Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 03.02.2024
Bireylerin ve toplumların davranışsal sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunlara yönelik çözümler üretilmesi, yaşam kalitesinin ve toplum sağlığının iyileştirilmesi açısından son derece önemlidir. Türkiye’de ilk olarak 1915 yılında açılmış olan Psikoloji bölümü de, bu alanda çalışacak yetkin personellerin yetiştirilmesini ve bu sayede toplum sağlığının iyileştirilmesini amaçlar. Peki psikoloji bölümü nedir ve psikoloji bölümünden mezun olmuş olan öğrencilerin çalışabilecekleri iş alanları nelerdir?
Psikoloji, insan davranışlarının inceleyen, insanların nasıl düşündüklerini ve hissettiklerini anlamlandırmaya çalışan; davranışların, düşüncelerin ve hissedişlerin altında yatan bilişsel ve duyusal durumları inceleyen bir bilim dalıdır. Bir anabilim dalı olan psikolojinin kişisel gelişim, spor ve sağlık gibi alt dalları bulunur. Psikoloji bölümü yalnızca davranışları ve düşünceleri değil, aynı zamanda bu davranışlar ve düşünceler üzerinde etkili olan çevresel ve genetik faktörleri de araştırır. Psikoloji zaman zaman davranış bilimi ya da zihin bilimi olarak nitelense de, bunlar genel kabul gören kavramlar değildir.
Psikoloji bölümü yalnızca zihinsel ve davranışsal gelişim süreçlerini incelemek ve araştırmakla kalmaz, aynı zamanda psikolojik sorunlara çözüm üretir. Psikoloji bölümü bu alanda çalışacak uzman personeller yetiştirir ve mezun olmuş olan bireyler de psikolog olarak adlandırılır. Peki psikoloji bölümü ne iş yapar ve ülkemizdeki iş olanakları nelerdir?
Psikoloji bölümü 4 yıllık lisans mezunları psikolog, yüksek lisans mezunları ise klinik psikolog olarak çalışabilir. Klinik psikologlar bireylerin ya da toplulukların mental sağlığı üzerine odaklanarak danışmanlık verebilir ve terapiler gerçekleştirebilir. Psikoloji mezunlarının yapabilecekleri işlerden bazıları şunlardır:
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri,
Pedagogluk,
Aile danışmanlığı,
Liderlik ve iş motivasyonu gibi süreçlere dahil olarak iş süreçlerinin iyileştirilmesi,
Öğrenme ve gelişim uzmanlığı,
Sosyal hizmet uzmanlığı,
Pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi amacıyla veri analistliği,
Nöropsikologluk,
Hukuki danışmanlık ve adli psikologluk,
Psikososyal destek,
Sporcu performansının artırılması için spor psikolojisi uzmanlığı.
Bu iş tanımlarının çeşitli sektörlere göre çeşitlendirilmesi mümkündür. Kısacası bir psikolog kendisine ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde yetkinliklerini kullanabilir.
Psikoloji mezunları yalnızca sağlık sektöründe değil, hemen hemen tüm sektörler içerisinde kendilerine yer bulabilir. Mezun öğrencilerin başlıca çalışma alanları ise şu şekilde listelenebilir:
Psikolojik danışmanlık vermek üzere özel muayeneler, hastaneler ya da özel sağlık kuruluşları,
Öğrenci danışmanlığı vermek üzere okullar ve eğitim kurumları,
İş motivasyonu, performans değerlendirmesi ve personel ilişkilerinin geliştirilmesi gibi alanlarda çalışmak üzere özel şirketler,
Sosyal hizmet kuruluşları,
Pazarlama ve tüketici davranışlarının incelenmesi gibi alanlarda çalışmak üzere özel e-ticaret şirketleri,
Hukuk büroları,
Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezleri,
Sivil toplum kuruluşları,
Araştırma görevlisi ya da akademisyen olarak çalışmak üzere üniversiteler.
Psikoloji bölümü mezunları genellikle bir süre özel şirketlerde ya da sağlık kuruluşlarında çalışmayı tercih eder. Sonrasında bir özel muayene açmak da yine sık tercih edilen bir yöntemdir. Bu tamamen kişilerin kariyerlerini nasıl ilerletmek istedikleri ile ilgilidir.
Lisans durumu, konum, iş deneyimi, çalışılan kurum ve daha pek çok faktör psikoloji bölümü maaşları üzerinde etkilidir. Örneğin sağlık kuruluşlarında çalışan psikologların maaşı asgari ücret ile 65.000 TL gibi rakamlar arasında değişirken, özel muayenehane açan psikologların maaşları sahip oldukları danışan sayısına ve vermiş oldukları danışmanlık hizmetinin içeriğine göre değişkenlik gösterir. Bu alanda çok ciddi regülasyonlar bulunmadığı için ortalama bir maaş bilgisi vermek mümkün değildir. Yine de özel muayenehanesi bulunan psikologların aylık kazancının sağlık kuruluşlarında çalışan psikologlardan daha fazla olduğu söylenebilir.
Psikoloji bölümü 8 yarıyıldan oluşan 4 yıllık bir eğitimi kapsar. Öğrencilerin görmesi gereken zorunlu dersler olduğu gibi, özel ilgi alanlarına yönelik seçmeli derslere katılmaları da mümkündür. Bu dersler ile tüm öğrenciler hem uygulamalı derslere katılır hem de teorik bilgiler edinirler. Öğrenciler göreceği psikoloji bölümü dersleri arasından bazıları şunlardır:
Psikolojiye Giriş,
Sosyolojiye Giriş,
Sosyal Antropoloji,
Psikolojide Araştırma Yöntemleri,
Bilişsel Psikoloji,
Gelişim Psikolojisi,
Psikolojide Etik,
Klinik Psikoloji,
Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme,
Psikoloji Tarihi,
Kişilik Kuramları,
Gözlem ve Görüşme Teknikleri,
Psikopatoloji,
Endüstri ve Örgüt Psikolojisi.
Bu zorunlu derslere ek olarak öğrenciler Aile ve Gelişim, Toplumsal Cinsiyet, Gelişimsel Perspektiften Ahlak, Uygulamalı Sosyal Psikoloji, Evrimsel Psikoloji ve Gelişimsel Psikopatoloji gibi seçmeli derslere de katılabilir. Eğer siz de Kopilot Rehberlik danışmanları ile görüşerek Psikoloji bölümü hakkında detaylı bilgi almak ve eğitim programlarına katılmak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar