0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
YKS için Günde Kaç Soru Çözmeliyim?

YKS için Günde Kaç Soru Çözmeliyim?

Yazar: Psk. Dan. Emre Emeç

Yayınlama Tarihi: 10.09.2024

Uzun ve sıcak yaz günlerini geride bırakmaya başladığımız Eylül ayına girdik. Bu ay YKS öğrencileri için resmi başlangıç ayı olarak da görülebilir. Sürece başlarken öğrencilerin aklında pek çok soru olduğu bir gerçek. Hepsine değinemezsek de pek çok öğrencinin aklında kalan birtakım soruları bu yazıda cevaplamaya çalışalım. İşte en çok sorulan sorularla YKS’ye başlangıç rehberi…

  1. YKS'ye Hazırlıkta Günlük Kaç Soru Çözmek Gereklidir?

Bu soruya net bir sayı ile cevap vermek doğru olmayacaktır. Öğrencilerin soru sayısını belirlemeden önce soru çözme disiplinini kazanması gerekmektedir. Pek çok öğrenci konu çalışmasını tamamladıktan sonra soru çözmeden başka konuya atlamakta ve soru çözümünü ertelemektedir. Öncelikle her konudan sonra soru çözmeye odaklanılmalıdır. Konular tamamlandıktan sonra kaç soru çözüleceği de öğrencinin seviyesine ve bulunduğu döneme göre değişmektedir. Sürece sıfırdan başlayan bir öğrenci için günde 100-200 soru ile başlamak isabet olacaktır. Bu öğrenciden direkt 500 soru ile başlamasını istemek hem çok büyük bir baskı yaratacak hem de sürecin başında hemen sıkılmasına neden olacaktır. Öğrencinin başladığı zamana göre bu sayı hızlı veya yavaş bir şekilde artabilir. Öğrenci YKS’ye Eylül ayında sıfırdan başladıysa aşamalı ve yavaş bir şekilde sayıların arttırılmalıdır. Öğrenci daha geç bir vakitte sıfırdan başladıysa yine aşamalı ama daha hızlı bir şekilde soru sayısı arttırılabilir. Öğrenci sürece sıfırdan başlamadıysa bu sayı 250-300 arası olabilir. Sürecin ilerleyen kısımlarında özellikle Nisan ayı ile birlikte her öğrencinin soru sayısı pik yapmalıdır. YKS’de soru çözmek için konularda yetkin olmak çok önemli olsa da net sayısını arttırabilmek için de bolca soru pratiği yapılmalıdır. Soru çözmenin temelde iki görevi vardır. Birincisi öğrenmeyi pekiştirmek, ikincisi de pekiştirilen pratiği daha hızlı ve efektif hale getirmek. Konuyu öğrenip konuyla ilgili soru çözmek yeterli olmayacaktır. Sonrasında tekrar tekrar soru çözmek hem konuyu daha anlamlı hale getirecek hem de sınavda karşınıza çıkabilecek olası sorularda daha hızlı bir şekilde hareket etmenizi sağlayacaktır. YKS’de yıllarca öğrencilerin mağdur olduğu durumun süre olduğunu düşünecek olursak soruları hızlı çözmenin ne kadar anlamlı olduğunu görmüş oluyoruz.

 

 

  1. Hangi Derslerden Kaç Soru Çözmek Daha Etkilidir?

Kuşkusuz her ders için soru pratiği çok önemlidir ancak dersten derse göre soru pratiklerinin yoğunluğu ve temposu değişebilmektedir. Türkçe ile başlayalım: TYT’de çıkan Türkçe sorularının dörtte üçü paragraf sorularıdır. Paragraf soruları gayet kolay ve çözülebilirdir. Ancak bu soruların kolay olarak algılanabilmesi ve soruların hızlı çözülmesi için günlük soru çözülmelidir. Geriye kalan dörtte birlik kısım ise dil bilgisi konularıdır. Her konu bittikten sonra minimum 4-5 test çözülmelidir. Sonrasında ise karma testler ve dil bilgisi denemeleri ile rutinler oluşturulmalıdır. TYT Türkçe testinnin büyük bir kısmı paragraf olduğu için Türkçe denemesi çözmeye erkenden başlanabilir.

 Matematik öğrencilerin çoğunun ön yargı ile yaklaştığı bir derstir. Bu ön yargının sebebi de aslında soru çözmemektir. Matematik’te teorik konuları çok iyi bilmek hiçbir zaman yeterli değildir. Konu bittikten sonra minimum 7-8 test çözülmeli. Belli periyotlarla da sürekli olarak tekrar niyetine soru çözülmelidir. Matematik pratik bir derstir. Sürekli soru çözmeyen öğrencilerin matematikte iyi bir net çıkarması pek mümkün değil. Bir de problem konusu vardır. Problemden her sene 12-13 tane soru gelebilmektedir. Burayı hızlı çözebilmek her zaman öğrencilere bir avantaj sağlamaktadır. Hem netleri arttırmakta hem de testteki diğer sorulara ekstra zaman sağlamaktadır. Paragraf gibi günlük rutine oluşturmak bu soruların daha hızlı çözülmesine olanak sağlayacaktır.  Konular biriktikten hemen sonra da branş denemesi alışkanlığı elde edilmeli ve konu eksiklikleri tespit edilmelidir. Sonrasında tekrar ve tabii ki bol soru çözümü ile eksiklikler kapatılmalıdır.

 Geometri, TYT Matematik testi içerisinde 10 soru bulundurur. Matematik gibi geometri de pratik bir derstir, hatta bir fazlasıdır. Geometride şekildeki detayları görmek esastır. Teoride verilen kuralları uygulayabilmek için buradaki detayları görebilmek çok önemli. Konu bittikten sonra minimum 7-8 test çözülmeli. Belli periyotlarla da sürekli olarak tekrar niyetine soru çözülmelidir. Paragraf ve problem gibi burada da üçgenin alt başlıklarını konu olarak çalıştıktan sonra günlük rutin oluşturulabilir. Üçgenler geometrideki diğer konular için öncül bir konu olma dışında TYT ve AYT’de birçok soru barındırmaktadır.

 Fizik, Fen dersler içerisinde her öğrenci tarafından en zor konu olarak gözükür. Bu ders TYT’de 7, AYT’de ise 14 soru barındırmaktadır. Matematik ve Geometri gibi Fizik de pratik bir derstir. Konuların çok küçük bir kısmı sözeldir. Burada da her konu bittikten sonra en az 8-9 test çözülmelidir. Pek çok öğrencinin süphe ile yaklaştığı bu derste soru çözmek ve potansiyelli hale gelmek sınavlarda öğrenciye büyük bir avantaj sağlayacaktır. Konular biriktikten hemen sonra da branş denemesi alışkanlığı elde edilmeli ve konu eksiklikleri tespit edilmelidir. Sonrasında tekrar ve tabii ki bol soru çözümü ile eksiklikler kapatılmalıdır.

 Kimya, TYT’de 7, AYT’de 13 soru barındırmaktadır. Fizik kadar zor ve pratik olmasa da Kimya’nın da zorlayıcı kısımları vardır. Konu bittikten sonra minimum 7-8 test çözülmeli. Belli periyotlarla da sürekli olarak tekrar niyetine soru çözülmelidir. Konular biriktikten hemen sonra da branş denemesi alışkanlığı elde edilmeli ve konu eksiklikleri tespit edilmelidir. Sonrasında tekrar ve tabii ki bol soru çözümü ile eksiklikler kapatılmalıdır.

 Biyoloji, Fen dersleri içerisindeki en sözel derstir. Konuların neredeyse hepsi teoriktir. Bu konuları teoride bilmek çok büyük avantaj olsa da soru çözmek yine de esastır. Özellikle TYT’de çıkan sorular bilgiden ziyade yorum sorusu olabilmektedir.  Konu bittikten sonra minimum 7-8 test çözülmeli. Belli periyotlarla da önce tekrar yapılmalı sonrasında da soru çözülmelidir. 

 Sosyal Bilimler alt başlığı içerisinde Tarih, Coğrafya, Felsefe ve Din Kültürü dersleri bulunmaktadır. Tarih, Felsefe ve Din Kültürü’nden her sene 15 soru sorulmakta ve bu soruların minimum 12 tanesi yorum sorusudur. Eşit ağırlıkçı, sayısalcı ayırt etmeksizin öğrenciler bu kısım için erkenden branş denemesi çözmeye başlayabilir. Bu dersleri teorik olarak çalışmasalar bile haftada çözebilecekleri 4-5 deneme ile birlikte gözle görülür net artışları olacaktır. Öğrenci buradaki derslerde fire vermek istemiyorsa bu konular detaylıca çalışılmalı, her konu bittikten sonra da en az 4-5 test çözmelidir. Ayrıca belli periyotlarla da konu tekrarı yapılmalı ve bilgiler tazelenmelidir. Coğrafya ise hem pratik hem de teorik bir derstir. Yeri geldiğinde hesaplama olabildiği gibi iyi dereceden harita bilgisine sahip olmak da gerekmektedir. Konu bittikten sonra minimum 5-6 test çözülmeli. Belli periyotlarla da sürekli olarak tekrar niyetine soru çözülmelidir. Konular biriktikten hemen sonra da branş denemesi alışkanlığı elde edilmeli ve konu eksiklikleri tespit edilmelidir. Sonrasında tekrar ve tabii ki bol soru çözümü ile eksiklikler kapatılmalıdır.

 

  1. ⁠ ⁠Çok soru çözmek mi, zor soru çözmek mi daha etkili?

Her ikisi de çok etkilidir. Ancak bunların yanısıra kaliteli soru da çözmek gerekiyor. Başlangıçta konular bittikten sonra bolca soru çözmek gerekmektedir. Ancak bu soruların çözüldüğü kaynaklar uzmanlar tarafından önerilen kaliteli kaynaklar olmalıdır. Sınav tarzında olmayan ve yeni nesil olarak tabir edilen türe uymayan sorular öğrencileri çok geliştirmeyecektir. Başlangıçta konular bittikten sonra öğrencilerin seviyesine uyacak kaynaklardan çok soru çözmek öğrenciyi çok geliştirecektir. Bir noktadan sonra da çok soru çözmenin yanında bu soruların zorluğunu da yükseltmek gerekmektedir. Öğrenci derece yapmak istiyorsa zor soruları da görmesi gerekecektir. Sürecin ilerleyen safhalarında öğrenci yine kaliteli olarak görülen kaynaklardan bolca zor seviye soru çözmelidir. Sınava az bir zaman kala da önceki senelerde çıkmış olan soruları çözmesi çok etkili olacaktır. 

 

  1. Günlük soru çözme rutini nasıl planlanmalı?

Günlük rutini oluştururken öncelikle 2P kuralından başlamak çok önemli: Paragraf ve Problem. TYT Türkçe testinde karşımıza çıkan 40 sorudan 32 tanesi paragraf sorusudur. TYT Matematik testinde karşımıza çıkan 40 sorunun 12-13 tanesi de problem sorusudur. Sadece bu iki alt başlıktan gelen 45 soru var. Bu da sınavın üçte birinden fazlası anlamına gelmektedir. Öğrenci diğer konulara hiç çalışmayıp sadece bu iki alt başlıkla ilgili çalışmalar yapsa bile minimum 45 soruluk bir potansiyele sahip olacaktır. O yüzden bu iki konu günlük rutinin vazgeçilmezleridir. Sınav sürecinin sonuna yaklaşırken günlük olarak Türkçe ve Matematik branşlarının çözülmeye başlandığı bir evre vardır. Bu evreye kara 2P kuralı aksatılmadan devam ettirilmelidir.

Geometri’de temel konu her zaman üçgenlerdir. Bu konudan sonra gelen her konu üçgenlerle ilişkilendirilebilir. Yukarıda da söylediğim gibi Geometri’de kuralları bilmekle birlikte bu kuralları uygulayabilmek için de sorudaki detayı görebilmek gerekir. Üçgenlerden bolca soru çözmek buradaki detayları daha rahat bulmanızı sağlayacaktır. Üçgenlerle ilgili konu çalışmasını tamamladıktan sonra günlük olarak bir üçgen testi çözmek hem daha pratik hale gelmenizi sağlayacak hem de bahsedilen detayları daha rahat bulmanıza yardımcı olacaktır. 

 Gün içerisinde bu üç rutin dışında konu çalışmaları da yapılmalıdır. Her konu bitiminden sonra çözülebilecek test sayılarına yukarıda değinmiştik. Bazı ders konularını bir gün içerisinde bitirebilmek mümkün değildir. Konu çalışmalarını belli parçalarla çalıştıktan hemen sonra pekiştirmek amacıyla en az 2-3 test çözülmeli. Birkaç gün sonra da konu ile ilgili geriye kalan teslerin büyük bir kısmı tamamlanmalıdır.

Konu çalışması ve günlük rutinler dışında branş denemesi için de zaman ayırmak önemlidir. Buradaki branş denemeleri sırf çözdüm demek için çözülmemeli. Gelişime katkı sağlamalıdır. Branş denemesinin türüne göre gün içerisinde minimum süre ayrılmalıdır. Buradaki süreye deneme analizinin yapılacağı zaman da dahil edilmelidir.

 

  1. Deneme sınavları ve branş soru dağılımı nasıl yapılmalıdır?

TYT, 120 sorudan oluşmaktadır. Türkçe 40, Matematik 40, Sosyal Bilimler 20 ve Fen Bilimleri 20 soru barındırmaktadır. Sınavın genelinde iyi bir net elde edebilmek için öncelikli olarak her branşta iyi bir net elde edebilmek gerekmektedir. Ders ders her branşı ele alalım:

 

  • Türkçe testindeki soruların büyük çoğunluğunun paragraf olduğunu çokça kez belirtmiştik. Süreç başladıktan birkaç hafta sonra öğrencilere dil bilgisinde en çok çıkan 4 konu (Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri, Ses Bilgisi ve Sözcükte Yapı) verildikten sonra branş denemelerine başlanabilir. Paragraf soruları yorum sorularıdır. Deneme içerisinde erkenden pratik elde etmek öğrencinin erkenden iyi seviyede netler elde etmesine yardımcı olacaktır.

  • Matematik’te önemli olanın pratik olduğunu belirtmiştik. Branş denemesi çözmeye başlayabilmek için Temel Matematik’in ilk 12 konusunun çalışması tamamlanmalı ve problem rutini elde edilmelidir. Ayrıca Matematik testi içerisinde bulunan Geometri sorularını çözebilmek için de üçgenler konusu halledilmiş olmalıdır. Gelen on sorunun yarısı bu konunun alt başlıklarına aittir. 

  • Sosyal Bilimler için pratiğe hemen başlanabileceğine değinmiştik. Tarih, Felsefe ve Din Kültürü’nde çıkan 15 sorunun büyük bir çoğunluğu yorum sorularıdır. Bu yüzden bu üç dersin branşlarına hemen başlanabilir. Coğrafya içinse net bir şey söylemek mümkün değildir. Bu ders pek çok konu barındırmasına rağmen TYT’de 5 soru barındırmaktadır. O yüzden konuların büyük bir çoğunluğu bittikten sonra denemelere başlanabilir. 

  • Fen Bilimleri dersleri için hem TYT hem de AYT’de söylenebilecek şeyler ortaktır. Aralarında bütünlük olan konularda yetkin olunduktan ve genel konuların %70’i bittikten sonra hızlı bir şekilde branş denemelerine geçilebilir. Özellikle TYT’de süreç ilerledikçe pratik arttırılmalı. Son aylarda günlük bir deneme seviyesine ulaşılmalıdır.

  • Genel denemeler başlayabilmek içinse branşlarda bahsetmiş olduğumuz seviyelere gelmek yeterli olacaktır. Birçok eğitim kurumunda bu seviyelere ulaşmadan denemelere başlandığı herkesin malumudur. Erken başlangıç yapmak bir hata olmasa da öğrencilerin pek çoğu kötü netlerle başladıklarından ötürü sınava karşı bir ön yargı geliştirmektedir. Bunu önleyebilmek için eğitim kurumlarının bu konuda öğrencilere rehberlik etmesi çok önemlidir.

 

  1. Hangi Saatlerde Soru Çözmek Daha Verimlidir?

Bu soruya da net bir cevap verebilmemiz mümkün değildir. Ders çalışmaktan verim alınan saatler öğrenciden öğrenciye göre değişebiliyor. Kimileri sabahın erken saatlerinde 5’te uyanıp erken çalışmaya özen gösterirken kimileri de akşam saatlerinde çalışmaya başlayıp gece geç saatlere kadar çalışmayı sürdürüyorlar.

Uzmanlara göre ise zihnin faal olduğu üç dilim vardır. Zihnin faal olduğu ilk zaman dilimi saat 7.30-11 arasıdır. Bu saatlerde birey yeni uyandığından dolayı herhangi bir yorgunluk belirtisi göstermeyecektir. Bu saatlerde özellikle yeni öğrenilecek konuların soruları, dikkat isteyen sorular ve zor sorular çözülebilir. 

Zihnin faal olduğu ikinci zaman dilimi ise 15.30-18 arasıdır. Bu saatler, uzmanlara göre öğle yemeğinden ve dinlenmeden sonra başlamak için gayet uygun bir zamandır. Sabah yapılan konu çalışmalarının soruları bu saatlerde çözülebilir. Ayrıca çok büyük bir yorgunluk emarsi yoksa branş denemeleri de bu saatlerde çözülebilir.

Zihnin faal olduğu üçüncü zaman dilimi ise 20.00-22.30 arasıdır. Akşam yemeğinden ve biraz daha dinlenmeden sonra bu saatler içerisinde konu tekrarları ve çok komplike olmayan sorular çözülebilir.

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram