0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Sınava Hazırlık Sürecinde TYT-AYT Dengesi

Sınava Hazırlık Sürecinde TYT-AYT Dengesi

Yazar: Psk. Dan. Zeynep Pehlivan

Yayınlama Tarihi: 01.03.2024

‘’ÖNEM’’ AÇISINDAN TYT VE AYT

Sınava hazırlık sürecinde TYT ve AYT arasındaki dengeyi kurabilmek oldukça önemlidir.Sınava hazırlanan bir öğrencinin her iki sınavın da öneminin farkına varması ve planlamalarını bu yönde yapması gerekmektedir. YKS puanı kapsamında TYT yani Temel Yeterlilik Testi’nin sınava etkisi %40, AYT yani Alan Yeterlilik Testi’nin ise sınava etkisi %60’tır. Bu durumun da en önemli nedeni Alan Yeterlilik Testinde öğrencilerin kendialanlarında yoğun bir tempoyla çalışmaları, bir nevi alanlarında uzmanlaşmalarıdır. Temel Yeterlilik Testini bir bireyin lisans eğitim sürecine, Alan Yeterlilik Testini ise bireyin yüksek lisans sürecine benzetebiliriz aslında. Bu nedenle her iki sınava da gereken önemin verilmesi gerekmektedir.

 

ÖĞRENCİLERİN BAKIŞ AÇISINDAN; TYT

Sınava hazırlanan öğrencilerin bir kısmı Temel Yeterlilk Testi’nin YKS puanlarına olan katkısının daha az olması nedeniyle Alan Yeterlilik Testini daha fazla önemsemekte,TYT’ye gereken önemi göstermemeyi planlamakta hatta göstermemektedir. Burada unutulan çok önemli bir detay vardır ki Alan Yeterlilik Testinde çıkan tüm konuların temelini aslında Temel Yeterlilik Testinde çalışılan konular almaktadır. Öğrencilerin ortak eğitim olarak da değerlendirilen 9 ve 10. Dönemleri, yani TYT konuları, aslında her bir konunun temelini oluşturmaktadır. Bu nedenle hangi ders olursa olsun temeli  olan konuları öğrenemeyen bir öğrenci Alan Yeterlilik Testinde de istediği performansı gösteremeyecektir. Bu nedenle öğrenciler çalışmalarına TYT konularından başlamaları, TYT konularında da belli bir seviyeye geldikten sonra o dersin AYT kısmına başlamaları gerekmektedir. Örneğin bir sayısal öğrencisinin TYT KİMYA kapsamında olan ‘’Atom ve Periyodik Sistem’’ adlı konuyu tamamıyla çalışmadan AYT KİMYA’nın ilk konusu olan‘’Modern Atom Teorisi’’ni tamamiyle öğrenebilmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle her iki sınava da gereken dönemlerde gereken önemlerin verilmesi gerekmektedir.Öğrenciler yaz aylarında bir dinlenme süreci geçirdikten sonra yavaş yavaş TYT konularına ağırlık vererek başladıklarında aslında AYT’ye biçecekleri zamanı da garantilemiş, uzatmış olmaktadırlar.Bu nedenle yaz aylarında TYT konularının bir kısmını halleden bir öğrenci, Kasım-Aralık ayında çoğu AYT dersine de başlamış bir konumda olacaktır.

 

HEDEFİMİZ YKS! ROTA ÇİZİLDİ-TYT----AYT :)

YKS puanına olan etkisi açısından AYT nin önemi daha fazladır evet, ama adı üstünde bir öğrencinin alanında yeterli seviyeye gelmesi için öncelikle temel bir yeterlilk seviyesini tamamlayabilmesi gerekmektedir. Örneğin bir şehirden başka bir şehire yolculuk yaptığınızı düşünün.Rotanıza bağlı olarak düşündüğünüzde ulaşmak istediğiniz şehre giden yolda yer alan başka bir şehirden geçmeden hedeflediğiniz yere gidemezsiniz değil mi? İşte bu yüzden aslında TYT bizim hedefimizde olan hedef şehrimiz AYT ye sağlıklı ulaşmak için geçmek zorunda olduğumuz diğer minik şehirlerdir. Yavaş yavaş toparlayacak olursak bir sınavın puana etkisinin fazla olması onu diğer sınavdan çok çok daha önemli yapmaz.Onun için daha iyi bir birikim yapmamız gerektiğini gösterir. Bu nedenle çalışma rutinlerimizde TYT konularımızı bitirsek bile onu asla eksik etmemeli, hiç değilse sürekli branş denemeleriyle desteklemeliyiz.Bir yandan gerçekleştirdiğimiz yoğun AYT çalışmalarıyla da birlikte hedeflediğimiz o büyük şehire ulaşabiliriz. Hepinize kolaylıklar diliyoruuum :)

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram