Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 03.02.2024
Toplumu oluşturan bireylerin birlikte hareket etmeleri, toplumun refah seviyesinin artırılması açısından önemlidir. Fakat toplum bunu tek başına sağlayamaz ve bu alanda eğitim görmüş bireylere ihtiyaç duyar. Bu yüzden bireylerin, ailelerin, çeşitli toplulukların ve dolayısıyla toplumun yaşam kalitesinin artırılması adına çalışacak personellerin yetiştirilmesi için üniversitelerde sosyal hizmetler bölümleri kurulmuştur. Peki sosyal hizmetler bölümü nedir ve iş imkanları nelerdir?
Sosyal hizmetler bölümü en temel tanımıyla insanların ve dolayısıyla toplumun refahını artırmak amacıyla çalışacak bireylerin yetiştirilmesini sağlar. Yardıma ihtiyaç duyan kişi ya da topluluklara destek olunması, sosyal adaletin sağlanması ve toplumsal gelişimin desteklenmesi gibi alanlarda çalışır. Sosyal hizmetler bölümünde okuyan öğrencilerden insanlar davranışlarının anlanması ve psikososyal süreçlerin değerlendirmesi gibi beceriler kazanmaları beklenir. Toplumsal sorunların tespit edilerek bu sorunlara yönelik çözümler üretilmesi, politikalar ve programlar geliştirilmesi, sosyal hizmet yaklaşımlarının öğrenilerek uygulanması gibi konular da yine sosyal hizmetler bölümünün çalışma alanına girer.
Bu bölümden mezun olmuş öğrenciler sosyal hizmetler konusunda araştırma ve değerlendirmelere doğrudan katılım sağlayabilir ya da ihtiyaç sahibi insanların ve toplulukların desteklenmesi adına sahada faaliyet yürütebilirler. Peki sosyal hizmetler bölümü ne iş yapar ve aktif katılım sağlayabilecekleri faaliyetler nelerdir?
Sosyal hizmetler bölümü mezunları özellikle toplumun refah seviyesinin yükseltilmesi alanında çalışır. Toplumdaki tüm gruplara eşit uzaklıkta durarak ihtiyaçlar doğrultusunda gerekleri hizmetleri sunarlar. Sosyal hizmetler bölümü mezunlarının aktif olarak katılım sağlayabilecekleri faaliyetlerden bazıları şunlardır:
Çocuk ihmali ya da çocuk istismarı ile mücadele,
Huzur evlerinde ya da evlerde yaşlı bireylere sosyal, fiziksel ve duygusal destek sağlanması,
Aile içi sorunların düzeltilmesi adına aile danışmanlığı,
Engelli bireylerin ya da eski mahkumların rehabilitasyonu ve topluma entegrasyonu,
Hasta bireylere sağlık hizmetleri konusunda destek sağlanması,
Bağımlılıkla mücadele,
Toplum güçlendirme çalışmaları,
Eğitim kurumlarında rehberlik hizmetleri,
İnsan hakları kurallarının uygulanmasını sağlamak,
Sosyal eşitsizliklerle mücadele ederek sosyal adaleti sağlamak.
Sosyal hizmetler bölümü mezunları tüm bu faaliyetleri çeşitli sektörlerde masa başında ya da sahada gerçekleştirebilir.
Sosyal hizmetler bölümü mezunları hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de özel sektörde çalışabilir. Sosyal hizmetler bölümü mezunlarının başlıca çalışma alanları şunlardır:
Başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Müdürlüğü olmak üzere çeşitli devlet kurumları,
Hastaneler ve sağlık kuruluşları,
Çocuk esirgeme kurumları ve yetiştirme yurtları,
Evde bakım hizmeti veren şirketler, yaşlı bakımevleri ve huzurevleri,
Bağımlılıkla mücadele ve rehabilitasyon merkezleri,
Cezaevleri,
Sivil toplum kuruluşları,
Eğitim kurumları,
Özel danışmanlık şirketleri.
Sosyal hizmetler mezunlarının geniş bir çalışma alanı bulunduğundan, iş bulmak konusunda genellikle sorun yaşanmaz. Elbette bu durum personel ihtiyacı, sosyal durumlar, coğrafi konum ve daha pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
2024 yılının ilk çeyreği baz alındığında sosyal hizmetler bölümü maaşları asgari ücret ile 45.000 TL arasında değişir. Elbette maaş bilgisi kişilerin mezun olduğu üniversite, iş deneyimi, çalışılan kurum, coğrafi konum gibi faktörlere bağlıdır. Alanında yetkinleşmiş, yüksek lisans ya da doktora programlarını tamamlamış ve 10 yılı aşkın sektör tecrübesi bulunan sosyal hizmetler çalışanlarının maaşları 45.000 TL’nin de üzerinde olabilir. Fakat genel bir ortalama vermek gerekirse, sosyal hizmetler bölümü maaşlarının 20.000 TL ila 25.000 TL bandında olduğu söylenebilir.
Sosyal hizmetler bölümü Türkiye’de eğitim veren hemen hemen tüm üniversitelerde bulunur ve eğitim süresi genellikle 8 yarıyıl, yani 4 yıldır. Tüm öğrenciler Hukukun Temel Kavramları, Sosyoloji, Genel İktisat ve Matematiğin Temelleri gibi temel dersleri görür. 8 yarıyıl boyunca görülecek olan ana derslerden bazıları ise şunlardır:
Sosyal Hizmet Ortamlarında İnceleme,
Türkiye’nin Toplumsal Yapısı,
Sosyal Hizmetlerde Araştırma Yöntemleri,
Sosyal Hizmet Mevzuatı,
Kamu Yönetimi,
Sosyal Sorunlar,
Davranış Bozuklukları,
Bireylerle ve Ailelerle Sosyal Hizmet,
Sosyal Hizmet Etiği,
Sosyal Politika ve Planlama,
Sosyal Hizmet Uygulamaları.
Öğrenciler tüm bu sosyal hizmetler bölümü dersleri dışında, yönelmek istedikleri alanla ilgili olarak bazı seçmeli derslere de girebilir. Örneğin Çocuklarla Sosyal Hizmet, Toplumsal Cinsiyet ve Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet ve Yaratıcı Drama, Afetlerde Sosyal Hizmet söz konusu seçmeli derslerden bazılarıdır.
Eğer siz de sosyal hizmetler bölümü hakkında kapsamlı bilgi almak ya da bu alanda yetkinleşmek için eğitim programlarına katılmak isterseniz, hemen şimdi Kopilot Rehberlik danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar