0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Sıfırdan Derece Nasıl Yapılır?

Sıfırdan Derece Nasıl Yapılır?

Yazar: Psk. Dan. Büşra Nur Yiğit

Yayınlama Tarihi: 06.01.2024

"Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin, ama mükemmel olmak için başlamalısın." - Zig Ziglar.

Bu blog yazısına bu söz ile başlamanın çok doğru olacağını düşündüm. Birçok sürece başlarken 0 olduğumuzu düşünür, nereden başlayacağımızı bilemez ve bundan dolayı da harekete geçemeyiz. Peki yks sürecinde 0dan mükemmele, hedeflediğimiz dereceye nasıl ulaşabiliriz gelin birlikte bakalım.

 

Öncelikle Kendini Tanı

Yks sürecine hazırlanacak olan öğrencinin bu süreçte öncelikle kendini tanıması eksiklerini ve iyi olduğunu yönlerini keşfetmesi gerekir. Eksiklerini kapatmaya yönelirken iyi olduğun alanları da parlatarak adım adım başarıya yönelmelisin. Eksiklerinin bir anda oluşmadığını bildiğin gibi hemen kapanmayacağını da bilerek istikrarla ilerlemelisin.

 

Zamanını Nasıl Geçirdiğini Fark Et

0 noktasında olduğunu düşünüyorsan doğru bir planlama senin için en önemli noktadır. Bunu yaparken gün içerisinde zamanını nasıl geçirdiğinin farkında olmalısın. Günlük tutmak bu noktada işine yarayabilir. Gün içinde vaktini alan aktiviteleri saati saatine yazmak ve hangi saat aralıklarını derse ayırabileceğini görmek planlama noktasında işini kolaylaştıracaktır. Ayrıca bu günlüğü tutarken sana vakit kaybettiren aktiviteleri de fark edip onlara sınırlama getirebilirsin.

 

Doğru Kaynak Seçimi

Yks süreci uzun ve zorlu bir yoldur. Bu yolda bize eşlik edecek olan kaynaklarımızı iyi seçmemiz gerekir. 0dan başlıyorsak konuyu öğrenirken ilk adım ya da kolay seviye kaynaklar ile başlayıp (fasiküllerde olabilir) daha sonrasında orta seviye kaynaklarla soru pratiği yapmalıyız. Konuyu ilk defa öğreniyorsak ilk etapta 2 kaynakla desteklemeli konuyu öğrendikten sonrada daha üst düzey 3. bir kaynaktan soru çözümü yapmalı ve konu çalışmasını bu şekilde sonlandırmalıyız. Konuları çalışırken
online dersler, youtube ya da öğretmenlerinden faydalanabilirsin. Unutma, en iyi nasıl öğrendiğini sen keşfedeceksin.

 

Tyt – Ayt Dengesi

İstikrar ve denge sınav sürecinde en çok ihtiyacımız olan iki unsur. Sürece başlama zamanına göre tyt ve ayt dengesini korumak kritik rol oynamaktadır. Bu senaryoda 0dan başlayan bir öğrenciyi baz alırsak yaz sürecinde öncelikli olarak tyt konularını pekiştirmesi 9 ve 10. sınıftaki eksiklerini kapatması faydalı olacaktır. Ayt çalışmaya başlayabilmek için gerekli olan ön koşul konular tytde bittikten sonra vakit kaybetmeden aytye başlanması gerekir. Çünkü bu sınavı bize kazandıracak olan kısım aytdir. Sene içerisinde de bu dengeyi koruyarak öncelikle tyt ağırlıklı daha sonrasında ayt odaklı gitmek bize başarıyı getirecektir.

 

Düzenli Tekrar

Evet kaynaklarımız hazır, planlarımıza yaptık dengeli bir şekilde ilerliyoruz, peki ya bitirip geride bıraktığımız konular ? Sınav süreci 1 seneyi kapsamaktadır ve süreç sonunda 4 senenin müfredatından sorumlu olacağınız bir sınava girmeniz gerekmektedir. Belleğinize sürekli yeni klasörler açıp yükleme yaptığınız süreçte tekrar yapmazsanız ne yazık ki emeğinizin boşa gittiğini görmüş olursunuz. Düzenli periyotlarla tekrar yapmak bilgilerin kalıcılığını arttırır. Tekrarları 3 şekilde yapabiliriz; günlük, haftalık ya da aylık olarak. Belli derslerden günlük not okumaları bizi çok yormadan o dersi tekrar etmemizi sağlayacaktır. Haftalık tekrarlarda konuyla ilgili soru çözerek ilerlemek farklı soru tarzlarıyla konunun daha iyi özümsenmesini ve hatırlanmasını sağlayacaktır. Aylık tekrarlarda ise konuyu daha ayrıntılı ele alarak hatırlamak faydalı olacaktır.

 

Deneme Çözmek ve Analiz Yapmak

Deneme çözmek süreç içinde bize sınavı prova etme imkanı sağlar, çalıştığımız konuları ne derecede öğrendiğimizi ölçmemize olanak tanır. Düzenli ve kaliteli deneme çözmek sınav heyecanımızı yenmemize kaygımızı yönetmemize yardımcı olur. Ayrıca bize dereceyi getirecek en kritik unsurlardan biri de analiz yapmaktır. Çözdüğümüz denemelerin soru ve konu bazlı analizlerini yapmak bizi bir adım daha ileriye taşıyacaktır. Sene sonunda derece isteyen bir öğrenci yanlışlarından ve boşlarından mutlaka bir ders çıkarmalı ve eksiklerini öğrenerek ilerlemelidir. Üst üste yanlış ya da boş bırakılan konular ise tekrar çalışılmalıdır. Böylece sadece konu çalışarak değil deneme üzerinden de eksik kapatmak mümkün olacaktır.

 

Gerektiğinde Mola Vermeyi Bilmek

Sadece yks sürecinde değil ulaşılmak istenen herhangi bir hedefte her zaman fedakârlığa ve emeğe ihtiyaç vardır. Eğer eksiklerimizi kapatmak ve dereceye ulaşmak istiyorsak azimli ve istikrarlı bir şekilde çalışmamız gerekmektedir bunu da yapabilmenin tek yolu gerektiğinde dinlenmektir. Sınav senesinde kendinize zaman ayırmak, size iyi gelen aktivitelerle dengeli bir şekilde ilgilenmek veriminizi arttıracak ve daha başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

 

Ve Son Olarak Kendine İnanmak

‘Kendine inanmak, en güçlü inançların temelidir. Sen neye inanırsan, onu yaratırsın’ - "Louise Hay"Sevdiğim bir sözle başladığım bu yazıyı yine ilham verici bir sözle sonlandırmak istiyorum. Bahsettiğimiz tüm maddeleri uygularken kendimize olan inancımız yolumuzu aydınlatacaktır. İnanarak atacağınız her adım sizi hedefinize ulaştıracaktır. Süreçte ilerlerken olumsuz düşünceler zihnimize geldiğinde ve kaygımız arttığında geleceğin belirsiz olduğunu ama bugünü bizim şekillendirdiğimizi unutmayalım.
Biz Kopilot ailesi olarak sizlere inanıyoruz sıra sizde.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram