0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Sınav Döneminde Sosyal İlişkiler Nasıl Olmalı?

Sınav Döneminde Sosyal İlişkiler Nasıl Olmalı?

Yazar: Psk. Dan. Gökçe Gültekin

Yayınlama Tarihi: 01.03.2024

Sınav dönemindeki bir öğrencinin başarılı olabilmesi için etkili ve disiplinli çalışabilmesi, zaman yönetimini sağlayabilmesi, stres ve kaygı gibi bireye sıkıntı veren olumsuz psikolojik faktörlerden mümkün olduğunca uzak durması gerekmektedir. Sınav dönemindeki öğrencilerin başarılarını etkileyen bu etmenlere; kurulan yakın arkadaşlık ilişkilerinin etkisinin büyük olduğu bilinmektedir.

 

Zaman Yönetimi, Disiplin ve Hayır Diyebilme!!!

Bir öğrencinin disiplin sağlaması ve zamanı verimli kullanması kendi sorumluluğundadır fakat bu duruma arkadaşlarının olumlu ya da olumsuz etkileri olabilir. Genellikle sınav dönemindeki bir öğrencinin çoğunlukla vakti arkadaşlarıyla birlikte okulda, kütüphanede veya kurs merkezinde geçer. Hayallerine ve hedeflerine ulaşmak için başarılı olmak isteyen bir öğrenci zamanı verimli kullanmak ve disiplin oluşturmak için ders çalışma planı yapar. Öğrencinin yakın arkadaşlarının bu planına saygı duyması gerekir. Örneğin; öğrenci ders çalışacağını söylediği halde yakın arkadaşı sık sık “sonra çalışırsın gidip bir kafede kahve içelim” vb. söylemlerde bulunuyorsa bu tür arkadaşlarına karşı “hayır” demesi gerekir.

Gerektiğinde hayır diyebilmek sizi kötü bir insan yapmaz aksine sınırınıza önem verdiğinizi gösterir.

Sınava hazırlanan öğrencilerin kendileri gibi ders çalışma alışkanlığı olan ve hem kendini hem arkadaşlarını bu yönde teşvik eden arkadaşlıklarıyla sağlıklı ilişkiler kurmasında fayda olacağını söyleyebiliriz.

 

Stres, Kaygı ve Arkadaşlık İlişkileri

Sınav dönemi başlı başına kaygı ve stres oluşturan bir süreçtir. Bu zorlu süreçte öğrenciler arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan olumsuz gelişmelerden dolayı olumsuz etkilenebilir. Arkadaşıyla tartışan, arkadaşına kırılan ve bu durumdan büyük üzüntü duyan bir öğrencinin stres ve kaygı düzeyi artabilir. Bu olumsuz psikolojik değişimler sonucu ders çalışma isteği ve motivasyonu düşebilir. Bu tür durumlara maruz kalmamak ve psikolojik iyi oluşlarını yükseltmek için öğrencilerin empati ve yakın ilişkilerde çatışma çözme becerilerini geliştirmelerinin, stres ve kaygı ile baş etmeyi öğrenebilmelerinin faydalı olacağını söyleyebiliriz.

 

Romantik İlişkiler

Her ne kadar çok konuşulmasa ve göz ardı ediliyormuş gibi görülse de sınav dönemindeki öğrencilerin romantik ilişkiler içinde bulunduğu görülmektedir. Ergenlik dönemiyle birlikte bireyler karşı cins arkadaşlarıyla yakın ilişki kurma arzusunda bulunabilir. Öğrenciler, ebeveynleriyle ve öğretmenleriyle bu konuda tartışabilir. Normal şartlarda bir romantik ilişki yürütmek kolay olmayabilir. Bu tür ilişkileri yürütmek sınav sürecinde daha da zor olabilir.

Sınav sürecindeki bir öğrenci daha öncesinde devam eden bir ilişki içindeyse romantik partneriyle bu durumu ciddi bir şekilde konuşmalıdır. Başarıya ulaşması için düzenli ve disiplinli çalışması gerektiğinin ve stresten, tartışmalardan uzak durması gerektiğinin önemini partnerine anlatmalıdır ve bu konuda anlaşma yapmalıdır. Eğer ilerleyen süreçte bu anlaşmaya uyulmuyorsa ve öğrenci olumsuz psikolojik hale bürünüp ders çalışması olumsuz etkileniyorsa cesur bir karar alıp ilişkisini gözden geçirmelidir ve geleceği için gerektiği takdirde ilişkisini sonlandırması da gerekebilir.

Sınav sürecindeki bir öğrenci romantik bir ilişki kurmamışsa mümkün olduğunca sınav süreci bitene kadar ilişki hayatına bu şekilde devam etmesinde fayda vardır. Çünkü sınav sürecinde başarılı olmak için bir öğrencinin enerjisini ders çalışmaya ve kendisine adaması, stres ve kaygı verebilecek durumlardan uzak durması gerekir. Kurduğumuz romantik ilişkiler bireyin zamanını, psikolojik iyi oluşunu, motivasyonunu, stres ve kaygı düzeyini önemli derecede etkiler. Romantik ilişki kurmak için sabırlı olunmalı ve doğru zamanı bekleyip sınav sürecinden sonraya bırakılması öğrenciler için daha iyi olacaktır.

 

Sosyalleşme ve Arkadaşlara Vakit Ayırma

Sınav sürecinde başarılı olmanın anahtarının düzenli ve disiplinli şekilde ders çalışmak olduğu kaçınılmaz bir gerçektir fakat sadece ders çalışmak bireyi başarıya götürmeyebilir. Arada sırada sosyalleşmek, sıkıntılı zamanlarda arkadaşlarla dertleşmek, sınavın yarattığı stres ve kaygıyı azaltmak için önemlidir. Bu yüzden bir öğrencinin her ne kadar enerjisinin çoğunu derslere vakit ayırması gerekse de belirli zamanlarda arkadaşlarla birlikte vakit geçirmesi bu zorlu sınav dönemini daha huzurlu ve başarılı şekilde atlatmasına katkı sunacaktır.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Netlerini en hızlı yoldan artırmak istiyorsan bizimle hemen tanış!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Hizmetlerimiz

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram