Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 29.03.2024
Siber güvenliği veya bilgi güvenlik teknolojisi bölümü, birey ve iş hayatının vazgeçilmez bir parçası olan dijital cihazlarda aktarılan, paylaşılan ve kaydedilen bilgilerin bütününe odaklanan yeni bir meslektir. Modern hayatla birlikte ortaya çıkan bu disiplin, elektronik ve fiziksel ortamdaki bilgi güvenliğini sağlayarak koruma altına alma adına oldukça önemlidir. Bu nedenle çağın en değer gören, hızla büyüyen ve ilgi çeken meslek dallarından biridir. Peki mezunlarına birçok üst düzey firmada çalışma imkanı sunan siber güvenlik bölümü nedir ve hangi kariyer gelişim fırsatları ile öne çıkar?
İnternet kullanımının ve teknoloji gelişiminin hızla ilerlediği çağımızda öne çıkan meslek gruplarından biri siber güvenliktir. Bilgisayar sistemleri ve dijital araçlar üzerindeki güvenlik açıklarını ortadan kaldırma amacıyla sektöre özel elemanlar yetiştiren siber güvenlik bölümü, uzmanlarına analitik düşünme ve çözüm üretme kabiliyetleri kazandırır. Bu sayede birey, kurum ve toplum bünyesindeki birçok önemli verinin gerektiği gibi korunduğundan ve kullanıldığından emin olur. Aynı zamanda bilgi güvenliği ve iş sürdürülebilirliği sağlamak adına yürürlükteki yasa ve yönetmeliklerle uyum içinde ilerler. Bu bakımdan iş ortaklarına, müşterilerine ve topluma karşı sorumluluk sahibi ve bilgi birikimi yüksek elemanlara gereksinim duyar. Bilgi teknolojileri konusunda kendini geliştirerek gerekli eğitimi tamamlayan mezunlar, dünyanın pek çok yerinde yüksek statülü ve kazanç garantili iş tanımlarına sahip olabilirler.
Siber güvenlik bölümü mezunlarının başlıca sorumlulukları arasında güvenlik açıklarını belirleyerek ortadan kaldırmak ve dijital ortamdaki bilgilerin güvenli şekilde saklandığından emin olmak yer alır. İş tanımı ve görev sorumluluğu sektöre göre farklılaşabilir fakat “Siber güvenlik bölümü mezunları ne iş yapar” denildiğinde akla gelen ana iş kollarından bazıları şunlardır:
Bilgi Güvenlik Uzmanı: Bilgi gizliliği, bütünlüğü ve erişilebilirliği konularındaki riskleri değerlendirip yönetmek ve bilgi güvenliği politikalarını geliştirmek,
Sistem Güvenliği Uzmanı: Siber saldırıları tespit ve analiz ederek ağları siber saldırılara karşı korumak,
Ağ ve Uygulama Güvenliği Uzmanı: Bilgisayar ağlarını siber saldırılara karşı koruyarak altyapıyı güçlendirmek ve yazılımlardaki güvenlik açıklarını tespit etmek,
Sistem Savunma Uzmanı: TSK gibi kurumların altyapılarını geliştirerek güncellemek, siber saldırılara karşı korunaklı hale getirmek ve siber olay müdahale planları geliştirmek.
Özetle; siber güvenlik bölümü mezunlarının, kişisel ve kurumsal verilerin söz konusu olduğu her alanda farklı tanımlarla faaliyet gösterme imkanı bulunur. Bu durum yurt içi ve yurt dışı iş imkanlarını artırırken, kişisel ilgi alanına uygun sektörlere ve firmalara yönelme artısı da sağlar.
Siber güvenlik mezunları, yeni gelişen bir alana adım atsalar da elektronik posta, bilişim sistemi ve ağ uygulamaları kullanılan her yerde işe girebilirler. Bu durum mesleki kariyeri kişisel hedefler doğrultusunda şekillendirme açısından oldukça avantajlıdır. Birçok farklı unvan ile çalışma şansı olan profesyoneller, bilgi işlem merkezleri ve yazılım firmaları başta gelmek üzere farklı kurum ve kuruluşlara yönelebilirler. Ayrıca;
Hastaneler,
Okullar,
Belediyeler,
Sosyal Güvenlik Kurumları,
Devlet Kurumları,
Bankalar,
Silahlı Kuvvetler,
Özel Firmalar,
Yazılım ve Donanım Üretim Firmaları,
Üniversiteler,
Bilgisayar ve Teknoloji Satış Mağazaları,
Teknik Servisler
gibi alanlarda ilerleyebilirler.
Genel olarak müşteri ve toplum ihtiyaçlarına göre güncellenmeye devam eden bu bölüm, aynı zamanda yeni çıkan teknolojilere adaptasyon zorunluluğu da sunar. Dolayısıyla mezunların kariyer gelişiminde etkili bir diğer parametre de gereksinimler doğrultusunda kendilerini donatmaları gereğidir.
Siber güvenlik önemi giderek artan bir alanda hizmet veren değerli bir bölümdür. Yeni bir bölüm olması ve bu alanda uzmanlaşmış kişilere özellikle büyük çaplı şirketlerin eskisine kıyasla çok daha fazla gereksinim duyması, siber güvenlik bölümü maaşları açısından oldukça olumludur. Nitekim, genel ortalamalara göre yüksek gelir elde etme imkanının fazla olduğu bu bölüm, yeni mezunlarına birçok prestijli kurum, kuruluş ve firmada çeşitli tanımlarla çalışma şansı tanır. Bu durum maaşların pek çok parametreye göre değişmesine neden olsa da başlangıç için genellikle 45.000 TL - 50.000 TL civarı maaşlar söz konusudur. Elde edilen deneyime bağlı olarak bu ortalama aylık 150.000 TL - 160.000 TL seviyesine çıkabilir. Elbette maaş artışında mesleki deneyim, bağlı bulunan firma büyüklüğü ve bireysel gelişim gibi faktörlerin söz konusu olduğu unutulmamalıdır.
Siber güvenlik, yeni gelişen bir bölüm olduğundan ülkemizde sadece tek bir üniversitede yer alır. 4 yıllık eğitim programında sunulan siber güvenlik bölümü dersleri öğrencilere bilişim teknolojileri, matematik ve veri sızıntısı gibi konularda bilgi veren şu ana konulardan oluşur:
Bilgi Teknolojilerine Giriş,
Siber Güvenliğe Giriş,
Sayısal Analiz ve Algoritmalar,
Güvenlik Olay Yönetimi,
Web Programlama Altyapıları,
Çoklu Programlama Dili,
Veritabanları ve SQL Dilleri
Güvenlik Ürünleri İzleme,
Bilgi Güvenliği ve Güvenlik Ürünleri Yönetimi
Öğrenciler, yukarıdaki derslerin yanı sıra pek çok dersten ve projeden sorumlu olurlar. Eğitim sürecinde aldığı dersleri başarılı şekilde tamamlayan kişiler, lisans diploması ile çeşitli sektörlerde çalışmaya başlayabilirler.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar