0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Üniversite Bölümü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite Bölümü Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar: Psk. Dan. Büşra Yiğit

Yayınlama Tarihi: 30.01.2024

Üniversite bölüm seçimi,sınav sürecindeki kritik bir noktadır. Umut beklenti ve heyecanın yanında,kararsızlık ve endişe hissetmekte çok doğaldır.Bölümünüze karar vermek sizi motive eder.

Bölüm seçimi acele edilecek,sadece başkalarının tavsiyesi ya da aile isteğine göre verilebilecek bir karar değildir. Yapacağın mesleğin ilk adımlarından biri üniversiteden geçer ve üniversitede bölümünle ilgili alacağın eğitim seni mesleğine hazırlar. Peki bu bölüm neye göre seçilmelidir, dikkat etmeniz gereken noktalar neler ? Şu an yapılan tercih doğru olmazsa ileride meslek değiştirilebilir mi? Tüm bu soruların cevaplarına birlikte bakalım.

 

YETENEK

Yetenek bölüm seçiminde en önemli başlıklardan biridir. Yetenek bir şeyi anlama,yapabilme gücüdür. İyi olduğun yanları güzel analiz etmeli, hangi alanlarda ön plana çıkabilirsin farkına varmalısın.Yapacağın meslekte istikrar sağlamak istiyorsan yeteneklerinle uyumlu bir bölüm seçmek faydalı olacaktır.

 

İLGİ

İlgi,belli bir etkinlik olay vb durumlardan hoşlanma keyif alma durumudur. Seçeceğin bölüme ilgi duyman bölümü okurken motive olmanı sağlar. İlgi duyduğun alanda çalışmak başarı oranını arttırır.İlgilerinizi keşfederken daha önce deneyimlediğiniz ve keyif aldığınız durumlardan yola çıkabilirsiniz.

 

MADDİ KAZANÇ

Bölüm seçiminde göz ardı edilemeyecek bir nokta da maddi kazançtır. Mesleğiniz hayatınızı idame ettireceğiniz kazancı size getirecektir. Elbette maddi kazanç sizin mesleğe verdiğiniz emeğe oranla ve deneyiminizle artacaktır ancak düşündüğünüz bölümün mezunlarının ortalama maaş aralığını araştırmak kritik bir noktadır. Maddi kazanç senin için ne kadar önemli sorusunun cevabının verilmesi gerekmektedir.

 

İŞ İMKANLARI

Okuyacağın bölümün ülkemizdeki iş imkanları neler,hangi sektörlerde çalışabilirsin gibi sorular mezun olduğun zaman kafanda bir senaryo olmasına yardımcı olur. Günümüzdeki iş imkanlarının yanı sıra yükselen ve gelişen alanlar neler bunu araştırmalı,mezun olduğunda mesleğini yapma imkanı edinebilir misin bunun cevabını aramalısın.

 

OKUMA ZORLUĞU


Üniversite sınavını yeni atlattım üniversite okurken zorlanmak istemiyorum diyorsan bölümünü okuyan insanlarla iletişime geçebilir ve okuma zorluğu hakkında fikir edinebilirsin. Bölümü kazanmak kadar hakkını vererek okumakta değerli.

 

MUHTEMEL DERSLER

Seçeceğin bölümde görülen dersler hakkında fikir edinmek uzmanlaşacağın alanla ilgili fikir edinmeni sağlar. Bu dersler ilgi ve yeteneklerinle örtüşüyor mu sorgulaman gerek.

 

YURT DIŞI İMKANI


Eğer eğitimini alırken erasmus gibi öğrenci değişim programlarından yararlanmak istiyorsan denklik sağlayabileceğin bir bölüm seçmen senin için avantajlı olacaktır. 

Ayrıca mezun olduğunda yurtdışında çalışma gibi bir düşüncen varsa sadece ülkemizde geçerli olan meslekler yerine uluslararası kabul gören mesleklere yönelmen daha iyi bir tercih olabilir. 

 

ÇALIŞMA ORTAMI

Hayal kurun,kendinizi nasıl bir çalışma ortamında görüyorsun ? Hastane,okul,şirket ya da ev ortamında mı çalışmak senin için daha tercih edilebilir ? Seçeceğin bölümün devlet ya da özel sektör iş imkanları hakkında da bilgi edinmek mezun olduğunda hayal kırıklığı yaşamanı engelleyecektir. 

 

YÜKSELME İMKANI

Seçeceğin bölümde kendini geliştirme olanakların neler ? İlerleme seçenekleri var mı ve ilerlemek için neler yapılmalı gibi sorulara yanıt bulmak seçtiğin meslekte geçireceğin süreyi dolu geçirme noktasında seni tatmin edecektir.

 

Bölüm,meslek seçimi hayatında atacağın önemli adımlar biri ama asla geri dönülemez değil. Gelişmeye açık olduğun sürece birçok farklı alanda uzmanlaşabilirsin. Yine de tercih yaparken yukarıda sorduğumuz sorulara yanıt bulmak sana yardımcı olacaktır. Bu sorulara bulduğun cevaplar sonucunda edindiğin seçenekler arasında tercih yapmak için o bölümün okuyan ve bölümden mezun olup mesleğini yapan insanlarla iletişime geçmek kafandaki soru işaretlerin somutlaşmasını sağlayacaktır. Bu da seni en mutlu olacağın bölüme ulaştıracaktır.

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram