine sahip olup olmadığı ile alakalı yönetmeliklerden faydalanabilmek için direkt olarak YÖK’e resmi dilekçe verilmeli ve bilgi talebinde bulunulmalıdır. Bu dilekçeler faks yoluyla veya posta yoluyla yapılabilir.
1.University of Oxford
2.California Institute of Technology
3. Stanford University
4.University of Cambridge
5.Massachusetts Institute of Technology
6.Harvard University
7.Princeton University
8.Imperial College London
9.ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich
10.University of California, Berkeley
Tüm bu araştırmaların yanında ülkelerin başvuru dönemlerini ve tarihlerini kaçırmamak gerekir. Ülkelerin ortalama olarak kayıt ücretlerini karşılaştırmak ve dönemlik ya da yıllık ücretlerinin ülkelerin kendi para birimleri ile olduklarını unutmamak gerekmektedir.
Her nerede okuyor olursanız olun, başarı için her zaman çaba sarf etmek gerekir 🙂
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar