0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 16.01.2024

Yapay zeka mühendisliği, teknolojik ilerlemeye bağlı olarak ortaya çıkan yeni nesil iş grupları arasındadır. En son gelişen mühendislik disiplinlerinden olmasına rağmen gelecek vaat eden bu meslek, mezunlarına mobil uygulama ve oyun geliştirici olarak çalışmadan robot koordinasyon uzmanlığı yapmaya kadar sayısız iş seçeneği sunar. Giderek yaygınlaşarak hayatın her alanını ilgilendiren hale gelmesi sebebiyle ciddi kazanç avantajı da sağlar. Peki yapay zeka mühendisliği ne iş yapar ve nerelerde çalışır?

Yapay Zeka Mühendisliği Nedir?

Yapay zeka mühendisliği, dünya genelinde yaşanan teknolojik gelişmeler sonucu ihtiyaçtan doğan bir meslektir. Ticaretten sağlığa, sanayiden eğitime hayatın her alanını etkileyen bu disiplin, çeşitli yapay zeka modellerini gerçek dünyadaki kurulumlara yerleştirmeye ve entegre etmeye odaklanır. Böylece makine öğrenme ve otonom bilgi toplama algoritmalarını geliştirerek insan hayatını kolaylaştırmayı hedefler. Yapay zeka mühendisliğinin bir diğer hedefi ise bilgi erişimini kolaylaştırarak iş süreçlerine verim ve hız kazandırmaktır. 

Yapay Zeka Mühendisliği Ne İş Yapar?

Mühendisliğin en teknolojik ve yeni dalı olarak görülen yapay zeka mühendisliği; karmaşık algoritmalar, öğrenme modelleri ve veri analizi gibi inovatif araçlar kullanır. Bu araçlar sayesinde makinelerin kendi kendine öğrenme, yanıt verme ve düşünme biçimleri geliştirmesine yönelik çalışmalar yapar. Ucu oldukça açık olan bu meslek, istatistik, matematik, yazılım, veri bilimi ve bilgisayar bilimi gibi birçok prensibi bir araya getirir. Bu nedenle yapay zeka mühendisliği iş imkanları ve sorumlulukları fazlasıyla çeşitlidir. Çoğu zaman yeni şeyler öğrenmeye ve keşfetmeye odaklanan yapay zeka mühendisleri, kendi ilgi alanlarına yönelik iş kollarına yönelme şansı da elde ederler. Ancak temel görev tanımları şu şekildedir:

 

  • İnsan zekasını taklit eden ve kendi kendini iyileştirebilen makineler veya sistemler geliştirmek

  • E-ticaret sitesi ve bankacılık uygulamaları gibi kullanım alanlarına yönelik geliştirilen sohbet robotlarını tasarlamak, geliştirmek ve test etmek

  • Ses komutu ile çalışan teknolojilere yönelik akıllı asistanlar geliştirmek ve bu asistanların çeşitli görevleri yerine getirmesini sağlamak

  • Kullanıcı alışkanlıklarına göre önerilerde bulunan ve kelime tahminleri yapan öneri motorlarını ve arama motorlarını tasarlamak

  • Derin öğrenme modellerini ve veri analiz sistemlerini birbirine entegre ederek makinelerin veriye dayalı gelişmesi için optimizasyonlar yapmak

  • Yazılımların insan dilini anlaması ve doğal yanıtlar oluşturması için doğal dil işleme ve konuşma tanıma çalışmaları yürütmek

  • Görüntü ve ses işleyerek çeşitli görev tanımlama algoritmaları tasarlamak

  • Yapay zeka sistemlerinin güvenilirliğini test etmek ve gerekli iyileştirmelerle güvenilir karar mekanizmaları oluşturmak

  • Yapay zekanın endüstri, finans, ticaret ve akademik çalışma gibi alanlara entegre olması için yeni yöntemler keşfetmek

 

Yapay zeka mühendisliği, her geçen gün gelişimini sürdüren ve son derece geniş bir uygulama sahip olan bir disiplindir. Bu nedenle yapay zeka mühendisleri birçok farklı sektörde aktif olarak faaliyet gösterebilir ve değişen teknolojilere adapte olarak iş tanımlarını genişletebilirler.

Yapay Zeka Mühendisliği Çalışma Alanları

Yapay zeka mühendisliği, çağın şartlarına adapte olan ve hızla dönüşen bir alanda hizmet verir. Üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olan profesyoneller için iş imkanları neredeyse sınırsızdır. Sağlıktan endüstriye, eğitimden yazılıma ve akademiden finansa kadar birçok farklı sektörde görev alan yapay zeka mühendisleri, çeşitli programlama dillerinde uzmanlaşmış kişilerdir. Bu nedenle yeni yazılımlar öğrenerek veya kendi kendini geliştiren yapay zeka yazılımları geliştirerek i̇nternet ve teknoloji kullanımı gerektiren herhangi bir sektöre dahil olabilirler.

 

Yapay zeka mühendisliği, bütün bu özellikleri sebebiyle günümüzün en değerli mesleklerinden biri olarak kabul edilir. Yapay zeka modellerinin eğitimine ve makine öğrenimine yönelik birçok farklı uygulamayı kapsayan bu meslek mezunlarına, uluslararası bilinirliğe sahip teknoloji firmalarında ve otonom robot geliştirme fabrikalarında çalışma imkanı sunar. Mezunların en çok tercih ettiği çalışma alanlarının başına şunlar gelir:

 

  • Sağlık Sektörü

  • Bankalar ve Finansal Kurumlar

  • Teknoloji Şirketleri

  • Otomotiv Endüstrisi

  • E-Ticaret ve Perakende Sektörü

  • Eğitim Kurumları

  • Telekomünikasyon

  • Havacılık ve Uzay Endüstrisi

  • Start-up Şirketler

  • Oyun Yazılım ve Grafik Tasarım Firmaları

  • Savunma ve Güvenlik Şirketleri

  • Enerji ve Çevre Firmaları

 

İş dünyasında bu tip teknolojiler karşısında artan talep, yapay zeka mühendislerine geniş yelpazede iş imkanı sunmaktadır. Bu alanda görev yapan profesyoneller çeşitli ekiplere dahil olarak karmaşık ve multidisipliner bir sahada çalışabilirler.

Yapay Zeka Mühendisliği Maaşları

Yapay zeka mühendisliği son yılların en popüler mesleklerinden biridir. Bu bölümden mezun olan mühendisler yeni teknolojiler araştıran popüler markalarda kariyer yapma şansı elde ederler. Ancak sektör ve firma seçimine, kişisel deneyime bağlı olarak kazançlar büyük ölçüde değişiklik gösterir. Yurt dışı iş olanaklarının yüksek olduğu yapay zeka mühendisliği maaş ortalaması, dünya genelinde yıllık 170.000 - 180.000 dolar seviyesindedir. Ek projeler ve firma içi yükselmelerle birlikte bu meblağ yıllık 200.000 dolara kadar çıkabilir. Türkiye’de ise yeni mezun olan mühendisler yaklaşık 40.000 - 50.000 TL aylık kazanç elde ederler. Deneyim artışına bağlı olarak alanında uzmanlaşan mühendisler 150.000 - 200.000 TL’ye kadar maaş alabilirler.

Yapay Zeka Mühendisliği Dersleri

Yapay zeka mühendisliği ülkemizde sayılı üniversitede okutulan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Mühendislik Fakültesinde yer alan yapay zeka mühendisliğinin ilk yılları daha çok Matematik, Kimya, Biyoloji gibi temel mühendislik prensiplerinin öğretildiği bir eğitim planını takip eder. İkinci sınıftan itibaren ise Derin Öğrenme, Doğal Dil İşleme, Veri Analitiği, Veri Madenciliği, Bilgisayarlı Görü, Derin Takviyeli Öğrenme ve Iot Sistem Tasarımı gibi yapay zeka alanını ilgilendiren konular işlenir.

 

Eğitim programını başarılı şekilde sonlandıran öğrenciler “Yapay Zeka Mühendisi” unvanı alarak yurt içi veya yurt dışı iş olanakları aramaya başlayabilirler.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram