0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
YKS’ye Hazırlıkta Sık Yapılan Hatalar

YKS’ye Hazırlıkta Sık Yapılan Hatalar

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 28.10.2024

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) süreci, öğrenciler için hem akademik hem de psikolojik anlamda büyük bir sınavdır. Bu süreçte yapılan bazı hatalar, öğrencilerin başarılarına gölge düşürebilir. Bu yazımızda, YKS’ye hazırlık sürecinde en sık yapılan hataları ve bu hatalardan nasıl kaçınılacağını ele alacağız.

Plansız ve Programsız Çalışmak

Plansız çalışma, sınav başarısını olumsuz etkileyen en büyük faktörlerden biridir. Çalışmalarını belirli periyotlarla bir plana oturtmayan öğrenciler, hangi konulara ne kadar vakit ayırmaları gerektiğini bilemez ve bu da zaman yönetiminde sorunlara yol açar. Plansız olmak ayrıca masa başına oturmada, motivasyonu ve istikrarı sağlamada sorunlar yaratır. Bu durumu aşmak için haftalık ve aylık hedefler belirlemek oldukça önemlidir. Haftalık olarak yapılan programları günlere bölmek de disiplin ve düzenin sağlanmasında yardımcı olacaktır.

Örneğin, her hafta için belirli bir konu seti ve soru çözme miktarı belirlenebilir. Haftanın sonunda, bu hedeflerin ne kadarına ulaşıldığını gözden geçirmek ve gerekirse programı güncellemek faydalı olacaktır. Bu sayede hem verimli bir çalışma düzeni oluşturulur hem de eksik kalınan konular daha erken fark edilir. Sınav senenizde planlı ve programlı çalışmakta zorlanıyorsanız ekibimizden profesyonel destek alabilirsiniz. Ücretsiz tanışmak için hemen tıkla!

Yeterli Soru Çözmemek ve Deneme Sınavlarına Girmemek

YKS’de başarıya ulaşmanın önemli yollarından biri bol bol soru çözmek ve deneme sınavlarına girmektir. Ne kadar çok soru çözülürse, o kadar çok eksik ve hata fark edilebilir. Ancak birçok öğrenci, konu çalışmayı tam olarak bitirmeden soru çözmeye başlamadıkları için bu adımı aksatır. Bu da öğrencilerin konuları tam anlamıyla kavrayamamalarına neden olur. Öğrencinin burada aşamalı olarak gitmesi gerekmektedir. Ders fark etmeksizin bir konuyu tam olarak bitirmemek soru çözerken sorun çıkmasına neden olacaktır. 

Öğrencilerin sınav senesindeki en büyük yanılgılarından biri de konu bitirme odaklı olmalıdır. Konu bitirmek soruları çözmek için temel yetkinlik olsa da hiçbir zaman yeterli değildir. Özellikle Matematik, Geometri ve Fizik gibi sayısal derslerde konuyu bitirmek soruların yarısını çözmek için bile yeterli olmayabiliyor. Öğrencilerin konuyu bitirdikten sonra zaman kaybetmeden soru çözmeye başlamaları; hem konunun pekişmesine hem kolay konunun hatırlanmasına yardımcı olduğu gibi bir de öğrencilere farklı soru tiplerini göstererek konuda uzmanlaşmalarına yardımcı olacaktır.

Ayrıca, deneme sınavları gerçek sınavın bir simülasyonudur.. Sık sık deneme sınavlarına giren öğrenciler hem bilgilerini pekiştirir hem sınav süreyi ve sınav anını iyi yönetmeyi öğrenir hem de sınav anında stres yönetimi konusunda uzmanlaşır. Deneme sınavları, YKS’ye hazırlığın olmazsa olmaz bir parçasıdır ve öğrencilerin sınav performanslarını ciddi anlamda artırır.

Deneme sınavlarına girmek kadar bunların analizini yapmak da sürecin olmazsa olmazlarından biridir. Konu ve soru eksiklerini görebilmek, sınavda stresi daha iyi yönetebilmek, sınav anını yönetebilmek, süreyi daha tasarruflu kullanabilmek vs. gibi olguların daha iyi anlaşılabilmesi için öğrencinin sınavı tüm hatları ile analiz etmesi çok önemlidir. 

Motivasyon Eksikliği ve Psikolojik Hazırlık

YKS’ye hazırlık süreci uzun ve yorucu olabilir. Bu süreçte motivasyonun düşmesi oldukça normaldir, ancak bu durumu aşmak için çeşitli stratejiler geliştirmek gereklidir. Motivasyon kaybı yaşayan öğrenciler, çalışmalarını aksatır ve sonuç olarak başarısızlık korkusuyla karşı karşıya kalabilirler.

 Bazen her şey yolunda giderken bile motivasyon düşebilir. Bu durum öğrencinin yanlış yolda olduğunu göstermez. Unutulmamalıdır ki sınav süreci çok yorucudur. Bu süreçte fiziksel ve mental kırılmalar yaşanabilir. Bunun üstesinden gelmek için küçük aksiyonlar alınabilir.

Motivasyonu yüksek tutmak için, küçük hedefler belirlemek ve bu hedeflere ulaşıldığında kendini ödüllendirmek etkili bir yöntemdir. Ayrıca, sınav stresiyle başa çıkmak için nefes egzersizleri, meditasyon ve pozitif düşünme gibi yöntemler kullanılabilir. Nefes egezersizlerinin nasıl yapılacağını öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz. Psikolojik olarak hazırlıklı olmak, sınav esnasında daha rahat ve odaklanmış olmayı sağlar.

 

Tek Bir Konuya Aşırı Odaklanmak

Bazı öğrenciler, bir konuda eksik olduklarında tüm zamanlarını bu konuya ayırarak diğer konularda geri kalırlar. Oysa YKS, her dersten sorumlu olduğunuz bir sınavdır ve tüm konulara dengeli bir şekilde çalışmak gereklidir. Aksi takdirde, bir konuyu mükemmel hale getirmeye çalışırken diğer konularda büyük boşluklar oluşabilir.

 Öğrencilerin çoğu dersleri sıra ile bitirmenin daha mantıklı olduğunu düşünmektedir ancak bu büyük bir yanılgıdır! Konuları belirli bir denge ile ilerletmek ve belli periyotlarla da eski konuların tekrarını yapmak daha yerinde olacaktır. Sürekli olarak bir ders üzerinden ilerlemek öğrencinin süreç içerisinde sıkılmasına yol açacaktır. Bunun dışında bir dersi bitirip diğer derse geçildiğinde; biten dersi tümden tekrar etmek mümkün olmayacağı için unutlamalar yaşanacaktır.

Bunun yerine, konu dağılımını dengeli bir şekilde yapmak ve her derse belirli bir süre ayırmak en sağlıklı yöntemdir. Haftalık çalışma programlarında her ders için belirli saatler ayırmak ve bu plana sadık kalmak, başarıya ulaşmada etkili olacaktır.

 

Sonuç

YKS’ye hazırlık sürecinde yapılan hatalar, öğrencilerin emeklerini boşa çıkarabilir. Bu yazıda bahsedilen hataları fark edip, bu doğrultuda çalışma alışkanlıklarını değiştiren öğrenciler, sınavda istedikleri başarıya ulaşma şanslarını artırırlar. Plansız çalışmaktan kaçınmak, bol bol soru çözmek, motivasyonu yüksek tutmak ve her konuya dengeli bir şekilde çalışmak, bu süreçte en önemli başarı anahtarlarıdır.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram