0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
SINAVDAN ÖNCEKİ GECE-SINAV SABAHI NE YAPILIR,NE YAPILMAZ?

SINAVDAN ÖNCEKİ GECE-SINAV SABAHI NE YAPILIR,NE YAPILMAZ?

Yazar: Psk. Dan. Tuğçe Tunç

Yayınlama Tarihi: 24.03.2024

Koca bir yıl çalıştınız, çabaladınız ve beklenen gün geldi çattı. Yıl boyu verilen emeklerin karşılığının alınacağı gün, sınav günü… Kimi zaman “keşke o gün hiç gelmese, zaman dursa” dediniz, kimi zaman “sınav günü gelsin ve artık kurtulalım” diye beklediniz. Bazılarınız gün saydı, bazılarınız kalan günlerin hesabını yapmaktan özenle kaçındı. Ne olursa olsun, takvim yaprakları birer birer düştü, üç haneli sayılardan iki haneli sayılara, sonrasında 99, 98, 97…3,2 ve 1 sınav günü geldi!

SINAVDAN ÖNCEKİ GECE

  • Çoğu öğrencinin aklında “sınavdan önceki gün çalışır mı?” düşüncesi geçiyor. Bu sorunun tek bir doğru cevabı yok. Eğer kaygın yüksekse, sınavdan önceki gün konu tekrarı yapmak seni daha çok strese sokacaksa o gün derslere dair bir şey yapmamak daha iyi bir seçenek olacaktır. 

  • Arkadaşlarınla veya ailenle vakit geçirmek, belki kısa bir yürüyüş yapmak, seni rahatlayacak aktivitelerle zamanı doldurmak daha iyi bir tercih. 

  • Eğer son gün dahi ders çalışmak ve sınavdan önceki tekrarlarını yapmak istiyorsan, soru çözmek yerine soru defterine bakmayı deneyebilirsin. Deneme analiz defterinin son kez üstünden geçmek, en sık unuttuğun konuları bir defa daha okumak, eski denemelere göz gezdirmek uygun olabilir. Eğer soru çözmek istersen, o anlık stresle soruları yanlış çözebileceğini ve bunun seni daha da kaygılandırabileceğini unutma. Bu yüzden var olan stres seviyemizi daha da artırmamak için soru çözmekten ziyade okuma tekrarları yapmayı önceliklendirebilirsin. 

Yine de bu tercihin kişiden kişiye değişebileceğini ve senin için en doğrusunu yine senin bileceğini unutma. 

  • Sınava giriş belgen ve kimliğini hazırlamayı erteleme, sabah telaş yaşamak istemezsin. 

  • Sınavdan önceki gece dinlenmen ve yeteri kadar uyuman gerekiyor. Eğer gerginlikten uyuyamayacağını düşünüyorsan sınavdan bir hafta kadar önce erken saatlerde uyanmaya ve erken uyumaya vücudunu alıştırmayı deneyebilirsin. Bu ayrıca bir sınav günü için bir rutin oluşturmanı da sağlar, unutma ki sınavdan bir gün önce normalde yaptıklarından farklı bir rutine girmen zihnini strese sokabilir, ne kadar erken alışırsan o kadar iyi. Çoğu öğrenci sınavdan bir gece önce normalde uyuduğu saatten daha erken, henüz uykusu gelmeden uyumaya çalışır, bu da aslında uykuya dalmalarını daha da zorlaştırır. 

  • Sınavdan önceki son gün normalde yediklerinden farklı beslenmek de riskli, buna dikkat etmeyi unutma. 

  • Sınavdan önceki gece tüm yıl verdiğin emekleri düşünmek, çözdüğün kitaplara bakıp bu sınav için hazır olduğunu kendine hatırlatmak gerginliğinin azalmasına yardımcı olabilir.

Tüm yıl bu sınav için ter döktün ve artık hazırsın, verdiğin tüm çabanın karşılığını alacaksın.

 

SINAV SABAHI 

  • Sınav sabahı da rutinden şaşmamak önem arz ediyor. Normalde nasıl kahvaltı ediyorsan o şekilde kahvaltı etmelisin, hafif ve enerjini düşürmeyecek şeyler yemen iyi olabilir. 

  • Sınav yerine seni rahatlatacak ve destek olacak kişilerle gitmen ruh halini olumlu etkiler. 

  • Sınav sabahı muhtemelen trafik olacaktır, geç kalmamak için evden erken çıkmak “ya geç kalırsam” stresi yaşamana engel olur. 

  • Evden çıkarken “bu kapıdan sınav öğrencisi olarak çıkıp, sınavda istediği neti yapmış bir öğrenci olarak gireceğim” şeklinde olumlu düşüncelerde bulunmak kendini cesaretlendirmeni ve kaygını yönetmeni kolaylaştırabilir. 

  • Eğer aklına “sınav zor olacak, yetiştiremeyeceğim, hiçbir şey bilmiyorum, bildiğim her şeyi unuttum” gibi düşünceler gelirse, kendine “yapmam gerekenlere hakimim, tüm yıl defalarca deneme sınavına girdim, konulara yeteri kadar çalıştım, başarılı olmak için gerekenlere sahibim” gibi telkinlerde bulunabilirsin. 

  • Sınav sabahı kaygını dengelemek için nefes egzersizlerinden ve mindfulness pratiklerinden faydalanabilirsin. 

Sonuç nasıl olursa olsun, kimsenin değerinin bu tür sınavlarla belirlenemeyeceğini aklından çıkarma 🙂

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz! 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram