0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
ÖĞRENME STİLLERİNE GÖRE DERS ÇALIŞMA

ÖĞRENME STİLLERİNE GÖRE DERS ÇALIŞMA

Yazar: Uzm. Psk. Dan. Sema Çetinkaya

Yayınlama Tarihi: 14.04.2024

 

İnsanlar farklı öğrenme stillerine sahiptir ve her bireyin bilgiyi öğrenme şekli farklıdır. Bilgiyi öğrenme aşamasında bilgiyi işleyip kaydetmek için her bireyin farklı şekillerde öğrendikleri ortaya konulmuştur. Bu sebeple öğrenmenin doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilmesi için birey öncelikle yatkın olduğu öğrenme stilini bilmesi ve bilgiyi ona göre işlemesi kendisi için kolaylık sağlayacaktır. Öğrencilerin akademik olarak daha başarılı olabilmeleri için öğrenme stilini bilmesi, öğrenme aşamasındayken daha keyif alarak çalışması daha çabuk öğrenmesi ve bunun sonucunda da daha verimli ders çalışması için önemli bir kriterdir. Dr. Rita Dunn ve Dr. Kenneth Dunn tarafından geliştirilen Dunn&Dunn öğrenme modeline göre görsel, işitsel-duyusal, ve dokunsal (kinestetik) olmak üzere 3 farklı öğrenme stili bulunmaktadır.  Bu 3 öğrenme stilinin detaylarına göz atalım.

 

1-Görsel Öğrenme Stili

 Görsel öğrenme stiline sahip bireyler, yaşamlarında düzenli, plan ve programlı şekilde ilerlemeyi seven bireylerdir. Genelde çalışma ortamlarının düzenli olmasından hoşlanırlar. Dağınık bir masada çalışmak onlar için kabustur diyebiliriz. Çalışma ortamlarında dikkatlerini dağıtacak şeylerin olmaması gerekir. Ders çalışırken sadece çalışacakları materyaller olmalıdır.

Peki en iyi nasıl öğrenirler?

· İçerik görsel olarak zengin olmalı

· Not alarak çalışmalıdırlar

· Öğrenmesi gereken materyalleri kendine göre renklendirmeli, organize etmelidir. 

· Ders çalışırken sessiz bir ortamda ve tek başına olmalıdır.

· Çözmeye çalıştığı problem birkaç aşamalı ise her aşamanın nasıl olduğunu ve geçişiyle ilgili açıklamalı bilgiler yazmalıdır.

· Video ve bilgisayar programlarından yararlanmalıdır. 

 

2-İşitsel-Duyusal Öğrenme Stili

İşitsel öğrenmesi daha yüksek olan kişiler, bilgiyi dinleyerek daha iyi öğrenirler. Ses ve müziğe duyarlıdırlar. Daha çok konuşarak ve tartışarak öğrenirler. Genelde sınıfta aktif öğrencilerdir. Bunun için ses kayıtlarından yardım alabilirler. Dikkatlerini bir şeyler dinlerken uzun süre verebilirler. Grup çalışmalarına yatkındırlar. Görsel öğrenme stilindeki yalnız çalışmanın aksine toplu çalışmak, bir şeyleri anlatmak işitseller için çok daha kalıcıdır.

Peki en iyi nasıl öğrenirler?

· Derslerinizi veya metinleri sesli olarak okuyabilir ve konuşabilirler.

· Bilgiyi dinleyerek öğrenmek için sesli kitapları veya podcast'leri tercih edebilirler.

· Konuları başkalarına anlatarak veya grup çalışmalarına katılarak öğrenme sürecinizi pekiştirebilirler.

· Anlamak istedikleri bir konuyu kendi sesleriyle kaydederek dinleyebilirler.

 

3- Dokunsal-Kinestetik Öğrenme Stili

 Dokunsal kinestetik öğrenme stiline sahip bireyler, hareket ederek öğrenirler. Başka bir deyişle uygulayarak öğrenirler. Uzun süre hareket etmeden duramazlar. Bu yüzden, dinleyerek ya da yazarak öğrenmeleri çok zordur. Bir şeye uzun süreli odaklanmak onlar için kabustur. Ellerini, kollarını sürekli hareket ettirmek isterler. Fiziksel aktiviteler, gerçek hayatta gösterilen örnekler, deneyler bu yönteme yatkın öğrenciler için oldukça faydalıdır. Fiziksel kartlar kullanmak, çalışırken hareket etmek, dokunmak, materyali hissetmek kinestetik öğrencilere göre olan yöntemler arasında bulunur.

Peki en iyi nasıl öğrenirler?

· Hareket etmek öğrenebilmeleri için önemlidir.

· Dikkat süreleri işitsel ve görsellere göre daha kısadır. Bu öğrenciler ders çalışırken daha sık mola vermelidir.

· Okurken çabuk sıkılır ve sayfaları hızlıca atlayabilirler.

· Mümkünse öğrendiklerini uygulayabilecekleri fırsatlar tanınmalıdır.

· Bireyler,  öğrenirken uygular ya da hareket ederlerse daha kolay hatırlarlar.

· Dinlerken konuşulanların kısa ve doğrudan olmasını isterler. Kendileri de uzun cümleler kurmaktan hoşlanmaz.

· Yazım dili de diksiyonları da onlar için çok öncelikli değildir. Ancak yaptıkları bir uygulamanın hatasız, kusursuz olmasını isterler.

· Oturarak çalışmaları gerektiğinde ellerine meşgul olabilecekleri oyun hamuru, stres topu gibi materyaller verilebilir.

Öğrenme stilinizi öğrendikten sonra çalışma prensiplerinizi sahip olduğunuz öğrenme stiline göre şekillendirebilirsiniz. Bunun için Kopilot Rehberlikten destek alabilirsiniz 

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS Koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram