Yazar: Psk. Dan. Rümeysa Karakaya
Yayınlama Tarihi: 19.02.2024
Erteleme davranışı birçok insanın günlük yaşamını zorlaştıran davranışlardan biridir. En çokta öğrencilerin. Hele bir de YKS gibi süreklilik isteyen bir maratondaysanız çalışmalarınızı olumsuz etkilemesi çok olasıdır. Peki biz bu davranışla nasıl baş edebilir, sürecimizi nasıl daha iyi yönetebiliriz? Gelin bunlara birlikte bakalım.
Erteleme kısaca tamamlanması gereken işlerin daha sonraya bırakılmasıdır. Ne kadar kabul etmek istemesek de erteleme görev ve sorumluluklardan kaçma eğilimi olarak tanımlanabilir. Aslında geciktirdiğimiz her davranış bizim irademiz dahilindedir yani yönetebiliriz ama bunu tercih etmiyoruz. Sorun da tam olarak burada başlıyor.
Erteleriz çünkü bu davranıştan edindiğimiz ikincil kazançlarımız vardır. Konfor alanımızdan çıkmamak gibi. Peki ya erteleyerek kaybettiklerimiz? Sizce de kaybettiklerimiz kazandıklarımızdan daha fazla değil mi?
Bazen de kendimize ve sürece karşı inançsızlığımız, başaramamaya dair korkumuz bizi ertelemeye itebilir. Peki ertelemek bir çözüm müdür?
Motive olmayı beklerken zaman geçiyor, başlamak için en uygun zaman şuan diyebilmek aslında ertelemeye başka bir bakış açısı getirmemizi sağlıyor. İçinizden başlamak gelmiyorsa dahi o işi kötü de olsa yapın yazıyordu okuduğum bir kitapta. Sorun zaten başlamakta diye düşünmüştüm ilk okuduğumda. Aslında orada kast edilen başlamak için uygun zamanı beklememek çünkü mükemmel zaman hiçbir zaman gelmeyecek işte o yüzden başlamak için en uygun zaman içinde bulunduğumuz an.
Erteleme davranışını sık gösteren bireylerin en büyük mitlerinden birisi yarın canım ister düşüncesidir. Ancak o daha sonrası geldiğinde bir önceki kadar motivasyonsuz olabiliriz. Beklemek yerine başlamak işte bu yüzden önemlidir. Biz başlayalım, motivasyonumuz devamlılık olsun. Başlamaktan daha önemli olan bir şey varsa o da sürdürebilmektir. Başlarken de ifade ettiğim gibi YKS süreklilik isteyen bir maratondur. Eğer bu maratonda başarı istiyorsak adım atmayı bilmeli, devamlılığı motivemiz saymalıyız.
Düşüncenin duyguyu, duygularımızın da davranışlarımızı etkilediğini birçoğumuz biliriz. Ancak bu sıralama her zaman böyle olmak zorunda değildir. Önce davranış, sonra duygu gelebilir. Yani ders çalışma davranışını gerçekleştirmek için isteğimizin gelmesini beklemek yerine davranışı önce yerine getirerek çalışmanın motivasyonu beraberinde getirmesini sağlayabiliriz. Eğer böyle yaparsak duygumuz davranışımızı değil, davranışımız duygumuzu yönetmiş olur 🙂
Erteleme davranışı kısa vadede kişiyi rahatlatsa da uzun vadede kişide kötü hissettiren duygulara yol açmaktadır. Bu duygular çoğunlukla yetersizlik, suçluluk, gerginlik, pişmanlık olmaktadır. Zamanında yerine getirelemeyen görevlerin stres oluşturduğunu farkında olmalı bu stresi yaşamak yerine adım atmalıyız.
Erteleme davranışı zamanımızı iyi yönetememize sebep olmakla beraber gerçek potansiyelimizi ortaya koymamızı engellemektedir. Potansiyelimizi ortaya koymamızı engellediğinden hayatı kaçırılmış fırsatlar zincirine dönüştürmesi de olasıdır.
İlk yapmamız gereken şey aslında farkında olmaktır. Neleri ne sıklıkla erteliyorum sorusuna cevap bulmamız gerekmektedir.
Ertelememize engel olan ne sorusuna bir cevabımız var ise onu aradan çıkarmamız gerekir. Örneğin çalışmadığım zamanlarda ne yapıyorum sorusuna cevabımız telefonda vakit geçiyorum ise telefon kullanımına sınır getirmemiz gerekmektedir.
Bir diğer yapmamız gereken şey öncelik sıralaması yapmaktır.
Öncelik sıralaması yaparken sevdiğimiz değil sevmediğimiz derslere öncelik tanımakta fayda vardır.
Yapılacak işlere tahmini bitirme süreleri vermek önümüzü görmemizi sağlayacağından erteleme davranışı tolere etmede işe yaramaktadır.
Yapılacaklar listesi yapılabileceği gibi yapmaktan vazgeçilecekler listeside yapılabilir. Örneğin gereksiz video izlemek, telefonda fazla vakit geçirmek vazgeçilecekler listesinde yer alabilir 🙂
Hedefimizi küçük adımlara bölmemiz gerekmektedir. Örneğin bugün matematik çalışacağım demek yerine 2 video izleyeceğim, kitabımdan 5 test çözeceğim gibi net ve bölünmüş hedefler koymakta fayda vardır.
Koyduğumuz hedeflere ulaştıkça kendimizi ödüllendirmek motivasyonumuzu artıracaktır.
Hedefimizi kendimize hatırlatarak bitmeyen molalardan kurtulmamız gerekmektedir.
Danışmanınızın sizler için hazırladığı programı günlük görevler haline getirin ve uymak için hem kendinize hem danışmanıza söz verin🙂
Yorulduğunuzu hissettiğinizde katettiğiniz yola bakarak emeklerinizi taçlandırmanız için devam etmeye çalışın.
Erteleme davranışı öz disiplin, zaman yönetimi gibi birçok kavramla yakından ilişkilidir. Öz disiplinimiz yüksek olmazsa erteleme davranışını daha çok gösterebiliriz, erteledikçe de zamanımızı iyi yönetemeyiz. Bu kısır döngüden çıkmak bizim elimizdedir.Bugün yapman gerekenleri yapmayarak gelecekteki sana darbe vuruyorsun. Geçiçi dürtülere boyun eğmek uzun soluklu hedeflerden uzaklaşmaya neden olur. Kendini ve potansiyelini erteleme. Şimdi değilse ne zaman? Masanın başına geçerek ertelemek yerine çabalamayı tercih et !
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar