0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
TYT'ye Sıfırdan Nasıl Başlarım?

TYT'ye Sıfırdan Nasıl Başlarım?

Yazar: Psk. Dan. Emre Emeç

Yayınlama Tarihi: 06.01.2024

Lise çağında bir öğrenciyseniz etrafınızdan sürekli olarak şöyle geri dönütler alırsınız: Üniversitede geçireceğin zaman en güzel yılların olacak! YKS sonucunda güzel bir derece yapıp üniversiteyi kazanmak, başka bir şehre taşınmak, yeni insanlarla tanışmak, yepyeni deneyimler elde etmek ve tabii ki özgürce yaşamak.. Bunlar lise çağındaki her gencin hayalidir aslında. Bu hayali gerçekleştirmek için önündeki en zorlu sınav da YKS’dir. Her yıl binlerce adayın üniversiteyi kazanma hayali ile günlerce, haftalarca, aylarca emek verdiği YKS’ye hazırlık döneminin en önemli sorusu da şudur: Nereden başlamalıyım?

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı, Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) olmak üzere üç testten oluşur. Hiç kuşkusuz bunlardan öncelikli olan TYT’dir. TYT müfredat olarak 9 ve 10. sınıfta işlenmiş olan Türkçe, Sosyal Bilgiler, Matematik ve Fen Bilimleri konularını barındırmaktadır. Bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek için ön koşul TYT’ye girmektir. Burada bir bölüme yerleşebilmek için Türkçe ve Matematik’ten en az yarımşar netlerin olması gerekmektedir. Bu ön koşulu sağlayamayan adaylar AYT veya YDT’ye girseler dahi puanları hesaplanmamakta ve herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleşememektedir. Şimdi asıl konuya gelelim: Tyt’ye sıfırdan nasıl başlarız?

 

MOTİVASYON!

Öncelikli olarak motivasyon ve özgüven anahtar kelimelerimiz. Temelim yok şansım çok az diyerek sürece başlamak aslında sürecin sonunda başarısızlığı da bir ihtimal olarak düşünmenize yol açacaktır. Bu yolun uzun ve meşakkatli olduğunun hepimiz farkındayız ancak meşhur sözü bilirsiniz inanmak başarmanın yarısıdır.

 

İLK ZAMANLAR

İkinci olarak vakit kaybına kesinlikle tahammülünüz olmasın. Yarın değil şimdi başlamak zorundasınız. Ne kadar kısa sürede çalışmaya başlarsanız o kadar kısa sürede sonuç almaya başlayacaksınız.Çalışmaya başladığınız ilk zamanlarda çok yüksek sürelerde çalışmanız pek mümkün olmayacak. Bu süreçte içerisinde pek çok rakibinizin sizden çok daha uzun sürelerde çalıştığını fark edeceksiniz ama bu durum başlarda normaldir. Süreleriniz zamanla aşamalı bir şekilde artacaktır. Günde 1-2 saat ile bile çalışmaya başlayabilirsiniz. Disiplini sağladığınızda birkaç hafta içerisinde süreleriniz günde en az 3-4 saate kadar yükselecektir.

 

PLAN YAPMAK!

Hazırlık süreci içerisinde kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapmak sizi hem disipline edecektir hem de bir düzen içerisinde süreci yapılandırmanızı sağlayacaktır. Kısa vadeli hedeflerinizi, gün ve hafta boyunca yapacaklarınız; orta vadeli hedefleriniz, bir ay boyunca yapacaklarınızı; uzun vadeli hedefleriniz ise yıl boyunca yapacaklarınızı kapsamaktadır. Öncelikli olarak sonuç yani nihai hedefinizi belirlemelisiniz. “Sene sonunda benim hedefim ne? Ben hangi bölüme girmek istiyorum? Kaç bin sıralama yapmayı hedefliyorum?” gibi soruları sorarak işe başşlayabilirsiniz. Daha sonra bulunduğunuz ay için orta vadeli hedefler belirlemeniz gerekecektir. Bu ay içerisinde ne kadar yol kat etmek istiyorsanız bunları ay başında rasyonel bir şekilde belirlemeli ve bunları haftalara bölerek kendinize çalışma programları hazırlamalısınız. Kendinize bir çalışma programı hazırlarken öncelikle hafta içerisinde yapabileceklerinizi belirlemeniz gerekmektedir. Daha sonra belirlediğiniz bu programı günlük parçalara da sistematik bir şekilde bölebilmelisiniz. Programı hazırlama kısmında, birbirinden farklı dersleri ve görevleri ardışık olarak günlük plana ekleyebilirsiniz.

 

DOĞRU KAYNAKLAR

Sınava başlarken yapılan en büyük hatalardan biri de yanlış kaynak seçimidir. Piyasada en çok satılan kaynağı almak çok büyük bir yanılgıdır.

Seviyenizin çok üzerinde kaynaklar seçmek, sürece başlarken yapamayacağınızı düşündürecek ve gözünüzü korkutacaktır.Özellikle temelinizin olmadığı derslerde yapılması gereken şey sıfırdan başlamaktır. Basit kaynaklardan başlanmalı daha sonra kaynak ilerleyişinde aşamalı olarak zor kaynağa doğru gidilmelidir. Seviyenize uygun kaynaklar seçmek başlamanızı kolaylaştıracaktır. Ayrıca her branştan en az iki kaynağınızın olması da size avantaj sağlayacaktır. Farklı kaynaklardaki farklı soruları çözmek sizi çalıştığınız konularda uzmanlaştıracaktır. Basit kaynağın yanına alacağınız ikincil kaynak ilkine göre biraz daha zor olabilir.

 

SORU ÇÖZMEK

TYT’de bulunan her konuyu isminiz gibi bilseniz dahi soru çözmediğiniz sürece size kesin bir sonuç getirmeyecektir. Öğrencilerden en çok gelen sorulardan biri şudur: Çokça konu çalışmak mı, yoksa çokça soru çözmek mi? Aslına bakacak olursanız ikisi de çok önemlidir. Bir konuda soru çözebilmek için öncelikli koşul tabii ki konu çalışmaktır. Ancak daha önce de söylediğim gibi buradaki konuyu sular seller gibi ezbere okusanız bile soru çözümü ile taçlandırmadığınıza sonuç almak neredeyse imkansız hale gelecektir. Konu çalıştıktan sonra mutlaka soru çözmelisiniz. Bu soru çözümleri hem bu konuları ne kadar verimli çalıştığınızı gösterecek hem de bilgilerinizin kalıcılığını sağlayacaktır. 

 

TYT NE KADAR SÜREDE BİTMELİ?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok aslında.Konuların bazıları tek haftada alınabilecekken bazılarının ise belli haftalara bölünmesi gerekebilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bu bilgi düzeyiniz, ne kadar hızlı öğrendiğiniz gibi birçok faktöre göre de değişiklik gösterebilmektedir. Ortalama bir süre belirleyecek olursak da 0’dan başlayan adaylar için ortalama 6 ay gibi bir süre gerekebilir.

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram