0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram

ÖĞRENCİLİĞİM KARİYERİMİ BELİRLİYOR

Tarih: 24.03.2024

Yazar: Psk. Dan. Fatma Günaydın

ÖĞRENCİLİĞİM KARİYERİMİ BELİRLİYOR

Hayattaki en büyük korkun ne? 

Gerçekleştirilmemiş potansiyeller.. 

Sözü ile yazıma başlamak isterim. Neyden bahsediyorum ki bu yazıda? Birkaç tahmininizden birinin kişisel gelişime yakın bir kavram olduğuna eminim. Başlıkla bu sözü birleştirdiğimde ise öğrencilik hayatınızda kendinizi her anlamda keşfedin ve gerçekleştirilmemiş potansiyeliniz kalmasın diyorum aslında. Her potansiyel size yeni iş kapıları açan bir eylem ve her eylem daha kaliteli bir kariyer hayatı demektir. Neden mi?  Gelin ilk başlıkta bunun öneminden bahsedelim biraz. 

  

Başarılı bir kariyer için öğrencilik yılları neden önemlidir? 

Kariyere adım atmadan önce bulunduğumuz yer öğrencilik hayatıdır. Bu süreç içerisinde ders dışında kendimizi geliştirmek için yaptığımız en küçük şey bile bizim için yeni bir bilginin ve deneyimin kaynağıdır diyebilirim. Üniversiteden yeni mezun olduğumuzda CV dediğimiz bir belge ile başvuru yaparız ve aşağıda yer alan görselde belirtildiği gibi bu bilgilere göre işe alındığımıza yönelik bir karar verilir. Deneyimler, diller, becerilerimiz daha birçok şey. Her yazdığımız bizi diğer adayların önüne çıkartır aslında. Önemli olduğunun nedenlerinden birisi de budur CV’Yİ DOLDURMAK.  

 

Kendi potansiyellerimizi en iyi bir eğitim kurumunda fark ederiz aslında çünkü eğitim kurumları öğrencileri geliştirmek için bünyesinde birçok kulüp ve etkinliğin yapıldığı yerlerden birisidir. Birçok öğrenci de sosyal bir üniversite hayatı için buna yönelik araştırmalara başlar. Okullar içerisinde bu haberler çok çabuk yayıldığı için birçok şeyden öğrencilik yıllarında daha çabuk haberdar oluruz ve bu da öğrencilik yıllarının neden önemli olduğunu anlatan bir unsurdur.  

Diğer nedenleri bir diğer başlıktaki maddelerle birlikte anlatmaya çalışacağım..  

Öğrencilik yıllarında kendimizi geliştirmek için neler yapmalıyız? 

1) Gönüllü/Zorunlu Stajlar yapın ve Sivil Toplum Kuruluşlarında Aktif Görev Alın.                 Kısaca deneyim kazanın diyorum aslında bu maddede. Her bir deneyim domino taşları etkisi ile bir sonraki deneyiminizi oluşturur ve bu domino etkisinin sonlandığı son taş kariyer hayatınızdır. Bazı bölümlerin zorunlu stajları vardır ve genelde okulun belirlediği yerlerde stajınızı tamamlarsınız. Bu staj içerisinde aktif görevler almayı ve sürekli sorular sorarak en verimli şekilde geçirmeyi başarabilirsiniz. Orada zaten iş öğreniyorsunuz ve yanlış yapsanız da problem çözme becerisini geliştirmiş oluyorsunuz aslında bunu yaparak. Bir diğer taraftan da zorunlu stajın olmadığı bölümler için iş ortamınızı okurken görmek sizi büyük oranda iş hayatına hazırlayan bir süreç olacaktır. Tabii ki de stajları sadece kendi iş alanınızda yapmanıza gerek yok; bir dergide yazarlık yapmak, sivil toplum kuruluşlarında saha çalışmalarına katılmak, bazı eğitim platformlarında sınıf/okul temsilcisi olmak ve daha birçok şey bu maddenin içerisindedir aslında ve her biri yeni bir özelliğinizi keşfetmenizi, yeni bir beceri kazanmanızı sağlar. Bazı staj programları önerilerine ise aşağıda yer verilmiştir; 

  • Geleceğin Kadın Liderleri (Benim hayatımı değiştiren kilometre taşlarından biri, en kıymetlim) 

  • Yenibirlider Derneği Programları 

  • YetGen — Yetkin Gençler 

  • Akademik Araştırma Gönüllüsü Programı — Uni-Verssus 

  • Genç Upshift 

  • Kıvılcımlar Programı 

  • Yirmi Üç 

  • Girişimcilik Vakfı Programları 

  • Argüden Yönetişim Akademisi Programları 

  • S360 Fellowship Programı  

  • FNF Türkiye İnsan Hakları Akademisi Programları 

  • Gençliğin Yüzleri Programı 

 

2) Yabancı dilinizi geliştirin.  

Yeni bir dil öğrenmek sizi iş alanı fark etmeksizin her zaman diğer insanlardan bir adım önde tutan bir eylemdir. Özellikle kaliteli bir iş hayatının kapısını açmak için bu alanda kendinizi geliştirmeye öncelik vermeniz gerekir. Bunun için üniversitelerin hazırlık yıllarını kullanabilirsiniz fakat bunun için de biraz temele ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz. Bu yüzden de lise yıllarında bunun için daha temel adımlar atarak bu yılları değerlendirmeniz sizi daha ayrıcalıklı bir duruma götürecektir.  Aynı zamanda speaking alıştırmaları için bir uygulama keşfetmeniz bunu hızlandırır. 

 

3) Uluslararası programlara katılmaya ve yurt için yurt dışı seyahatler yapmaya öncelik verin. Erasmus, Work and Travel vb. programlar ile hem yabancı dilinizi geliştirebilir hem de yeni hayatlar görerek iletişim becerinize dair birçok artı kazanabilirsiniz. Aynı zamanda hem seyahatler de hem de uluslararası programlar sayesinde tanıştığınız meslektaşlarınız ile iş hayatınızda kendinizi daha çabuk tanıtma avantajını kazanmış olursunuz.  

LİSE DÖNEMİNE DAİR BONUS BİLGİ; TUBİTAK vb. projelere katılarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu projelerde kazandığınız başarılar ile birçok okul ve vakıf bursunu kazanabilir ve hem üniversite kazanma şansınızı arttırabilir hem de üniversite yıllarınızı maddi anlamda kaliteli bir hale getirebilirsiniz. Bir diğer taraftan da lise etkinliklerinde fotoğrafçılık, sunuculuk vb. yaparak üniversite hayatına erkenden kendinizi hazırlayabilirsiniz.  

 

4) Okul kulüplerinde aktif görevler alın. Hem lise hem üniversite düzeyi için bu çok önemli bir gerekliliktir. Sadece okuduğunuz bölümde değil, hobi olarak ilgilendiğiniz alanlarda okulunuzda bulunan kulüplere, yapılanmalara üye olarak yapılan etkinliklerde görev alabilirsiniz. Böylece insan iletişimi, sunum, problem çözme, takım çalışması vb. birçok beceriyi CV’nize katmış olursunuz. Bir diğer taraftan da okulunuzda verilen seçmeli derslere önem vermeniz sizin için bir artı olacaktır, okuduğunuz alanın dışında ilginize dair ders programınıza kattığınız bu derste öğrendikleriniz iş hayatında çalışırken şirket içerisinde alan dışı işlerde görev almanızı kolaylaştırarak sizi vazgeçilmez bir çalışan haline getirecektir.  

  

Avantajları küçük olan yerlerde kendimi nasıl geliştirebilirim? 

Her okul düzeyi için elbette ki ‘iyi’ bir okulda okumak kendinizi geliştirmenizi kolaylaştırır, sonuç olarak imkanlarınız daha fazladır ve nispeten daha kaliteli bir okulun daha fazla sosyal imkanı bulunur çünkü daha çok tanınan bir okul olacaktır ve birçok eğitimden daha kısa sürede haberdar olmuş olursunuz. AMAA; daha küçük bir şehirde ve ‘orta’ düzeyde bir okulda okuyanlar kendini geliştiremez gibi bir bilgi söylenmesi bir bahaneden başka bir şey değildir. Kendinizi geliştirmek istiyorsanız bunu kendi imkanlarınızla da çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. En temelde bu etkinlikleri sosyal medya vb. platformlardan birçok sayfayı takip ederek okulunuza bu bilgileri getiren siz olabilirsiniz. Şöyle bir gerçeği de belirtmek isterim; farklı alanlarda ismini duyuran birçok insan sizi şaşırtan üniversite ve bölümlerden mezun olarak şu anki iş imkanına sahip olmuştur ve bu da kendinizi geliştirmenin önünde kendiniz dışında kimsenin bir engel olamayacağını kanıtlamaktadır. Online olarak görev alabileceğiniz sivil toplum kuruluşları eğitimler ve staj programları için aşağıda bir önerisi bulunmaktadır.  

NOT: Çoğunda eğitimler ücretsiz olsa da sertifika almak için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir. 

  

Online Gönüllülük yapabileceğiniz bazı STK’lar 

  • Çocuk hakları: ÇAÇAv Gençlik Ağı  

  • Sağlık: Sağlık Hakkı Derneği 

  • Eğitim — Teknoloji: Habitat Derneği 

  

Online Eğitim Platformları 

  • Edx 

  • Coursera 

  • Udemy 

  • BM Üniversitesi Kursları 

  • Avrupa Konseyi Eğitimleri 

  • Yet-Gen’in Youtube Kanalı 

  • Toptalent: Dijital kariyer zirvesi vb. 

  • Kutuplaşmayı Azaltmak İçin Stratejiler Platformu Eğitimi 

  • ETKİNİZ AB Programı Eğitim Platformu 

  • Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Eğitim Platformu 

  

Kendimi geliştirme ile derslerim arasındaki dengeyi nasıl kontrol edebilirim? 

Derslere girmek ve sınavlarına çalışmak sizin eğitim hayatınız boyunca zaten olması gereken bir durumdur. Kendinizi geliştirme kısmı ise alanınıza dair aldığınız derslerin yanında bu derslerde öğrendiğiniz bilgiyi aktif bir şekilde iş ortamına aktarmak için kendinize kattığınız beceriler olduğunu fark etmeniz gerekir. Kendinizi geliştirmeye zaman ayırmak için de sınav programınızı bunun için ayarlayabilir ve 1 saat bile olan boş saatlerinizi bir kulüp toplantısına ayırarak bile bunu gerçekleştirebilirsiniz. Burada söz konusu olan kendi hayatından fedakârlık yapmak gibi görünse de zaten zevk aldığınız bir alanda kendinizi geliştiriyorsanız bunun adına hayal demek de işin bir parçası denilebilir. Yani kısaca bir klişe ile sonlandırmam gerekirse ‘çalışan demir ışıldar’ sözünü söyleyebilirim.  

  

Son olarak her başlığı toparladığımda; kendinizi geliştirmek için dış unsurların avantajlarının az olması, kimseyi tanımamak vb. şeylerin hepsi aslında sizin kafanızda oluşturduğunuz ön yargılardan ibarettir. Gerçekten sevdiğiniz bir alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız da alanınızla ilgilenen küçük bir sayfaya ‘bir mesaj’ atmanız bile sizin kariyeriniz için attığınız bir mesaj haline dönüşebilir. İmkanlar her zaman olmaz ama kendinize olan inancınız ile hareket edip ‘bir mesaj’ attığınız anların olması dileği ile.. 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

Mesafeli Satış SözleşmesiGizlilik PolitikasıTeslimat ve İadeAydınlatma Metni
Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.
WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram