0553 947 90 33

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
OKUL YAZILILARININ YKS AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?

OKUL YAZILILARININ YKS AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?

Yazar: Psk. Dan. Zehra Nur Urkan

Yayınlama Tarihi: 14.04.2024

Okul yazılıları, MEB’in Türkiye’de eğitim gören her öğrenciye tabii tuttuğu ve okul derslerinin performansını ölçtüğü bir sistemdir. Her öğrenci okulunun yaptığı ve bir dönemde her ders için 2 defa mahsus olarak yaptığı yazılılara girmek zorundadır. Bu yazılılar öğretmenin veya öğrencilerinin performansını bilmesine yardımcı olur. Bu çok önemlidir, çünkü öğretmene öğrencilere yardım etmek için ne tür ve nasıl çaba göstermesi gerektiğini öğrenecek ve öğrencilerin neyi ne kadar öğrendiğini de anlamış olacaktır. Sınavın bir diğer önemi de not verme sürecinde adalet sağlamasıdır. Çünkü hiçbir okul hiçbir öğrenciye yoldan yola not vererek performansını değerlendiremez. Sınavlar sırasında tüm öğrenciler aynı sorulara cevap verirler. Bu şekilde, hiçbir öğrenci başka bir öğrenciye karşı haksız bir avantaja sahip olamaz.Sınavlar, öğrenciler arasında sağlıklı rekabeti teşvik etmeye de yardımcı olur. Çünkü sınavlar olmadan öğrenciler kendi aralarında akademik olarak rekabet etmezlerdi. Rekabet durumu öğrencilerin çalışmalarına teşvik için de çok önemlidir.Birtakım araştırmalar da sınavların her seviyeden öğrenciyi değerlendirerek akademik mükemmelliğe ulaşmalarına yardımcı olduğunu belirtmiştir.Okul yazılılarının YKS açısından önemine gelindiğinde ise, okulda yapılan yazılılar elbette YKS sıralamalarını da etkilemektedir. 4 yıl boyunca yapılan tüm yazılıların ortalaması alınarak okul puanı oluşturulur ve bu durumda yüksek not ortalamasına sahip öğrenciler YKS sıralamalarında bu ortalamayı avantaj olarak kullanabilir. Yani okul yazılılarına güzel çalışan ve yüksek puanlar alan öğrenciler aslında hem ortalamalarını yükseltmiş olurlar hem de YKS konularını da çalışmış olmaktadırlar. Dolayısıyla okul sınavlarının önemi de YKS sürecinde oldukça etkilidir.


OBP NEDİR?


 OBP’nin açılımı, ortaöğretim başarı puanıdır. Adayın bir önceki başlıkta belirttiğimiz okul yazılılarından aldığı notlarla oluşan 4 yıllık lise ortalamasının (50-100 arasındaki diploma notunun) 5 ile genişletilerek 250-500 puan aralığında gösterilmesidir. 250-500’lük sisteme çevrilen OBP 0,12 katsayı ile çarpılarak adayın birinci ve ikinci aşamada almış olduğu ham puanlara (30-60 arası) eklenir. Bu ekleme sonucunda adayın yerleştirme puanı ve sırası ortaya çıkar. Aday bu yerleştirme puanı ve sırasına göre tercih yapar.Adayın ham puanlarına OBP eklendikten sonra adayın başarı sırası sabit kalabilir, yükselebilir ya da düşebilir.Daha önce de belirttiğimiz gibi her puan türünde ve başarı sırasında, OBP’nin yerleştirme sıraları üzerinde çok ciddi bir etkisi olmaktadır. OBP eklendikten sonra adayın yerleştirme puanı sırası binlerce kişi ilerleyebilir ya da gerileyebilir. OBP’ye kaynaklık eden diploma notu, okullarda yazılılar ve performans notları ile belirlenmektedir. Bu sınavlar ve performanslar da okullara ve okul türlerine göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla adayların OBP’leri her zaman standart bir şekilde ve hakkaniyet çerçevesinde gerçekleşmeyebilir.Özellikle tıp, mühendislik gibi yüksek puanlı bölümlerde ve okullarda bu OBP etkisinin çok önemli olduğunu belirtebiliriz çünkü öğrencileri OBP’leri ile ayrılabilmektedir. OBP’si daha iyi olan öne geçebilmektedir.


OKUL YAZILILARINA NASIL ÇALIŞILMALIDIR?


 Daha önce de bahsettiğimiz gibi okul yazılıları ortaöğretim başarı puanına etkiettiğinden okuldaki yazılı sınavlarda da başarılı olmamız gerekmektedir çünkü akademik başarımız bu sınavlarla ölçülmektedir. Bu yüzden ilk olarak disiplinli bir çalışma stili oluşturmalıyız. Gerek lise gerekse ortaokul öğrencilerinin yazılı sınavlarda başarılı olması için son gün çalışarak değil, disiplinli ve düzenli bir çalışma sistemi gerekmektedir. Böylelikle düzenli ve vaktinde çalışıldığında okul yazılıları için de yoğun bir stres altına girilmemiş olur. Bu doğrultuda okul 
yazılılarına çalışırken yapmamız gereken birkaç maddeden bahsedeceğiz:


1-DERSİ DİKKATLİ DİNLEMEK VE HAZIRLIKLI GELMEK:

Öncelikle dersi derste dinlemek etkili anlama yöntemlerinden olacaktır. Ders anında önemli bilgileri not almak veya altını çizmek derse konsantre olmamızı sağlamaktadır.Bununla birlikte derse gelmeden önce de işlenecek konuyu gözden geçirmek dersi daha aktif dinlememizi ve derse hazır olmamızı sağlayarak konuları daha sağlam şekilde anlamamıza sebep olacaktır.


2-TEKRAR YAPMAK:

Öğrenilen bilgiler tekrar edilmezse gün sonunda %90’ı unutulmaktadır. Bunu engellemek için bilgiyi kullanarak kalıcı hale getirmeliyiz. Derste öğrendiğimiz bilgileri günlük ve haftalık tekrarlar ile pekiştirmeliyiz. Tekrarlarımızı işlenen konuyla ilgili test çözerek, özet çıkararak veya derste çözdüğümüz örnek soruları tekrar çözerek yapabiliriz. Yazılı haftası gelmeden 
konuları bu çalışmalarla tekrar ederek özümsemeliyiz.


3-ZAMANI VERİMLİ KULLANMAK:

Öncelikle yazılı sınavlara bir gün önceden saatlerce değil, konuları günlere bölerek düzenli ve disiplinli çalışmak konunun akılda kalıcılığını arttıracaktır. Bu yüzden yazılı hazırlığımızı günlük ve haftalık tekrarlarla desteklemeliyiz. Ayrıca yazılı hazırlığında hocaların üzerinde durduğu konulara yoğunlaşmalı ve sınıfta çözdürdüğü örneklere tekrardan bakarak çözmeye çalışmalıyız. Bunlar bizim, yazılıda çıkabilecek sorulara daha hazırlıklı olmamızı sağlayacaktır. Çalışmalarımıza kısa molalar da vermeli,kendimizi dinlendirerek çalıştığımız bilgilerin oturmasını sağlamalıyız.


4-ÇALIŞMA ORTAMI:

Ders çalışmaya başlamadan önce çalışma masamızı düzenlemeliyiz. Dikkatimizi dağıtacak faktörleri masamızda bulundurmamalıyız. Çalışma materyallerimizi eksiksiz olarak hazırlamalıyız ve masamız ışık görmeli, temiz olmalıdır. O derse ait kitabımız, notlarımız, çalışma kâğıtlarımız elimizde olmalı ve masada yalnızca o an çalışacağımız ders materyalleri olmalıdır, bu durum dikkat dağınıklığının da önüne geçmektedir.


5-SINAV HAKKINDA BİLGİ EDİNMEK:

Gireceğimiz sınav hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Sınav tarzı, süresi ve içeriğini bilmek verimli çalışmanıza yardımcı olacaktır. Son olarak, yazılı sınavları bizim konuları öğrenip öğrenemediğimizi gösteren değerlendirmeler olduğu için yazılı sonrasında sınavda çözemediğimiz soruları mutlaka araştırmalıyız ve doğrularını 
öğrenmeliyiz. Aynı zamanda okul yazılılarına çalışırken MEB’in hazırladığı ve resmî sitesinde bulunan örnek çalışma soruları ya da kavrama testleri gibi çalışma materyallerinden de destek almalıyız.

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS Koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram