Yazar: Uzm. Psk. Dan. Sema Çetinkaya
Yayınlama Tarihi: 04.01.2024
Mezuna kalmanın avantajlarına ve dezavantajlarına geçmeden önce mezuna kalmak nedir bunu cevaplayalım. Mezuna kalmak 12. Sınıf YKS öğrencilerinin TYT ya da AYT sınavlarındaki sonuçlarının beklentilerini karşılamaması sonucu sınava tekrar hazırlanmak istemeleri durumudur. Mezuna kalmak çoğu öğrenciyi korkutsa da başarabileceklerine olan inancını kaybetmedikleri müddetçe güzel sonuçlar elde edebilmeleri için aynı zamanda bir fırsattır. Tabi burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu eğer öğrenci tercih yaptıysa ek puanının kırılmasıyla karşılaşır. Bu yüzden sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercih dönemine gelmeden önce bu kararın doğru şekilde alınıp aksiyona geçilmesi gerekir. Peki mezuna kalmadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Hadi gelin avantajları ve dezavantajlarına bir bakalım.
Daha önce sınava girdiğinizden kaynaklı sınav psikolojisine daha hakim olursunuz ve önceki yıllarda yaptığınız yanlışları farkına varıp bu yanlışları düzeltmek ve yerine daha işlevsel olanları koyarak daha doğru tecrübeler elde edersiniz.
Mezuna kaldığınızda geçmiş konularınızda çok iyi olmasanız bile mutlaka bir bilgi birikimine sahip olursunuz. Geriye kalan sadece eksik konularınızı sağlamlaştırmak olacaktır. Bunun sonucunda rakiplerinizden daha fazla test çözmeye vaktiniz kalacaktır.
Okul sınav haftasında yaşadığımız yoğunluk yks çalışmalarımızı aksatabilir. Hem okul sınavları hem yks süreci öğrencinin daha yoğun olmasını ve yks dengesin bozulmasına sebep olabilir.
Yks sürecinde okula gidilmediği için çok büyük bir zamanımız kalır ve bu süreci daha etkili yönetme şansı doğar. Özellikle öğrenci dershaneye gitmeyip evden sınava hazırlanıyorsa, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.
Öğrenci istemediği bölüme gidip mutsuz olmaktansa, hayatının sonuna kadar idame ettireceği ve daha mutlu olacağı mesleği yapabilmesi için bir fırsat. Bu durum öğrenciyi daha da motive edip sınavlarına daha iyi çalışabilir.
Öğrenci okula gitmediği için kendisine daha fazla vakit ayıracaktır ve bu süreçte psikolojik sağlamlılığını koruması için kendisine güzel fırsatlar sunacak zaman ayırabilir. Bu süreçte çalışmanın yanında en önemli şey öğrencinin psikolojik olarakta süreci güzel yönetebilmesidir aksi taktirde motivasyon kaybı, isteksizlik ve bıkma gibi durumları kolayca yaşayabilir.
Öğrencilerde en çok yaşadığımız problemler arasından ilk sırada yer alıyor. Öğrenci yaşadığı başarısız deneyimi içselleştirip bir daha yapamayacağı inancına kapılabilir. Bu nokta için öğrencinin olumsuz deneyim şemasını değiştirmesi gerekir. Bunun için Kopilot Rehberlikten destek alabilirisiniz
Mezuna kaldıktan sonra çokça duyacağınız şeylerden biride “ a kazanamadın mı?, çok çalışmamıştın zaten, olsun bir dahaki sefere artık” bu gibi sözlere hazır olmanız gerekir. Bu yüzden baş etme yöntemlerinizi geliştirmeniz gerekir.
Sınav süresinde yaşadığımız bir diğer problemlerden biri motivasyon kayıplarıdır. Tabi bunun sadece mezuna kalmakla bir ilgisi yok mezuna kalmayan öğrencilerinde yaşadığı en büyük problemlerden birisidir ancak arkadaşlarınızın üniversiteye gitmesi ve sınav senesinde birlikte çalışabileceğiniz arkadaşınızın olmaması motivasyon kayıplarına sebep olabilir. Tabi bu sürecin geçici bir parçası olduğunu unutmayalım. Yolun sonunda hedeflerinize ulaştığınız çok daha mutlu ve seveceğiniz bir işte çalışma fırsatı bulacaksınız. Unutmayalım sevmediğimiz bir mesleği hayatımız boyunca yapmaktansa sevdiğimiz bir meslek için 1 yılımızı daha verebiliriz bir ömrün yanında hiçbir şey
Mezuna kalmanın dezavantajlarından biri de tercih yapan öğrencilerin okul puanının düşmesidir. Tercih yapıp bir üniversiteyi kazanan öğrencilerin okul başarı puanı (OBP) kırılır. Bu durumda öğrenci önceki yıla göre daha yüksek puan almasına rağmen daha düşük bir başarı sıralamasına sahip olabilir.
Hala oturmuş bir sınav sistemimizin olmamasından kaynaklı yıllar içerisinde değişmelerle karşılaşabiliyoruz. Bu yıl girdiğiniz sınavla bir sonraki yıl gireceğiniz sınav sistemi birbirinden farklı olabilir. Burada yaşayacağınız problem ufak çaplı bir adaptasyon problemidir. Adaptasyon problemini atlatınca tüm sınavların özünde birbirine oldukça benzediğini göreceksiniz.
Bu sorunun ucunun açık olduğunu belirtmek isterim. Eğer istediğiniz üniversite ya da bölümü kazanamadıysanız yukardaki bilgiler ışığında kararınızı gözden geçirebilirsiniz. Bunun için bir check list hazırlayabilirsiniz. Artı ve eksilerle dolu listede en çok hangisi sizin için daha mantıklıysa ona göre adım atabilirsiniz. Ve en önemlisi mezuna kalmanın korkunç bir şey olmadığını ve yalnız olmadığınızı unutmayın Kopilot Rehberlik ailesi sizin tüm sınav yılınızda yanınızda olacaktır.
Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!
Bloglarımız
Hizmetlerimiz
Meslekler ve Maaşlar