Yazar: Kopilot Rehberlik
Yayınlama Tarihi: 09.02.2024
Üniversite sınavlarına hazırlananlar arasında popüler olan bölümlerden biri pilotaj mühendisliğidir. Fakat buna rağmen bu bölümün özellikleri, müfredatı ve çalışma alanları pek bilinmez. Pilotaj bölümünün temel amacı havacılık sektöründe çalışacak yetkin pilotlar yetiştirmektir. Ancak özellikle sınav öncesinde bu bölüm hakkında merak edilen “Pilotaj bölümü nedir” gibi soruların yanıtlanması, en doğru tercihlerin yapılması adına fayda sağlayacaktır.
Pilotaj bölümü, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne ait personel ihtiyacını karşılamak için açılan bir bölümdür. Üniversitelerin ilgili fakültelerinde okutulan program sonunda öğrenciler, uçak kullanabilmek için gereken yeterliliğe ve teknik beceriye sahip olurlar. Kendilerini geliştirme alanları ise sivil pilot ve askeri pilot olmak üzere iki ana kola ayrılır. Sivil pilotlar; firmalara ait uçaklarda şehirler veya ülkeler arası yolcu, yük, hayvan taşımacılığı yaparken; askeri pilotlar askeri uçakların, helikopterlerin ve keşif uçaklarının kullanımı ile sorumlu tutulurlar. Bu nedenle bölüm mezunlarının ilgi alanlarına ve kişisel becelerine bağlı olarak kendilerini geliştirebilecekleri farklı sektörler bulunur.
Pilotaj bölümü tercih eden öğrencilerde bazı yeterliliklerin bulunması da gerekir. Çoğu üniversite bölüme giren öğrencilerin belirli boy, kilo ve sağlık durumu standartlarını karşılamasını ister, fakat bu şartlar kuruma göre ufak farklılıklar gösterebilir. Örneğin; pilotaj bölümü okuyanlarda yükseklik korkusu, konuşma veya görme bozukluğu olmaması gerekir. Ayrıca pilotlar ülkeler arası yolculuk yapan kişiler olduklarından öğrencilerde üst düzey yabancı dil yeterliliği de aranır. 4 yıllık bir lisans programı olan pilotaj bölümü havacılık sektörü için büyük önem taşır. Bu sebeple bu bölüme yerleşecek kişilerin öncelikle pilotaj bölümü dersleri ve kabul şartları hakkında detaylı araştırma yapması önerilir.
Pilotaj bölümü, pilotluk mesleğini en iyi şekilde yerine getirecek profesyoneller yetiştirerek havacılık sektörünü geliştirmeyi ve topluma hizmet etmeyi hedefleyen saygın bir lisans bölümüdür. Bölüm mezunlarının önünde çeşitli kariyer fırsatları bulunur. Pilotluk ünvanı alan kişiler bu diploma sayesinde hem sivil hem askeri uçuş donanımlarını uçurabilirler. Uçaklarda kaptan pilot veya yardımcı pilot olarak görev alabilirler. Kamu alanında görev yapmak isteyen kişiler Ulaştırma Bakanlığının ilgili birimlerinde çalışabilir, dileyen pilotlar ise eğitmenlik sertifikası alarak havacılık okullarında eğitmenlik yapabilirler. Ayrıca özellikle son dönemde popülerleşmeye başlayan hava yolu taksilerinde ve kişisel jetlerde de görev alabilirler.
Özetlemek gerekirse; “Pilotaj bölümü ne iş yapar” sorusuna verilen yanıt her geçen gün genişlemektedir. Teknolojide yaşanan gelişmeler ve hava yollarının eskiye nazaran daha aktif kullanılması gibi faktörler pilotlara daha fazla iş tanımı ve sorumluluk yüklemektedir. Bu durum mezunların arasından seçim yapabileceği daha fazla fırsat yakalamasını ve kişisel becerilere en uygun mesleğin bulunmasını sağlayan önemli bir avantajdır.
Pilotaj bölümü mezunları oldukça prestijli alanlarda çalışma fırsatı elde ederler. Temel olarak soğukkanlı, disiplinli ve sorumluluk sahibi bireyler olan pilotlar, şu sektörlerde ve pozisyonlarda iş bulabilirler:
Özel hava yolu şirketleri,
Askeri havacılık,
Kargo ve taşımacılık şirketleri,
Hava taksi uygulamaları,
Hava ambulans servisleri,
Havacılık yönetimi,
Uçuş operasyon yönetimi,
Eğitim kurumları ve simülasyon merkezleri,
Havacılık güvenliği ve denetleme,
Hava trafik denetleme ve kontrol,
Havacılık teknolojisi geliştirme firmaları
Pilotaj bölümünden mezun olanlar uçuşa elverişlilik sertifikalarına ve çeşitli lisanslara sahip olan kişilerdir. Ancak mesleki özelleşme alanına bağlı olarak bu kişilerin ek eğitim programlarına katılmaları gerekebilir. Ayrıca sektöre göre değişen çeşitli deneyim gereksinimlerini ve şartları yerine getirmeleri de söz konusu olabilir. Bu nedenle pilotaj bölümü, sürekli gelişmeyi teşvik eden ve çeşitli yetkinleşme fırsatları sunan iş imkanları yüksek bir bölümdür.
Pilotluğu cazibeli bir meslek haline getiren özelliklerinin başında yeni yerler görme heyecanı ve yüksek maaşlar gelir. Pilotaj maaşları genel olarak uçuş saatine, deneyime ve ünvana göre değişir. Örneğin; kaptan pilotlar yardımcı pilotlardan daha yüksek kazanç elde eder, yardımcı pilotlar ise belirli bir uçuş saatini tamamladıktan sonra kaptan olarak görev almaya başlayabilirler. Ayrıca bağlı bulunan ülke, firma, uçurulan araç tipi ve uçuş süresi gibi parametreler de değişken maaşlar üzerinde etkilidir.
Türkiye’deki genel ortalamaya bakıldığında pilotaj maaşları yaklaşık 138.000 TL seviyesindedir. Uzmanlığa, artan uçuş süresine ve uzun mesafe uçuş sıklığının artmasına bağlı olarak bu ortalama 190.000 TL - 200.000 TL’ye kadar çıkabilir.
Pilotaj eğitimi, üniversitelerde 4 yıllık bir lisans programı olarak okutulur. Öğrenciler bu zaman zarfında teorik ve pratik bir dizi farklı ders planına dahil edilir. Bağlı bulunan üniversiteye göre pilotaj bölümü dersleri ve bu derslerin işleniş şekli değişebilir. Ancak genel olarak bölüm müfredatını oluşturan ana dersler şunlardır:
Hava Hukuku,
Havacılık Fiziği,
Matematik,
Genel Uçak Bilgisi,
Seyrüsefer,
Meteoroloji,
Mesleki İngilizce
Uçuş Uygulamaları ve Prensipleri,
Uçuş Usulleri,
Uçak Tanıma,
Simülasyon
Bunların dışında verilen uygulamalı dersler uzman pilotlar eşliğinde tamamlanır. Teorik ve uygulamalı derslerin tamamlanmasının ardından mesleğe başlamak isteyen öğrenciler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sınavından en az 75 puan almakla yükümlüdürler. Bu sınav öncesinde ise öğrencilere gündüz ağırlıklı olmak üzere uçuş ve simülatör eğitimi verilir. Sınavı başarıyla geçen mezunlar tercih ettikleri branşa bağlı olarak Hususi Uçuş Lisansı (PPL) veya Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı (ATPL) alarak “pilot” unvanı ile iş başvurusunda bulunmaya başlayabilirler.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Meslekler ve Maaşlar