0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Sınav Sürecindeki Öğrencilerin, Ailelerine Düşen Sorumluluklar Nedir?

Sınav Sürecindeki Öğrencilerin, Ailelerine Düşen Sorumluluklar Nedir?

Yazar: Psk. Dan. Zehra Nur Urkan

Yayınlama Tarihi: 09.03.2024

Sınavlara hazırlık sürecinde ebeveynlerin çocuklarına karşı önemli rolleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. Öğrencinin başarısı için ebeveynin sağlayacağı maddi ve manevi desteği büyük önem taşımaktadır. Bu yazıda aslında sınav sürecinin en önemli yapı taşlarından olan, ebeveynlerin sınav hazırlık sürecinde üstlenmesi gereken sorumluluklar ve öğrenci ile ebeveyn arasındaki olması gereken sağlıklı ilişkilerden ve sorumluluklardan bahsedeceğiz. Gelin bu önemli sorumluluklara birlikte göz atalım:

1-Çocuğunuz ile sağlıklı bir iletişim kurmalısınız:

Unutmayın ki her şeyin başı iyi bir iletişimden geçer. Karşınızda henüz sizin yaşadıklarınızı yaşamamış, yolun başında olan, sizin yetiştirdiğiniz ve aranızda belirgin bir kuşak farkı bulunan genç bir birey var. Gence yapılması gerekeni baskı ve ses yükseltme gibi hatalı davranışlarla değil, ilk olarak sakin bir yapı ve açık bir iletişim ile yaklaşmalısınız. Açık ve düşünceli iletişim, ebeveyn ve öğrenci arasındaki ilişkinin temelini oluşturmaktadır. Düzenli olarak destek verici konuşmalar yaparak öğrencinin ihtiyaçlarını, endişelerini ve başarılarını paylaşmalısınız.

2-Anlayışlı ve destekleyici olun:

Ebeveynler, öğrencinin duygu ve düşüncelerine karşı duyarla yaklaşmalı ve onları anlamaya çalışmalıdır. Gerektiğinde ağlayabilecekleri bir omuz gerektiğindeyse sınav sürecinde karşılıklı ezber yapabilecekleri birer arkadaş olmalıdırlar. Sınav stresi ve endişeleri konusunda öğrenciyi desteklemeli ve başarıya ulaşmalarını sağlayacak güçlü yönlerini ön plana çıkarmalıdırlar.

3-Hedefler belirlemesine yardımcı olun ve olumlu yönlendirmeler yapın:

Aileler, çocuklarıyla gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemeli, seviyesine uygun beklentilerde bulunmalı ve bu doğrultuda öğrenciye destek sağlamalı, mantıklı olabilecek kararları keşfetmesine yardımcı olmalıdır. Bu hedeflere ulaşmak için düzenli olarak ilerlemeyi birlikte değerlendirmeli ve gerektiğinde hedefleri gözden geçirerek yeniden düzene sokmalıdırlar.

4-Disiplinli ve uygun bir çalışma ortamı sağlayın:

Aileler, imkanları oldukça sınava hazırlanan çocuklarına sessiz, düzenli ve rahat bir çalışma ortamı sunarak, verimli bir şekilde ders çalışmalarına bunun yanında odaklanmalarına yardımcı olmalıdırlar. Gerekirse sınav senesi yapılan misafir ziyaretleri ve geliş gidişler en aza indirilmelidir. Unutmayın ki çocuğunuzun geleceği bunlardan çok daha önemlidir.

5-Birlikte ders çalışma stratejileri geliştirin ve gerekirse uygulayın:

Ebeveyn olarak çocuğunuzu ilkokuldan beri, öğretmeninden sonra takip eden ikinci kişisiniz. Bu durumda öğrenme ihtiyaçlarını tanımalı ve anlıyor olmalısınız. Bu anlamda da çocuğunuzu gözlemleyerek en etkili ders çalışma stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olmalısınız. Bu, öğrencilerin sınavlarda daha başarılı ve özgüvenli olmasına büyük katkılar sunacaktır.

6- Zamanın yönetimi konusunda öncülük edin:

Ebeveynler, çocuklarına zaman yönetimi becerilerini öğreterek onlara nasıl önceliklendirmeler yapacakları konusunda yardımcı ve örnek olmalıdırlar. Böylece sınavlara daha etkili bir şekilde hazırlanmalarını ve sınav anı zaman yönetimi konusunda ön bilgiye sahip olmalarını sağlayabilirler. Bu gibi durumlarda okul rehber öğretmeni/psikolojik danışmanı ile iletişime de geçilebilir.

7-Yersiz karşılaştırma ve sert eleştirilerden kaçının:

Öğrencilerin en sevmediği ve olumsuz etkilendikleri durumlardan biri özellikle ailesinin başkaları üzerinden yaptığı sert eleştiri ve karşılaştırmalardır. Bu durum öğrencinin sınav ve çalışma sürecini sıkıntıya sokmakla kalmayıp öğrencide özgüven eksikliği, inançsızlık ve öfkeye sebep olabilmektedir. Dolayısıyla aileler bu tutumdan kaçınmalı ve eleştiri yaparken daha dikkatli cümleler kurmalı, destekleyici bir tutum sergilemelidir. Unutmayın ki her bireyin kapasitesi, kişisel özellikleri, yatkınlığı ve sosyal ortamları farklıdır. Dolayısıyla “Bunun oğlu burayı kazanmış!”, “Bu sene kazanamazsan çevremize ne deriz?” gibi tutumlardan uzak durmalıyız. Bu durumda; bir öğrenciye karşılaştırma yapmak onu aşağıya çekmekten, kaygı yaratmaktan veya paniğe sürüklemekten başka bir işe yaramayacaktır.

8-Sosyal, duygusal ve maddi desteği sağlayın:

Sınav süreçlerinde aileler çocuklarının sosyal ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için daima yanlarında olmalıdır. Gerekirse çeşitli öğretici seminerlere katılarak stresle başa çıkma yöntemleri gibi basit ve önemli öğretileri öğrenip uygulamalı ve onların başarılı olacağına inancınızı belirtmelisiniz. Bazı zamanlarda da birlikte, motivasyonunu toplayacak sosyal aktiviteler (gezi, sinema, piknik vb.) yapmalı, gerektiğinde ve imkânınız el verdiğince maddi desteğinizi de onlardan sakınmamalısınız.

9-Ders dışı etkinliklere de yönlendirmeler yapın:

Öğrencilerin hayatı sadece derse odaklanmamalı, bunun yanında ders dışı sosyal etkinliklerle de ilgilenmeleri çok önemlidir. Bu sosyal etkinlikler, öğrencinin sosyal becerilerini geliştirir, kaygı ile stresi azaltır ve genel yaşam kalitesini artırır. Böylece derse döndüğünde bunalımdan uzak ve enerji toplamış bir halde ilerlemeye devam eder. Dolayısıyla öğrencilerin en azından haftada bir gün,ödül olarak sosyal aktiviteler gerçekleştirmesine olanak sağlanmalıdır. ☺

10-Çocuklarınızın başarılarını takdir edin ve başarısızlıklardan ders çıkarın:

Aileler, YKS sürecindeki çocuklarının büyük ya da küçük her başarısını takdir etmeli ve özgüvenlerinin daha da artmasına ön ayak olmalıdır. Tek bir sınav netine odaklanmamalı ve bunun çalışarak süreç içerisinde artış sağlayacağının farkında olmalıdır. Bazı durumlarda yaşanan başarısızlıkları da kabul ederek, hatalarından ders çıkarmalarına ve gelişmelerine yardımcı olmalıdır. Yani,başarı ve başarısızlık durumlarında destekleyici ve anlayışlı bir tutum sergilenmelidir.

11-Gerekli durumlarda profesyonel destek almaktan çekinmeyin:

Aileler; gerekli durumlarda, psikolojik olarak yıprandığı gözlemlenen öğrenciye sınav hazırlığı veya stresle başa çıkma konularında profesyonel yardım almasına teşvik ederek gerekli ortamı ve tutumu sağlamalıdır. Böylece sürecin daha sağlıklı ve başarılı geçmesine katkıda bulunmuş olacaksınız. Unutmayın ki ne düşünürseniz o olacaktır, tüm bu söylenenlerin dışında çocuklarımıza olumlu düşünmeyi ve ağızlarından olumlu cümleler duymayı teşvik ederek süreci daha pozitif geçirmeye çalışmalıyız. Aynı zamanda sınavı hayatın büyük bir amacı olarak görmekten çıkarmalı ve ilerleyişimiz için yalnızca bir basamak olarak görmeyi unutmamalıyız. Çünkü hiçbir şey için geç değildir ve sınav hayatımızın son şansı da değildir. Süreç içerisinde bu bilinçlerle hareket edersek inanın her şey çok daha kolay ve işlevli ilerleyecektir. Tüm öğrenci ve ailelerimize başarılar diliyorum, sağlıcakla kalın… ☺

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram