0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Sınav Senesinde Kitap Okumak

Sınav Senesinde Kitap Okumak

Yazar: Psk. Dan. Begüm Nur Karagöz

Yayınlama Tarihi: 19.02.2024

“Sınava hazırlanırken kitap okumayı çok ihmal ettim.” ya da “Sınav biter bitmez okumak istediğim bir listem var, keşke sınav hemen bitse de başlasam.” ya da “Sınav yüzünden hiç kendime ayıracak vaktim yok, kitap okumayı çok sevmeme rağmen vaktim kalmıyor!”

Bunlar veya bunlara benzer pek çok cümleyi rehberlik yaptığım kendi öğrencilerimden sık sık duyduğumu size rahatlıkla söyleyebilirim. Çoğu öğrenci sınavlara hazırlanırken kitap okumayı ne kadar sevseler de vakit kaybı olarak görebiliyor ya da ona ayırdıkları vakitte daha çok ders çalışabileceklerini düşünerek vicdan azabı çekebiliyorlar. Peki bunlar ne kadar doğru? Gelin bunların yanıtını beraber bulmaya çalışalım.

 

Sınava Hazırlanırken Kitap Okumak Vakit Kaybı mı?

Doğru kitapları seçmezseniz ve zaman planlamasını yapmazsanız evet, sınav senesinde kitap okumak vakit kaybıdır diyebilirim. Ancak eğer okuyacağınız kitapları ve buna ayıracağınız vakti doğru bir şekilde planlar ve zamanınızı güzel biçimde yönetirseniz, belki de sınav adına yapacağınız stratejik olarak en verimli ve en keyifli şeylerden biri kitap okumak olacaktır.Kitap Kulübü: Her hafta bir kitap okumak ister misiniz?

Günde yarım saat bile olsa kitap okumanın ders yoğunluğundan kaynaklanan stres ve zihin yorgunluğunun geçmesine yardımcı olduğu bilimsel çalışmalarca kanıtlanmıştır. Kitap okumak, bir şeyler katarken aynı zamanda dinlendiren aktivitelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Doğru kitap seçimi yapıldığı takdirde kitap okumak kesinlikle vakit kaybı değildir. Bu noktada seçeceğiniz eserin size ne katıp kazandırdığına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Yazarı, hitap ettiği yaş grubu, ele aldığı dönem, bağlamı, konusu, yazılış amacı gibi değişkenler kitap seçiminde değerlendirebileceğiniz kriterler olabilir.Wattpad Yardım

 “Popüler Kültür Edebiyatı” da olarak adlandırılan ve internette paylaşıldığı blogdaki popülerliği sonrası basılı hale getirilen çoğu kitabın sınava hazırlık döneminde size kazandıracağı tek şey okuma alışkanlığı olacaktır. Bu eserlerin bunun dışında katkısı neredeyse yok denecek kadar azdır, yayınevlerinin neredeyse tamamen ticari amaç güderek bastıkları metinlerdir. Bu kitapların en azından sınav döneminde zaman kaybı olacağından zararı bile vardır diyebiliriz.

Bunlar dışında dili aşırı derecede ağır ve yoğun olan kitapları sırf klasik ya da popüler diye okumak da mantıklı olmayacaktır. Anlamadığınız bir şeyi okumaya çalışmak hem sizi yorar hem de belki de kitap okumaktan soğutur, o nedenle seçeceğiniz kitabın doğru olması oldukça önemlidir.

 

Kitap Okumak mı, Paragraf Çözmek mi?bu paragraf soruları hangi kitapta mevcut? | DonanımHaber Forum

Sınavlarda yer alan paragraf sorularının temel amacı, bireyin okuduğunu anlama ve yorumlamasını ölçmektir. YDT ya da Türkçe paragraf soruları fark etmez, bu durum iki sınav için de geçerlidir. Doğru olay örgüsüne ve anlam çıkarılmaya yatkın sürükleyici içeriğe sahip kitaplar, okuduğundan anlam çıkarma ve yorumlama konusunda yardımcı olur.

Günde 20 paragraf sorusu çözen bir öğrenci, yaklaşık 10 sayfaya yakın kitap okumuş olur. Bu sayı, ortalama bir sonuç isteyen öğrenciler yeterli olsa da sınavlarda daha fazla soru çözebilmek, hızını daha da artırabilmek için paragraf rutinleri kitap okumayla desteklenebilir. Kısacası kitap okumak ve paragraf çözmek birbirini destekleyen yapboz parçaları gibidir. İkisini bir arada götürüldüğü takdirde Türkçe ve diğer anlam sorularında inanılmaz bir ivme kazandığınızı göreceksiniz.

 

Kitapların Paragraf Sorularına Katkısı

Kitap okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirdiğiniz zaman, yukarıda da bahsettiğim gibi paragrafta anlam sorularında da hızlandığınızı göreceksiniz. Bu sizin hem okuma hızınızı artıracak hem de olay örgüsüne dayalı metinler seçtiğiniz zaman, anlam sorularını da daha iyi çözmeniz daha mümkün hale gelecektir. Bunun yanında sürekli okumak, okuma hızını da artıracağından Türkçe sorularına ayırdığınız zaman daha da azalmış olacak.metin, yayımlama, neşir, neşriyat, iç mekan, kitap içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Aynı zamanda uzun süreli okuyamayan, paragraf sorularından çabukça sıkılan ve dikkati dağılanlar için de kitap okuyarak pratik yapmak; dikkat süresini artırmak için bulunmaz bir nimettir.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İsteyenlere Öneriler metin, rafa kaldırma, yayımlama, neşir, neşriyat, iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

  • Dili ağır olmayan, rahatlıkla anlayabileceğiniz kısa kitaplar tercih edebilirsiniz. Öykü kitapları ve novellalar bu noktada başlangıç için ideal olacaktır.

  • Popüler olan ancak dili ağır olan klasiklerden başlamanız da sizi okumaktan soğutabilir. Hangi yazarın kitabını hangi sırayla okuyacağınızı araştırmak bu konuda işinizi kolaylaştıracaktır.

  • Kendinizi okuma noktasında şartlandırmayın. “20 sayfa okumayı hedefledim ama sadece 10 sayfa okuyabildim. İstikrarsızım.” gibisinden bir düşünce sizi sadece geriye atacaktır. Önemli olan az ya da çok değil, düzenli okuyabilmektir.

  • İlgi alanlarınıza hitap eden konulardaki eserlere yönelebilirsiniz.

  • Ve en önemlisi, kitap okumayı bir zorunluluk ya da ödev değil de kendinize ayırdığınız bir zaman, zihninizi dinlendirecek bir aktivite olarak görmeye başlayabilirsiniz. Bu stratejileri uyguladıkça kitap okumanın size artık daha eğlenceli gelmeye başladığını göreceksiniz.



Stratejik kitap seçimleri | Okuyacağım Kitaplara Nasıl Karar Vereceğim?

Sınavlarda sorulan paragraflar ağırlıklı olarak Türk klasiklerinden seçilir. Özellikle Cumhuriyet Dönemi edebiyatı ve Milli Edebiyat yazarlarının kaleme aldığı eserler, paragrafta anlam sorularının çoğuna kaynaklık eder. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Falih Rıfkı Atay, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi yazarların eserleri hem AYT hem de TYT kısmında kendilerine sıkça yer bulur.

 

Kitap Önerileri

  • Stefan Zweig – Satranç/Amok Koşucusu/Clarrisa/Bir Kadının Yaşamından 24 Saat/Sabırsız Yürek/Olağanüstü Bir Gece

  • Yaşar Kemal – İnce Memed 1-2-3-4, Bir Ada Hikayesi serisi

  • Franz Kafka – Dönüşüm

  • Falih Rıfkı Atay – Zeytindağı/Çankaya/Ankara/Taymis Kıyıları (özellikle TM ve TS öğrencileri bence kesinlikle göz atmalı)

  • Paul Coelho – Veronica Ölmek İstiyor/Simyacı

  • Sabahattin Ali – Değirmen/Kuyucaklı Yusuf/Kürk Mantolu Madonna/İçimizdeki Şeytan

  • Harper Lee – Bülbülü Öldürmek

  • Engin Geçtan – İnsan Olmak

  • George Orwell - 1984

Bu kitapları okuma alışkanlığı kazanmak için sırası fark etmeksizin okuyabilirsiniz. Hem içerik hem de dil anlamında oldukça dolu ve kaliteli olan bu eserler hem sınavda hızınızı artıracak hem de okuma alışkanlığı kazanmanıza yardımcı olacaktır.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Netlerini en hızlı yoldan artırmak istiyorsan bizimle hemen tanış!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Hizmetlerimiz

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram