0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
YKS 2024 SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? TÜM DETAYLAR

YKS 2024 SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? TÜM DETAYLAR

Yazar: Psk. Dan. Büşra Yiğit Aydoğan

Yayınlama Tarihi: 13.06.2024

YKS 2024 Sonuçlarının Açıklanma Tarihi

YKS'yi geride bırakırken tabi ki akıllarda tek bir soru var o da sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı. ÖSYM’nin yayınladığı resmi takvime baktığımızda sonuçların açıklanma tarihi 17.07.2024 olarak ilan edildi,bu tarih sınavdan yaklaşık 1,5 ay kadar sonrasını gösteriyor.Önceki senelerde ÖSYM yayınladığı tarihten daha erken sonuçları açıklasa da  geçtiğimiz 2022 ve 2023 senelerine baktığımızda ilan edilen tarihlerde sonuçlar açıklandı.

 

YKS 2024 Sonuçlarına Nasıl Ulaşabilirsiniz ?

Gün geldi çattı sonuçlar açıklandı peki sizler sonuçlarınızı nasıl göreceksiniz ? Bunun birkaç yolu var.
Bu yollardan ilki ÖSYM sonuç açıklama ekranından (https://sonuc.osym.gov.tr/) TC kimlik numaranız veya YU numaranız ve ÖSYM aday şifrenizle sonuç belgenize erişmek.


                                               

 


İkinci bir yol ÖSYM aday işlemleri sitesine girerek (https://ais.osym.gov.tr/) sonuçlarım kısmından 2024 YKS Sonuçları kısmından görüntüleyi seçerek sonuç belgesine erişmek.


                                                             

 

Son olarak eğer cihazlarınızda aday işlemleri mobil uygulaması yüklü ise uygulama üzerinden TC kimlik numaranız veya YU numaranız ve ÖSYM aday şifrenizle giriş yaparak açılan sayfada sonuçlarım kısmına girerek 2024 YKS sonuç belgenizi görüntüleyebilirsiniz.

                                                                                   

 

Sonuçlar açıklandığı ilk saatlerde yoğunluktan dolayı sayfaların ve uygulamaların yüklenmesi zaman almaktadır,bu size panik yaptırmasın aynı gün içinde mutlaka sonuçlarınıza ulaşacaksınızdır.

 

YKS Sonuç Belgesi ve İçeriği

Sonuç belgenize ulaştınız peki bunu nasıl yorumlayacaksınız ?

Sonuç belgesi önünüze geldiğinde üst kısımdan başlarsak TYT testlerindeki doğru ve yanlış sayılarınızı onun alt kısmında ise AYT ve YDT testlerindeki doğru ve yanlış sayınızı göreceksiniz.






Sonuç belgesinin alt kısmına baktığınızda ilk olarak okul ve ortaöğretim başarı bilgilerinizi göreceksiniz. Burada diploma notunuz ve obp puanınızı göreceksiniz. Ayrıca okulunuza dair belli kodlarda burada yer alıyor olacak.




Sonuç belgesinde sizler için en önemli kısım belgenin en alt kısmında yer alan sınav puanları başarı sıralamaları ile yerleştirme puanları ve başarı sıralamaları kısmıdır. Burada TYT puan ve sıralamanız, AYT kısmında çözdüğünüz alanın puan ve sıralamaları ve YDT puan ve sıralamanıza erişiyor olacaksınız.


 

Sınav puanları ve başarı sıraları sütunu size ham puan ve sıralamalarınızı verir.
Sonuçları değerlendirirken puan kısmından ziyade sıralama kısmına odaklanmak doğru olur. Tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken sıralama obp puanının da dahil edilmiş olduğu yerleştirme puanları ve başarı sıraları kısmıdır.

Sonuç belgenizi indirmek için sonucunun olduğu alanda ekrana sağ tıklayıp açılan sekmede “Yazdır” sekmesine tıklamanız gerekir. “Yazdır” sekmesine tıkladıktan sonra açılan pencerede, sağdaki “Hedef” alanının altında yer alan “Değiştir” sekmesine tıklanır ve gelen pencerede “PDF olarak kaydet” seçeneğini seçtiğinizde sonuç belgenizi indirebilirsiniz.

 

Sonuçlar Açıklandı Peki Şimdi Ne Yapmalıyım ?

ÖSYM tarafından yayınlanan 2024 YKS kılavuzunda yer alan bilgilere baktığımızda ‘2024-YKS sonuçlarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleştirmede bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutulacaktır. Bu kontenjan ve koşullar “2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nda yer alacaktır. Adaylar kılavuza 2024 Temmuz ayı içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir.’ açıklaması yer almaktadır.

İlgili 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayınladıktan sonra yine ÖSYM tarafından bildirilecek olan tarihler arasında tercih işlemleri online şekilde gerçekleştirilecektir.

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır.

Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; yerleştirme puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.

Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür. Ancak, Spor Bilimleri Fakültesi ile Beden Eğitimi Spor Yüksekokullarının özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programları için Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen üniversitelerde ve tarihlerde özel yetenek sınavı yapılacaktır. Söz konusu programlara başvuru ve yerleştirme işlemleri ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılacaktır.Ayrıntılı bilgi 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayımlanacak olup ÖSYM tarafından da başvuru ve yerleştirmeye ilişkin duyuru yapılacaktır.

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.


Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Adaylar, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebileceklerdir. 

Adaylar tercihlerini, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır.

Tercih yaparken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır ; yetenek,ilgi,değer,yerleştirme başarı sıralamanız,tercih etmeyi düşündüğünüz bölümün önceki senelerdeki başarı sıralamaları ve kontenjanı.

 

Yetenek

Bir alanda başarılı olmanızı sağlayacak en kritik faktörlerden biri yetenektir. Tercih edeceğiniz bölümün ilgili derslerinde ve iş hayatında kullanmanız gerekecek olan becerilerde yeteneğinizin olup olmadığını tartmak sizin daha başarılı ve konforlu bir üniversite ve iş hayatı sağlamanıza yardımcı olacaktır.

 

İlgi

Yeteneğin yanı sıra tercih edeceğiniz bölüme duyduğunuz ilgi de önemlidir. İlgi ve heyecan duymadığınız bir bölümü okumak o bölümde yaşayacağınız zorlukların üstesinden gelme noktasında sizi teşvik edecektir. Aynı zamanda ilgi ve merak duyduğunuz bölümde ilerlemek yaratıcı fikirler bulmak her zaman daha kolay olacaktır.

 

Değer

Bir mesleğe girme sonucunda o mesleğin getirilerinden elde edilen doyum ve bir mesleği birey için değerli kılan özelliklerdir. Seçeceğiniz mesleğin size getireceği maddi kazanç sağlayacağı sosyal güvence ve statü sizin için ne noktada değerli bunu düşünmeniz gerekir.

Aynı zamanda mesleğinizi sürdüreceğiniz ortam,çalışma şartları,yükselme fırsatları gibi başlıkları da göz önünde bulundurmak gerekir.

 

Bu 3 başlık çerçevesinde seçeneklerinizi belirledikten sonra ÖSYM tarafından yayınlanacak olan 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundaki bilgileri dikkate alarak üniversite seçimlerinizi netleştirmelisiniz. Önceki senelerin sıralama verilerine ulaşmak için kullanacağınız en güvenli kaynak yine (https://yokatlas.yok.gov.tr/) olacaktır. Bu siteden önceki senelere ait sıralamalar ve önceki senelere ait kontenjan bilgilerine ulaşabilirsiniz. Sitede yer alan program atlası ve tercih sihirbazı kısımları size yol gösterecektir.

 

Tercih Listesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih listesi hazırlarken en önemli nokta, istemediğiniz bir bölüm ve üniversitenin nasıl olsa gelmez düşüncesiyle listede yer almaması olacaktır. Üniversite ve meslek seçimi şansa bırakılacak bir konu değildir.

Tercih listesinde en fazla 24 tane seçenek bildirme hakkınız bulunur. Bu seçenekleri belirlerken ilk 5 tercihiniz sıralamanızın %10-15 üstü sıralamaya sahip yerleri içerebilir. Yaklaşık 10-12 tercihiniz sizin sıralamanıza eş ya da yakın sıralamaya sahip yerleri içermelidir.Son 7-9 tercihiniz ise kendi sıralamanızın %15-20 altı sıralamaya sahip yerlerden oluşabilir. Bu yüzdeler bölümden bölüme ve tercih edilecek üniversitelere göre değişkenlik gösterebilir.

Tercihlerinizi yaparken her üniversite ve bölümün kılavuzda yer alan belli kodları olur.Bu kodları tercih listesine yazarken çok dikkatli olmak gerekir. Aynı zamanda bölümlerin yanında yer alan ‘özel koşul ve açıklamalar’ kısmına da dikkatlice bakmalı gerekli koşullar karşılanmıyorsa o seçenek tercih edilmemelidir.

Tercihlerinizi sıralarken hem bölümün sıralamasını hem de isteğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Kılavuzda ilgili bölümün puan türüne göre olan sıralamanızı göz önünde bulundurmalısınız.İstediğiniz bir seçenek ile arada kaldığınız bir seçenek arasında seçim yapmanız gerektiğinde sıralamanın yanı sıra isteğinizi göz önüne almanız gerekir. ÖSYM yerleştirme sisteminde tercih listesindeki önceliklerinizi de göz önünde bulundurur. 

Benzer sıralamaları yapmış adayların tercihlerini ele alalım birinin ilk tercihi A seçeneği diğerinin üçüncü tercihi A seçeneği olsun. Buradaki ikinci aday ilk iki tercih ettiği bir programa da yerleştirilebilir.

Uzun ve zorlu YKS sürecini geride bıraktınız onun karşılığını alabilmek adına tercih dönemini de özenli ve dikkatli geçirmeniz gerekmektedir. Hepinizin hedefine ulaştığı güzel bir tercih süreci geçirmeniz dileğiyle.






 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram