Yazar: Psk. Dan. Fatma Günaydın
Yayınlama Tarihi: 29.01.2024
Nedir bu dikkat hatası, hataları? En yalın hali ile bir duruma, yazıya vb. şeylere karşı odağımızı kaybetmemize neden olan ‘basit’ dediğimiz hatalardır aslında ama sınav senesinde olan bir öğrenci için bir girdaptır. Neden mi? çünkü birçoğunuz bu hataları neden yaptığınızın farkında olmazsınız. Taa ki deneme analizlerinde ‘yanlış okumuşum, yanlış işaretlemişim, işlem hatası yapmışım, bu şıkka bakmamıştım’ vb. ifadeleri kurduğunuz ve bunları her analizde tekrarladığınızı fark ettiğiniz ana kadar.. Yüzde yüz odaklanmak mümkün müdür? bunu nasıl yapabilirim? Neyi eksik yapıyorum? Neden oluyor ki bu dikkat hataları? Gibi sorularınıza cevap olabilecek bir yazıyı okumaya hazırlayın kendinizi..
1) Hangi sıralama ile dersleri çözeceğinize genel denemeler yaptığınız süreçte sürekli farklı sıralamalar yaparak kesinleştirmelisiniz ki YKS’de ‘önce bu derse mi baksam, ilk 20 sorudan sonra zor görünüyor, şuna geçmem daha iyi olur’’ gibi düşüncelerle dikkatinizi dağıtmanızı engellemiş olun. Aynı zamanda deneme yaptığınız süreçte de denemeye girmeden önce o deneme için sıralamayı önceden belirleyin ki deneme anınız bu düşüncelerle olumsuz etkilenerek netinizin düşmesine neden olmasın. Bu süreçte hepiniz deneme netlerinizle motivasyonunuzu düzenlediğiniz için bu duruma önem vermeniz gerekmektedir.
2) Sürekli denemler çözerek, dikkat hatalarının nedenini ortaya çıkar ve bunlara karşı hazırlıklı ol. Bunun için de ilk önce dikkat hatası olarak nitelendirdiğiniz şeyin sizin için ne olduğunu ele almak gerekiyor aslında, doğru şıkkı bulup yanlış şıkkı kodlamak, işlem hatası yapmak, bir kelimeyi atlamak vb. durumların hepsi dikkat dağınıklığıdır fakat hepsini karışık yapmanız çok da mümkün değildir, illa birini daha fazla yapıyorsunuzdur. Bu yüzden de deneme analizlerinizi yaparken bunu ortaya çıkarmanız en önemli unsurlardan birisidir aslında. Bunun için de aynı soru defteri yaptığınız gibi bir defter hazırlayabilirsiniz ama bunun adını ‘hata defteri’ gibi bir isim değil de en sevdiğiniz şeylerden biri yapabilirsiniz.
3) Dikkatini dağıtan düşünceleri o an not al ve dışarı yansıt, sonrasında bunlara baktığında ve tekrardan aynı düşünceler aklına geldiğinde kendini otomatik olarak bu düşünceye karşı kapatmış olacaksın.
4) Sorunun kısa olması kolay olduğu anlamına gelmez, kısa olduğu için yapacağından emin olduğun soruyu işaretlemek için hızlı davranma, diğer sorular kadar dikkat ve süre vermen gereken bir soru olduğunu o zaman fark edeceksin.
5) DENEME ÇÖZERKEN;
-Her şıkka göz atmayı unutma, hızlanmak için yaptığınız bu davranış diğer şıklarla aklınıza gelebilecek bir bilgiyle asıl doğru şıkkın kendisi olduğunu gösterebilir.
-Anahtar kelimelerin altını çizmeyi unutmayın.
-Her şeyi okuyun. Dikkat hatalarının bir nedeni de süre yetişsin diye soruyu tam okumamaktır. Bu size süre kazandırır ama net kaybettirir ve bir anlamı kalmaz. Hızlı okumanızı geliştirmek de bir seçenek ve bunun için de en alta linkini eklediğim Instagram videosundan yardım alabilirsiniz.
6) Sessiz bir ortamda deneme çözmeniz YKS sınavının da böyle bir ortamda olacağını göstermez bu yüzden de farklı özelliklere sahip olan ortamlarda deneme çözmek ilk etapta sizi zorlayacak bir unsur olarak görünse de dikkat dağınıklığı sorununuzu azaltmaya yönelik olan bir davranış olacaktır.
7) Bir diğer neden de fizik ihtiyaçların eksik karşılanmasıdır. Sınavlardan önceki gece uykunuzu tam almadığınız müddetçe yarınki sınava zihninizin kapılarını dikkat hatalarına açık bırakarak gireceğinizi unutmayın. Sağlıklı bir uyku için en az 7-8 saat uyumanız gerekmektedir. Aynı zamanda bir diğer fiziksel ihtiyaç da beslenmedir, sınava ‘aç ya da fazla tok’ girmeniz sizi rahatsız hissettirecek bir unsurdur ve bu yüzden de sınav sabahları ‘yeterli’ beslenmeye önem vermeniz gerekmektedir. Fast food gibi ‘ağır’ olan besin türleri yerine meyve, sebze ve baklagil gibi besin grupları dikkatinizi güçlendirmenize yardımcı olabilir.
8) Doğru bilinen yanlışlar listesine eklenebilecek bir başlık da kafein tüketimine dayanıyor. Kafein tüketmek anlık olarak uykunun açılmasını sağlayıp odağı arttırsa da ‘aşırı’ tüketimi sinir sistemini ve uyku düzenini olumsuz etkileme gibi özelliği de vardır. Bu yüzden de kafein tüketimini dengeli bir şekilde yapmak da dikkatinizi toplamayı olumlu etkileyecek unsurlardandır.
9) Kitap ya da makale oku. Kitap okumak bir hikâyeye, konuya odaklanmanızı gerektirdiği için dikkatinizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kazanmak istediğiniz bölümle alakalı daha bilimsel bir dil ile yazılan ve özellikle paragraf sorularında yardımını göreceğiniz makale okumasını da ‘Google Akademik’ arama motoruna okumak istediğiniz konuyu yazarak yapabilirsiniz.
10) Son olarak sınava olan bakış açınızı değiştirin.. ‘Ben bunu yapamazsam dünyanın sonu olacak, aileme nasıl söyleyeceğim’ vb. kalıplar yerine ‘Sınava hazırlanırken elimden gelenin en iyisini yaptım ve eğer şu an olmazsa bu benden kaynaklanan bir durum olmayacak. Ben başarabilirim çünkü gerçekten çalıştığıma inanıyorum.’ ‘Olumsuz bir sonuç alırsam bu yılı yanlışlarımı ve eksiklerimi anladığım bir yıl olarak göreceğim ve bunlardan ders çıkartarak daha verimli bir yıl geçirmek benim elimde’ gibi kendinizin motivasyonunuzu ve dikkatinizi arttıracak cümleler kurmayı unutmayın. Dikkat hatalarının bir diğer nedeni kaygıdır ve bu maddenin en başında yazılan cümle örnekleri bu kaygıyı olumsuz etkileyerek sınav anınızdaki dikkatinizi olumsuz etkiler çünkü soruya değil sonuca odaklı bir şekilde sınava girmiş olursunuz. Kaygınızı azaltmak için nefes ve gevşeme egzersizlerini de deneyebilirsiniz.
HER ŞEYDEN ÖNCE sınavın gerçekten bütün hayatınız değil sadece bir süreç içerisinde hayatınızın bir PARÇASI olduğunu fark edin.. Belki de dikkat hatalarınızın en derininde yatan temel neden budur. Ne dersiniz?..
Hızlı okuma için instagram videosu linki: https://www.instagram.com/reel/C07JMMttoxr/?igshid=MzY1NDJmNzMyNQ==
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Meslekler ve Maaşlar