0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
PDR Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

PDR Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Psk. Dan. Leyla Hafçı

Yayınlama Tarihi: 19.02.2024

Psikoloji ve eğitimi bir araya getiren Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, insan psikolojisine hâkim olmasıyla beraber, eğitim alanında da bilgi sahibidir. Okullarda eğitim gören öğrencilerin ders başarısının yanında psikolojik sağlamlığı da çok önemlidir. Rehber öğretmen (Psikolojik Danışman) bu dengeyi sağlar. Ayrıca öğretmen-öğrenci, öğretmen-veli, müdür-öğretmen arasında sağlıklı bir ilişki kurulmasını sağlar. Bir Psikolojik Danışman, sadece okullardaki öğrencilerin değil, genel olarak bireylerin iç dünyasını keşfetme yolculuğuna eşlik eder ve farklı bakış açıları kazanmasını sağlar. Bu alanda çalışacak yetkin personellerin yetiştirilmesini sağlayan Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü nedir? Mezun olanların çalışabilecekleri alanlar ve maaş beklentileri ne olmalıdır?

 

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ NEDİR?

Bireysel, sosyal, akademik ve mesleki gelişimleri desteklemek için danışmanlık ve rehberlik hizmetleri veren bir eğitim bilimleri dalıdır. Bu bölümde öğrenciler, psikolojik danışmanlık, sosyal danışmanlık, eğitim psikolojisi, öğrenci rehberliği ve mesleki rehberlik gibi konuları öğrenirler. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü hem teorik hem pratik dersleriyle öne çıkar. Eğitim alanlarında aldığı teorik derslerin yanında uygulama dersleri de vardır. En önemli derslerinden biri olan Okullarda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik uygulamaları dersiyle okullarda staj görürler. Aynı zamanda psikoloji alanında hem teorik hem de pratiğe dayalı dersleri vardır. Bunlardan bir tanesi, Bireyle Psikolojik Danışmanlık Uygulamaları dersidir. Bu ders kapsamında, süpervizyon eşliğinde birebir seanslar gerçekleştirirler. Bireyin davranışları altında yatan sebepleri farklı psikoloji ekolleriyle değerlendirmeyi öğrenirler. Özetle Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü bireyin iç dünyasını keşfetmeyi, bireyin daha iyi bir versiyonuna ulaşmasına yardım eden yetkin kişiler yetiştirir. Buna ek olarak Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde okuyan öğrenciler zaman içerisinde dinleme, anlama ve destek olma kabiliyetlerini geliştirirler.

 

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunu kişilerin yönelebileceği birçok alan vardır. Bu alanları Eğitim ve Psikoloji olarak 2 ana başlığa indirebiliriz. Eğitim alanına yönelmeyi düşünenler Psikolojik Danışman (Rehber Öğretmen) olarak,

- Devlet Okulları

- Özel Okullar

- Dershaneler

- Eğitim Kursları vb. Alanlarda çalışabilirler.

Psikoloji alanına yönelenler ise Psikolojik Danışman (Bireysel, kariyer danışmanlığı, mesleki danışmanlık vs.) olarak,

- Psikolojik danışma merkezlerinde

- Psikoloji Kliniklerinde

- Eğitim Danışmanlığı Merkezlerinde

- Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında

- Ve bireysel olarak danışan görebilirler.

Buna ek olarak, bilgi ve becerilerini; üniversiteler, araştırma merkezleri, akıl sağlığı merkezleri, diğer ilgili kurumlar gibi ortamlarda ihtiyaç sahiplerine sunabilirler. Ayrıca İnsan kaynakları ve insan ilişkileri alanına da yönelebilirler.

 

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK MAAŞLARI

Çalıştığı kuruma göre değişiklik göstermekle beraber, 2024 yılının ilk çeyreğinde rehber öğretmen (psikolojik danışman) maaşı asgari ücret-65.000 Türk lirası arasında değişmektedir. Bu rakamlar, pozisyona deneyime ve alınan çeşitli eğitimlere göre daha düşük ya da daha yüksek olabilir. Özel kurumda çalışan bir psikolojik danışman, devlet kurumunda çalışan bir psikolojik danışmana göre daha düşük bir kazanca sahip olabilmektedir.

 

PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ DERSLERİ

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü neredeyse her üniversitede bulunan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Lisans süreci boyunca alınacak dersleri şu şekilde sıralayabiliriz;

- Gelişim Psikolojisi,

- Fizyolojik Psikoloji,

- Öğrenme Psikolojisi,

- Sosyal Psikoloji,

- Psikopatoloji,

- Kaynak Tarama ve Rapor Yazma,

- İnsan İlişkileri ve İletişim,

- Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri,

- Meslek Etiği ve Yasal Konular

Başta olmak üzere hem teori hem de uygulamaya dayalı birçok ders görmektedirler.

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram