0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Neden İyi Bir Lise Kazanmalıyım?

Neden İyi Bir Lise Kazanmalıyım?

Yazar: Psk. Dan. Cennet Karaman

Yayınlama Tarihi: 25.03.2024

Lise Neden Bu Kadar Önemli? 

Günümüzde lise artık 4 senelik bir eğitim dönemi değil. Üniversite tercihlerimizi etkileyen bir süreç, kişiliğimiz şekillenirken büyük bölümünü içerisinde geçireceğimiz bir dönem. Mesleki hayatımıza adım atmadan önceki eğitimimiz diyebiliriz. Tabi ki sonrasında da meslek değişimleri, farklı seçimler yapılabilir. Fakat lise bunun son düzlüklerinden diyebiliriz.  

Peki iyi lise nasıl olmalı? Bunun tek kriteri var mı? Veya şu şu şu liseler kesinlikle iyidir kalanı kötüdür diyebiliyor muyuz? Bunlar da tıpkı hayatımızdaki birçok şey gibi göreceli. Fakat iyi lise neden önemli ve kriterler neler olmalı bu yazımızda bir göz atalım. 

İYİ LİSE = İYİ ÜNİVERSİTE mi? 

Tamamen evet diyemeyiz ama etkilediğini çok iyi biliyoruz. İyi olarak adlandırabileceğimiz liselerde öğretmen kadrosu daha gelişmiş. Kendini müfredata göre çabuk güncelleyen ve öğrencilere nitelikli eğitim sunmaya açık bir öğretmen kadrosu sizi her zaman üniversiteye daha iyi hazırlayacaktır. Bununla beraber okul psikolojik danışmanı yönlendirmeleri unutulmamalı. 

İyi liselerde üniversite başarısı daha yüksektir. İyi bir lise size daha iyi bir üniversite başarısı getirmiş olur. Örneğin yerleştirme oranı %90 ve %65 olan iki lise ele alalım. %90ın içerisinde olmak 65’ten daha kolay olacaktır. Ve bu lise sizleri zaten üniversiteye göre yetiştiriyor demektir. 

 

 Hangi Tür Lise İyi Lisedir? 

Lise seçerken belki de sorulması gereken ilk soru lise türü ne olmalı sorusu. Eğer direkt meslek sahibi olmak istiyorsanız; İmam Hatip Liseleri, Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret ve İletişim Meslek Liseleri gibi meslek liseleri seçilebilir. Fakat istatistiksel olarak şunu biliyoruz ki üniversiteye yerleşme oranları düşük liseler.  

Bunlar dışında Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler liseleri gibi liseler ise sizi üniversiteye hazırlar. Burada ise şunlara bakılabilir kişi sağlık tıp veya sayısal puan türüyle alan bir bölüm istiyorsa fen lisesi, eşit ağırlık veya sözel bölüm istiyorsa Sosyal Bilimler seçmesi daha doğru olacaktır. 

Burada asıl soru şu: “Beklentiniz ne?” 

Fiziki Koşullar 

İyi bir lisenin fiziki koşulları da iyidir. Gerek akademik başarı için gerekse sosyallik için. Örneğin bir futbol sahası veya basketbol veya tiyatro gösterileri için bir salon gibi fiziki koşullar bizi geliştirir. İyi bir lise bize sadece iyi bir üniversite kazandırmaz aynı zamanda iyi bir sosyal hayat kazandırır. Burada da bazı fiziki koşullar önem taşıyor tabi ki. 

Sosyal Etkinlikler ve Sosyal Çevre 

İyi bir lise bizlere iyi bir sosyal çevre ve hobi kazandıran da lisedir aynı zamanda. “Etrafınızdaki 5 insanın ortalamasısınız” cümlesini hepimiz duymuşuzdur. Burada da şöyle bir örnek vereceğim o 5 kişi hem okul başarısı hem sosyal başarısı iyi biriyse siz de öyle biri olacaksınızdır. İyi liseler bunların dengesini kuran okul başarısı kadar öğrencileri sosyal aktivitelere yönlendiren, bunlara yönelik kurslar veya gösteriler hazırlayan liselerdir. Böylece hem sosyal zekamız gelişir hem de sınav için gerekli olan bilişsel zekamız işler. 

 

Toparlamam gerekirse birden çok faktör ve cevaplamanız gereken birden çok soru var. Bunların sonucunda iyi lise ortaya çıkar. Gidilecek liseyi iyi araştırmak ve iyi hazırlanmak çok kıymetli. Kopilot olarak bu hazırlanma sürecinde LGS öğrencilerimizin en iyisini yapması için rehberlik ediyoruz. İyi bir liseye gitmek hem akademik olarak hem de her anlamda kendimizi aradığımız ve hayatımıza şekil verdiğimiz o dönemde oldukça önemli oluyor. 

İyi lise iyi üniversite, iyi bir sosyal hayat, gelişime açık olmak, hayata yön verirken doğru rehberlik almak, kendi yeteneklerinizi gösterebileceğiniz bir alan bulmak demek. İyi liseye gidememek tabi ki hayatın sonu değil. Gideceğimiz liseyle ölçülmeyiz. Şunu unutmayın sizin değeriniz gittiğini okullardan ibaret değil. Fakat tabi ki eğitim hayatlarımızın geçtiği kurumların en iyileri olması bizlere birçok kapı açar. Açılan bir çok kapınızın olması dileğiyle… 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük LGS Rehberlik kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram