0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
YouTube'da Derece Var!

YouTube'da Derece Var!

Yazar: Psk. Dan. Cennet Karaman

Yayınlama Tarihi: 30.12.2023

“YouTube bir derya deniz.” cümlesini hemen herkes duymuştur değil mi? Birçok konuya oradan erişebileceğimizi, eğlenmek için de bilgi almak için de müzik dinlemek için de kullanabileceğimizi herkes bilir. Peki dersler? Dersleri de oradan götürebilir miyiz? Veya bu bizim için ne kadar yeterli olur? Nasıl daha etkili kullanabiliriz bu denizi? Daha da önemlisi yazımızın da konusu olan youtube derece yaptırır mı? Sadece YouTube’u kaynak olarak kullanıp ilk 100, 1000 ve 10.000’lerde öğrenciler olduğunu söylesek… Akılları biraz karıştırdığımıza göre şimdi YouTube’tan derece için neye ihtiyacımız var bir bakalım.

YouTube’ta Ders Çalışmaya Nasıl Başlamalıyım?

Her şeyden önce bir harita oluşturmak önemli. Bu bizim rotamızı çizeceğimiz bir yol haritası. Bunun için başlangıçta bir kanal araması yapmak gerekecek. Evet YouTube bir deniz derken ciddiydik. Kendi seviyenize, mizacınıza, anlama şeklinize göre bir kanal ve hoca bulmak burada önem arz ediyor. Başlangıçta gözümüze kestirdiğimiz kanallara göz atabiliriz. Örneğin X hocasının da Y hocasının da Z hocasının da matematikten 1-2 videosunu izledik.

o   Hangisinden daha iyi anladım?

o   Hangisi benim seviyem için daha uygun anlattı?

o   Ben hangisinin anlatış şeklini kendi mizacıma daha yakın buldum?

gibi sorular bizim doğru hocayı seçmemiz için kilit sorular olabilir. Bu şekilde ilerleyebileceğimiz hocaları seçmek, video uzunluklarından tutun da videonun kalitesine kadar birçok kriterde analiz yapmak bizim iyi bir başlangıç yapmamızın anahtarı.

Tabi ki videoyu seçmek kadar özdisiplin sağlayıp başlamak, sürdürmek de önemli. Bu yüzden günde çok sayıda videoyla başlamamak, gerekirse başlangıçta konu ve video sayısını sürdürülebilir tutmak önemli. Ardından ders çalışmaya alışıyor ve video sayısını arttırıyor olacaksınız. Hatta belki x1,25’te izlemeler bile başlayacak J

 

YouTube Çalışmamı Nasıl Daha Verimli Hale Getirebilirim?

Araştırmalarımızı yaptık, doğru kanalı ve kaynakları bulduk. Peki sonra? Sadece izleyerek halledebilecek miyiz? Hani bazen konu anlatım videosu açarız ve 15. dakikasında ne dinliyordum ben diye düşünürüz ya bir anda, işte onu önlemek için neler yapabiliriz?  Tam burada birkaç püf noktaya değinmeliyim hemen. Videoyu aktif dinlemek. Bunun için de şunları yapabiliriz:

  • ·        Not tutmak: İzlediğiniz videodaki konularla alakalı not tutmak. Bu not tutma da iki şekilde yapılabilir. Birincisi konu anlatımlı kaynağın üzerine not tutmak. İkinci de yanınıza alacağınız bir defter veya a4 kağıdına not tutmak. Bununla beraber not tutulan kağıda konu anlatımı kitabında önemli görülen yerler de pek tabi eklenebilir.
  • ·        Kanalda ders anlatan öğretmenin sorularını yanıtlamak. Böylece anlatılan konuyu video izlerken de pekiştirmiş olacaksınız. Aynı zamanda sorulara cevap vermek için dikkatiniz de videoda kalmış olacak.
  • ·        Videolar çok uzunsa (örneğin 1 saatten fazla) bu gibi durumlarda da etüt şeklinde izlemek. Belirlediğiniz bir dakikayı (30-45 dk olabilir) bölerek izlemek odak sürenizi sağlıklı bir seviyede tutmanıza yardımcı olabilir.

Aktif dinleyip konudan verim aldıktan sonra da konuyu pekiştirmek için soru çözüm videoları izlemek bizim öğrendiğimiz konu hakkındaki sorulara nasıl yaklaşacağımızı öğretir. Evet konuyu öğrendik, soru çözmeyi de öğrenmeyelim mi? Örnek soru görmek kendi soru kitaplarımıza döndüğümüzde bize kolaylık sağlayacaktır. İzlenilen her konunun ardından o konu ile alakalı test çözmek, soru görmek de olmazsa olmaz. Bu öğrendiğimizi kalıcı hale getirmek demek.

Aynı zamanda youtube deneme videoları da içeriyor. Bunu da şöyle kullanacağız: Fizik branş denemesi videosu izledik örneğin. Ve izlerken de çözdük. Tıpkı normal denemelerde olduğu gibi aslında hep eksik konumuzu gördük hem de bu deneme videosuyla soru tarzının nasıl çözülmesi gerektiğini görmüş olduk.

 

YouTube’ta Tekrar Yapmak

Verimi arttırdık peki nasıl koruyabiliriz? Doğru tekrar hayat kurtarır. Bu sayede konuları unutmak, unutulan konuların eksiklik yaratmasına da engel olmuş oluruz. Tekrar videoları, check-up videoları ve karma soru çözüm videolarını her branşta konu bitince izlemek, aylık veya birkaç aylık tekrarlarda da oldukça verimli olacaktır. Tekrarları kendi kitaplarımızdan sürekli soru çözerek pekiştirmek konunun kalıcılığını ve düzeyimizi de arttıracaktır.

 

Sözün Özü

Doğru planlama, özdisiplin ve sürekliliği koruyup YouTube’tan doğru yararlanmak dereceye götürür. Önemli olan burada motivasyonu kaybetmemek ve derya deniz dediğimiz bu mecrada doğru kanallarda yüzebilmek. İyi bir araştırma ve istikrarla siz de YouTube’la derece yapanlar arasına girebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim <3

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram