0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Tekrarlar Neden Önemli? Tekrar Nasıl Yapılır?

Tekrarlar Neden Önemli? Tekrar Nasıl Yapılır?

Yazar: Psk. Dan. Asya Ender

Yayınlama Tarihi: 19.02.2024

Çalıştığınız bir konuyu tekrar etmediğinizde aynı gün içinde bile %60-70’ini unutacağınızı biliyor muydunuz? İşte bu yüzden sınavdan uzun zaman önce yapılan konu çalışması sınav için yeterli olmaz. Öğrenilen bilginin tekrar edilmesi gereklidir. O halde , Tekrar neden önemli ? Tekrar sıklığı nasıl olmalı ? Tekrar yaparken nelere dikkat edilmeli ? Tekrar Nasıl yapılır? tüm bu soruların cevaplarına bakalım.

 

 

Tekrar neden önemli? 

Tekrar, dış dünyadan duyu organlarımızla aldığımız bilgileri uzun süreli belleğimizde tutmak için yani öğrenilen bilginin kalıcı olması için yapılır. Derslerde başarılı olmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biridir. 

Duyu organlarımızla dışarıdan aldığımız bilgiler kısa süreli bellekte 20 dakika - 1 gün arasında kalabilmektedir. Bu bilgileri uzun süreli bellekte depolayabilmek için tekrar yapılması ve anlamlı kılınması çok önemlidir. 







Tekrar Sıklığı Nasıl Olmalı?

Öğrenilen bilginin ilk tekrarı aynı gün içinde yapılmalı. 

İkinci tekrar 24 saat sonra yapılmalı. Çünkü yapılan araştırmalarda 24 saat sonra tekrar edilmeyen bilginin unutulduğu ortaya konulmuştur.

Bir hafta ve birkaç ay sonra olacak şekilde tekrarlara devam edilmelidir.

Bu kadar çok tekrara zamanımı nasıl ayıracağım diye düşünüyor olabilirsin. İyi öğrenilen bir bilginin tekrarı 10 dakika civarı sürer. O yüzden tekrarlar sandığın kadar zamanını almayacaktır. Eğer tekrara çok fazla zaman harcıyorsan o zaman o konunun çalışılmasında eksik olan, oturmayan kısımlar olduğunu anlayabilirsin. 

 

 

Tekrar Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Dikkatin dağılmayacağı bir çalışma ortamında olmak iyi olacaktır. Aynı anda birden fazla derse odaklanılmamalıdır. Gün içinde öğrenilen konuları belirlemekle başlanır. Bu konular bir listeye yazılmalı ve gün içerisinde tekrar edilmelidir. Haftalık tekrar için ise istenilen bir gün tekrar günü olarak belirlenebilir. Düzenli tekrar yapmayı alışkanlık haline getirmek önemlidir.

 

Tekrar Nasıl Yapılır?

Ders tekrarı yapmak için birçok yöntem vardır. Bir de bunların neler olduğuna bakalım.

  • Konu çalışırken alınmış olunan  notlar , olduğu gibi tekrar tekrar sesli ya da sessiz bir şekilde okunabilir. Eğer işittiğini daha iyi hatırlıyorsan notları okunduktan sonra sesli bir şekilde anlatabilirsin. Bunu yaparken eksik kalan kısımların fark edilmesi daha kolay olur. Yapılan sesli tekrarı kayıt altına alma ve ara ara dinleme, soru-cevap gibi yöntemler işe yarayacaktır.



  • Okurken düzenli aralıklarla durup o ana kadar okunan bilgiler zihninde tekrar edilebilir. 

  • Metinde geçen bir fikir değişik şekillerde söylenebilir. Kendi cümlelerinle tekrar ettiğinde daha etkili olacaktır.

  • Bilgiler tekrardan bir kağıda veya sayfa kenarındaki boşluklara not alınabilir. Bir kağıda tekrar alınan notun kısa ve önemli bilgileri içermesi önemlidir. Sayfa kenarlarına veya paragrafların yanına yazılan bilgi ve açıklamalar, çalışılan konunun bütününün göz önünde bulundurulmasına yardımcı olacak ve bilgilerin kalıcılığını arttıracaktır.

 

 

  • Etkili yöntemlerden biri de kavram haritası kullanmaktır. Kavram haritaları bilgilerin birbirleriyle ilişkilerini gösteren şemalardır. Konu çalışırken öğrenilen bilgiler kavram haritası üzerine yazılabilir. Daha sonra konu tekrarı yaparken bunları kullanarak bilgiler daha kolay bir şekilde akılda tutulabilir. 

 



  • Çalışılan konu ile ilgili soru çözülmesi konunun pekişmesi açısından çok önemlidir. Burada çalışılan konu ile soru çözümü arasında çok uzun süre olmaması iyi olacaktır. Konu tekrarından sonra da bilgileri kalıcı hale getirmek için test çözmek önemlidir. Test çözdükten sonra yeni öğrenilen bilgiler notlara eklenebilir.

  • Önemli yerlerin ve anahtar sözcüklerin altı çizilebilir. Anahtar kelimeler çıkarılabilir ve bunların kodlanması ile tekrar yapılabilir.
  • Bilinmeyen kelimeleri yuvarlak içine alma , önemli yerlere yıldız işareti koyma, özet niteliğindeki kısımların altını çizme, tanımları işaretleme , benzer ve farklı olan yerleri not alma  gibi yöntemler de tekrar yaparken işine yarayabilir.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Netlerini en hızlı yoldan artırmak istiyorsan bizimle hemen tanış!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Hizmetlerimiz

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram