0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
YKS - LGS Sınav Senesinde Yapılan 7 Hata

YKS - LGS Sınav Senesinde Yapılan 7 Hata

Yazar: Psk. Dan. Tuğçe Tunc

Yayınlama Tarihi: 29.01.2024

Sınav senesini nasıl yöneteceğini bilmeyen öğrenciler, sınav yılında yapılmaması gereken hatalar yapabiliyor. YKS sürecinde mezuna kalarak ilk yıl yapılan hatalar telafi edilse de, LGS sürecinin tekrarı olmaması, LGS öğrencilerinin daha dikkatli ilerlemesini zorunlu kılıyor. Sınav yılını olabilecek en az hatayla kapatmak isteyen öğrencilerin dikkat etmesi gereken birkaç konu var. 

  1. Ertelemek

Sınav senesi boyunca kaçınmamız gereken ilk büyük hata;, ertelemek. “Nasılsa sınava daha çok var, tatil bitsin başlarım, ikinci dönem gelsin çalışırım…” diyerek derse başlamayı erteleyen veya” şu video bitsin ders çalışacağım, saat 20.00 olsun o zaman başlarım…” gibi bahaneler üreten öğrenciler hiç farkında olmadan sınav sabahına uyanmış olurlar. 

 

  1. İstikrarsız Ders Çalışmak

Sınav senesinde olan öğrenciler haftalık olarak ders çalışma programlarını oluşturmalı, programını günlere bölmeli ve mümkün olduğunda bu programa sadık kalmalı. Haftanın iki günü yüksek saatler ders çalışıp kalan beş günü kitap kapağı açmadan geçiren bir öğrencinin istediği netlere ulaşması epey zor. Burada yapılan bir diğer hata ise “son iki ay sıkı ders çalışırsam istediğim sıralamaya girebilirim” şeklinde düşünmek oluyor. Maalesef sınavların konu yoğunluğu ve soru çeşidi fazla, çok soru tipi gören öğrenci sınavda avantajlı oluyor ve düzensiz çalışan, programında istikrar yakalayamayan öğrencilerin çok soru çözebilmesi olanaksız. 

 

  1. Sınav Sürecini Olumsuz Düşüncelerle Yönetmek

Sınava hazırlanmak zor bir süreç, öğrenciler psikolojik olarak da fiziksel olarak da baş etmeleri gereken pek çok durumla karşılaşıyor. Böylesine zor bir yılda olumlu düşünmek elbet kolay değil ancak zihnimizde beliren “nasılsa mezuna kalacağım” gibi, “zaten ilk seneden kimse kazanamaz” gibi, “ben çalışsam da yapamam” gibi negatif seslere kulak asmamak gerekiyor. Mezuna kalmak elbet dünyanın sonu değil, mezuna kalıp “iyi ki mezuna kaldım” diyen pek çok öğrenci var ancak sınav sonuçları gelmeden bu düşünceyi merkeze alıp sınav çalışmalarını aksatmak yapılmaması gereken bir hata. Elimizden geleni yaptıktan sonra sonuçlar istediğimiz gibi gelmezse mezuna kalma seçeneği tabii ki değerlendirilir.

Bunlara ek olarak sınav senesinde netler bir düşüp bir yükselebilir, her zaman yükselerek ilerlemez. Bu gibi moral bozucu durumlara olabildiğince yenilmemek gerekiyor. 

 

  1. Uyku ve Beslenme Düzenine Dikkat Etmemek

Sınav süreci bir bütündür, daha çok çalışırım mantığıyla uykudan feragat eden, beslenme düzenini aksatan öğrenciler sınav yılında çok çalışmanın değil verimli çalışmanın başarı getirdiğini göz ardı ediyor. Verimli uyku uyuyan bir öğrenci gün içinde derslerine daha çok odaklanır. “Gece çalışır gündüz uyurum” diye düşünmek de özellikle son aylarda çok doğru değil, sınav saatinde uykuda olmaya alışmış bir öğrenci LGS veyaTYT/AYT sınavı esnasında uykusunun gelmesini göze almalı. 

 

  1. Hiç Mola Vermemek

Bazen öğrenciler ne kadar çalışsam kardır mantığıyla hareket edip haftalarca mola vermeden, hiç dinlenmeden ders çalışmaya uğraşıyor. Sürecin başlarında haftada bir gün, ortalarından itibaren haftada yarım gün mola vermek kalan günleri daha verimli geçirmenizi sağlar. Hiç dinlenmeden ders çalışmak motivasyonu çok düşüreceğinden bir noktada sınav sürecinden tamamen kopmayı beraberinde getirebilir. Aynı şekilde sınav senesinde sosyal hayatını çok fazla kısıtlayan, kendine bir saat dahi olsa vakit ayırmayan öğrenciler, çok çabuk yorulup sıkılabilir. Unutmayın ki sizler öğrencisiniz, makine veya robot değilsiniz, fizyolojik (yeterli uyku, sağlıklı beslenme ve hareket) ve psikolojik (sosyalleşme, eğlenme) ihtiyaçları da göz önünde bulundurmalısınız, tabi dengeli olması koşuluyla. 

 

  1. Deneme Analizi Yapmamak

LGS ve YKS öğrencilerinin sınav senelerinde çok deneme çözmesi önemli. Denemelerden sonra analizini yapmamak, yanlış veya boş soruların doğru çözümlerini öğrenmemek ise sınav senesinin kritik hatalarından. Yanlış yapılan sorulardan sonra, “ya bu soru sınavda çıkarsa?” diye düşünüp sorunun doğru çözüm yolunu mutlaka öğrenmek gerekiyor. 

 

  1. Tekrar Yapmadan Sadece Konu Çalışmak

Konu çalışmak ve soru çözmek önemli ancak geçmişte çalışılan konuların tekrarları yapılmazsa netlerde artış görmek zor olabilir. Günlük, haftalık ve aylık tekrarları aksatmamak, konuların tamamını bitirdikten sonra da tekrarına dönmek gerekiyor. 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram