0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Sınava doğru son aylar nasıl değerlendirir?

Sınava doğru son aylar nasıl değerlendirir?

Yazar: Psk. Dan. Gökçe Gültekin

Yayınlama Tarihi: 01.03.2024

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu sene 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak. Sınava doğru son aylarda öğrencilerin stresi, kaygısı artış gösterir. Bu süreçte önceliğimiz rutinlerimize devam etmek, bizi strese sokan unsurlardan uzaklaşmaktır. Çünkü rutinlerimiz aksadığında kendimizi güvende hissetmiyor alışık olduğumuz durumlardan uzaklaştığımız için kaygılanıyoruz. Örneğin yürüyüş yapmak, hobilerimize vakit ayırmak, sevdiğimiz bir diziyi izlemek haftanın belli vakitlerinde yaptığımız rutinlerse bunlara olabildiğince devam etmemiz gerekir. Burada önemli olan zaman yönetimini sağlamaktır zamanı yönettiğimiz taktirde ders çalışmadığımız için kendimizi kötü hissetmeyiz. Çünkü hem yapmak istedİğimiz aktivitelere hem de ders çalışmaya vakit bulabiliriz ve zamanı etkili bir şekilde yönetebiliriz.

 

STRES YÖNETİMİ

Üniversite sınavına hazırlık dönemi başlı başına stres ve kaygı barındıran bir süreçtir. Bu süreçte stres ne kadar iyi yönetilirse o kadar sağlıklı geçer. Öncelikte bu süreçte bizi strese sokan çevrelerden uzak durmalı, motivasyonumuzu düşüren insanlardan uzaklaşmalıyız. Olabildiğince kendimizi koruduktan sonra var olan stresimizi yönetmek için çeşitli yollara başvurabiliriz.  Günlük rutin nefes egzersizleri yapmak bunu alışkanlık haline getirmek çok iyi olacaktır. Nefes egzersizinin bilimsel olarak da stresi azalttığı, bedenimize iyi geldiği bilinir. Stresli olduğumuz zamanlarda bunu tekrarlayabiliriz. Çeşitli meditasyonlardan, gevşeme egzersizlerinden, mindfulness tekniklerinden yararlanabiliriz. Bu teknikler hem bedenimizi yatıştırır hem de zihnimizi rahatlatır. Hareketsiz bir yaşamınız varsa spor yapmak, yoga yapmak, çeşitli esneme hareketleri yapmak da sizi rahatlatır ve gevşetir. Bunlar dışında dışarı çıkmak, arkadaşlarınızla sizi anlayan kişilerle vakit geçirmek de yalnızlık hissinden uzaklaşıp kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

                                 

KONU EKSİKLERİNİ TAMAMLAMAK

Son aylarda hem konu yetiştirmeye çalışmak hem deneme çözmek zorlayıcı olabilir. Bu sebeple konu eksiklerini bir an önce tamamlamak gerekiyor aksi taktirde deneme çözmeye yeterince vakit kalmayabilir. Çoğu kişi deneme çözerken konu çalışıyor olmak da geride kalmışlık hissi yaratacağı için kalan son aylarda ilk olarak konu eksiklerini tamamlamak öncelik olmalıdır. Bu zamana kadar çalışılan konulardan unutulan varsa tekrar etmek, hiç çalışılmayan konuları öncelik sırası yaparak çıkma oranları yüksek olan konulara da ağırlık vererek çalışmak gerekir. Özellikle AYT konularına ağırlık verilerek ilerlenen bu dönemde bir yandan TYT denemesi çözmek de önemlidir fakat bu dengeyi sağlamakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bunun için gerçekçi bir plan yapmak, örneğin günün başlangıcında deneme çözmek ardından AYT konusu çalışmak gibi bir düzen yapmak biraz daha disiplinli olmanızı sağlar. Konu eksikleri tamamlandığında özellikle son 1 ay seri denemeye geçilerek deneme analizleri yapılarak ilerlenmelidir.

 

DENEME ÇÖZMENİN ÖNEMİ

Sınava doğru son aylarda içinde bulunduğumuz stresli süreci yönetebilmek kadar akademik başarımızı da sürdürebilmek çok önemlidir. Deneme çözmek ve denemeleri iyi bir şekilde analiz edebilmek başarımızı artırmanın en önemli unsurlarındandır. Son aylarda konu yoğunluğumuzu azalttıktan sonra artık ağırlığımızı denemelere vermek net artışına doğru daha stratejik ilerlememizi sağlayacaktır. Konularını bitirdiğimiz dersten branş denemeleri çözmek, branş denemelerinde fark ettiğimiz eksiklerimizi tekrar etmek çok önemlidir. Çünkü genel denemedeki hedeflediğimiz net artışlarımıza ilk olarak branş denemelerinden başlarız ve pratik yaparız. Ne kadar pratik olursak da sınavda süre yönetimimizi ve stresimizi kontrol altına almış oluruz. Deneme analizi yapmak sınavda sadece doğru ve yanlış sayısına bakmak değildir; denemedeki yapamadığımız tüm yanlış ve boş soruları detaylı bir şekilde gözden geçirmek, yeniden çözmeye çalışmaktır. Çözemediğimiz sorularda doğrusunu öğrenmek, unuttuğumuz bir kısım varsa hatırlamak çok önemlidir bunun dışında öğrendiğimiz yeni bir bilgi var ise bunu da not etmek, analiz defteri oluşturmak çok faydalı olacaktır. Çünkü bakmadığımız tekrarlamadığımız her bilgi maalesef unutulacak bu da son aylarda ne kadar deneme çözsek de net artışına sebep olamayacaktır. Konu eksiklerini kapatıp denemelere yöneldikten sonra süreç daha farkındalıkla ilerleyecektir, bu yolda hepinize başarılar dilerim.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram