0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Tarafını Seç: Sınav Sonucuna Göre Hedef Belirlemek mi Hedefe Göre Sınava Hazırlanmak mı?

Tarafını Seç: Sınav Sonucuna Göre Hedef Belirlemek mi Hedefe Göre Sınava Hazırlanmak mı?

Yazar: Psk. Dan. Gizem Kırımca

Yayınlama Tarihi: 25.03.2024

Hedefe göre sınava hazırlanmak veya sınav sonucuna göre hedef belirlemek sıklıkla karşılaşılan sınava hazırlanma yöntemleridir. Fakat bu yöntemlerden biri hazırlık sürecinin verimliliğini arttırırken bir diğeri o etkiyi yaratmamaktadır. Süreç sonunda başarı elde etmek için hangisi daha doğru? Gelin ikisini de inceleyelim ☺

SINAV SONUCUNA GÖRE HEDEF BELİRLEMEK 

Henüz hedef belirlememiş olan, hangi mesleğe yöneleceğini bilmeyen öğrenciler çoğunlukla sınav sonucuna göre karar vermektedir. Ancak bu istediğimiz kadar verimli geçen bir süreç olmamaktadır. YKS hazırlık sürecinin uzun bir süreç olduğu bilinmektedir. Hazırlanma geçmişi bilinçli veya bilinçsiz olarak akademik bir birikim ister. Bu akademik birikimin yanında öğrencinin kendi hakkında farkındalığının da yüksek olması lazımdır ki süreçte ve sürecin sonunda tam olarak olmak istediği yer hakkında bir fikri olsun ve istediği yere varabilsin veya yaklaşabilsin. Süreç göründüğü kadar kolay olmayabiliyor. Öğrencimizin özel hayatı, kişisel problemleri bazen bu sürece eşlik edebiliyor, umulmayan durumlar yaşanabiliyor. Tam da böyle anlarda aslında bir hedefin var olması büyük bir önem kazanıyor. Süreç boyunca devam eden belirsizlik, hedefsizlik ve aileyle yaşanan çatışmalar da sınava hazırlık sürecini ve sınav sonucunu olumsuz etkiliyor. Öğrencinin içsel motivasyonu düşüyor, dikkat ve sürece yoğunlaşma güçlükleri yaşanıyor. Zaman yönetimi zorlaşıyor, verimlilik azalıyor, erteleme davranışı alışkanlık haline gelebiliyor. Sınav yaklaştıkça yeterli hazırlığı olmayan ve sonuca yönelik olumsuz düşünceleri olan öğrencilerde sınav kaygısı gelişiyor. Bu oluşan kaygılar süreç boyunca devam eden istikrarı koruma noktasında hedefi olmayan, sınav sonucuna göre hedef belirleyecek öğrenciler için durumu oldukça zorlaştırıyor. Hedefi belli olan, ne istediğini bilen öğrencilere kıyasla daha az verim alıyor ve süreci başarı ile tamamlama ihtimalleri düşüyor.

 

HEDEFE GÖRE SINAVA HAZIRLANMAK

YKS hazırlık sürecine giren öğrencimiz akademik çalışmalarının yanında kendini tanıma ve kendine karşı farkındalık geliştirme sürecine girerse eğer neyin onun için daha iyi olacağı ve hangi işi daha iyi bir şekilde yapabileceğine dair farkındalığı oldukça gelişmiş olacaktır. Öğrencinin beklentileriyle, hayalleriyle uyumlu, karakteriyle örtüşen, ilgi, beceri alanlarına hitap eden bir hedefinin olması sürecin istikrarınında oldukça önemli olan motivasyonunu artıracaktır. Hedef belirlerken kendi seçimimizi yapabiliyor olmamız, hayatımızla ilgili karar mekanizmasını elimizde tutmamız oldukça önemlidir sürece yönelik sorumluluk duygumuz oldukça gelişecek ve sürecin sonucunun verdiğiniz emeklere bağlı olduğunu size hatırlatacaktır. Öğrencimizin belirlediği hedef kendisi ile ne kadar örtüşürse öğrencimizin o hedefe ulaşma arzusu o kadar yüksek olacaktır. Bu sayede hedefe giden yolda karşılaşılacak engelleri aşmak, yorgunlukla baş etmek ise daha kolay olacaktır. Süreci zorlayıcı bir süreç olarak değil de hedeflerine, hayallerine ulaşmak için bir fırsat olarak görecektir. Dolayısıyla bu durum hem verimimizi hem de süreç sonunda başarılı olma ihtimalimizi arttıracaktır. Hedefe göre sınava hazırlanmak öğrencilerimiz için her zaman avantaj sağlayan bir durumdur. 

Ünlü düşünür Montaigne'nin de dediği gibi 'Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez.’

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram