Yazar: Psk. Dan. Yaren Dorukbaşı
Yayınlama Tarihi: 28.01.2024
Eğer sen de gitmek istediğin üniversiteyi seçmediysen/seçemediysen ve seçerken nelere dikkat etmen gerektiğini bilmiyorsan bu yazımda üniversite seçiminde hangi noktalar kritik, hangi noktalara önem verilmeli bunlara bakacağız.
Üniversite seçerken, sizin ilgi alanlarınıza ve kariyer hedeflerinize uygun akademik programları ve fakülteleri göz önünde bulundurmalısınız. Hangi alanda eğitim almak istediğinizi belirleyip, o alanda öne çıkan üniversiteleri incelemek önemlidir.
Mesela mühendislik bölümleri için teknik üniversiteler daha çok tercih edilir. Bu açıdan bakabilirsiniz.
Üniversitenin akademik kadrosu, deneyimleri ve başarıları önemlidir. İstediğiniz bölümdeki akademisyenlerin hangi konularda araştırma yaptıklarına, hangi alanda uzman olduklarına, unvanlarına vb. üniversitelerin web sitelerinden erişebilirsiniz. Ayrıca üniversitenin sunduğu araştırma imkanları, laboratuvarlar ve projeler de eğitim kalitesini etkileyen faktörlerdir.
Üniversitenin ulusal ve uluslararası düzeydeki prestiji önemli bir faktördür. Üniversiteler arası sıralamaları ve değerlendirmeleri inceleyerek, bir üniversitenin genel kalitesi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Üniversitenin bulunduğu şehir, kampüsün fiziksel özellikleri, öğrenci yaşamı ve sosyal aktiviteler de önemli kriterlerdir. Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir çevrede eğitim almak, öğrencilik deneyiminizi olumlu yönde etkiler.
Burda dikkat edilmesi gereken en kritik nokta fakültenin şehrin neresinde bulunduğudur. Öncelikle üniversite şehrin neresinde, hangi ilçesinde bulunuyor buna dikkat edilmeli. Sonrasında istenilen bölüm hangi fakültede ve bu fakülte üniversitenin ana kampüsünde mi, buna bakılmalı. İstenilen bölümün fakültesinin bulunduğu şehir ana kampüsten farklı bir yerde olabilir ve öğrenci aslında ana kampüste okuyacağını sanarken kendini o ilin farklı bir ilçesinde bulabilir. Buna çok çok dikkat edilmelidir.
Mesela bu görüntüde Samsun Ondokuz Mayıs Üniveristesinin ana kampüsü ile Hukuk Fakültesi arasındaki mesafe gösteriliyor. Fakülte ana kampüsten tamamen farklı bir ilçede.
Örnekte de olduğu gibi bu tarz durumlara öğrenciler çok dikkat etmelidirler. Fakültelerinin bulunduğu ilçeyi bulup kendileri için gerekli olan imkanların (Barınma, ulaşım, eğlence, alışveriş vb.) bulunup bulunmadığını kontrol etmelidirler.
Aynı zamanda öğrenciler şehrin imkanlarını da göz önünde bulundurmalılar. Üniversite okumak demek sadece derslere gidip gelmek olmamalıdır. Kendilerini geliştirebilecekleri farklı deneyimler için şehir ya da üniversite hangi fırsatları sunuyor bunlara da dikkat edilmelidir. Mesela tiyatro yapmak gibi bir ilgi alanı olan öğrenci, üniversitenin tiyatro topluluğunun faaliyetlerini araştırabilir.
Eğitim maliyetleri önemli bir faktördür. Üniversitelerin sunduğu burs ve finansal destek programlarını araştırarak, maddi olanaklarınızı göz önünde bulundurmalısınız.
Üniversitenin iş dünyasıyla bağlantıları, staj ve iş olanakları da kariyeriniz açısından önemlidir. Mezuniyet sonrası iş bulma şansınızı artıracak bir üniversite seçimi yapmak önemlidir.
Uluslararası düzeyde işbirlikleri ve değişim programları, öğrencilere farklı kültürleri deneyimleme ve uluslararası ağlar kurma fırsatı sunabilir. Bu da kişisel ve profesyonel gelişiminize katkıda bulunabilir.
Üniversiteden mezun olan öğrencilerin başarıları ve iş dünyasındaki yerleri, üniversitenin kalitesi hakkında önemli bir gösterge olabilir. Mezunların istihdam durumu ve kariyer başarılarına dikkat etmek faydalı olacaktır.
Üniversite seçiminde bu faktörleri dikkate alarak, kendi önceliklerinizi ve ihtiyaçlarınızı değerlendirmeniz önemlidir. Bu sayede, size en uygun olan üniversiteyi seçebilir ve başarılı bir öğrencilik deneyimi yaşayabilirsiniz.
Unutmayın ki, doğru üniversite seçimi, başarılı bir öğrencilik deneyimi ve geleceğe yönelik başarılarınız için temel oluşturacaktır.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Meslekler ve Maaşlar