0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Mezuna Kalmak

Mezuna Kalmak

Yazar: Psk. Dan. Figen ASLAN

Yayınlama Tarihi: 08.01.2024

Mezuna kalmak, YKS’de ilk yıl dilediği sıralamayı elde edememiş olan pek çok öğrencinin tercih ettiği bir süreç. İkinci kez sınava hazırlanmak, ilkinde konu eksiklerinizi kapattıysanız çalışmalarınızın çok daha kolaylaşacağı bir süreç olabilir. Bir taraftan da üniversiteye bir yıl geç gitmek, yoğun çalışma temposuna bir yıl daha devam etmek gibi durumlardan dolayı psikolojik olarak ciddi bir savaş vermeniz gerekebilir. Şimdi mezuna kalmayı artıları ve eksileriyle, tüm şeffaflığı ile birlikte ele alalım.

 

Mezuna kalmaya ne zaman karar verilir? 

Öncelikle YKS çalışırken her gününüz çok kıymetli. Bu kararı vermeden önce kendinizi iyi gözlemleyebilmeniz gerekiyor. Bu yıl zamanınızı verimli kullandınız mı? Sınava ne kadar zaman var? Eksiklerin ne durumda?

12. sınıf bitmeden ‘ben kesinlikle mezuna kalacağım’ gibi cümleler kurmak çok erken. Şimdi yapmanız gereken bu yıl gireceğiniz sınava odaklanmak ve elinizden gelenin en iyisini yapmak. Mezuna kalacak olsanız bile bu yıl başarıyla hallettiğiniz her bir konu mezun senenizde işleri sizin için biraz daha kolaylaştıracak.

12. sınıf bittikten sonra yani sınavdan sonra eğer istediğiniz sıralamaya ulaşamadıysanız mezuna kalmak şimdi sizin için bir gündem olabilir. Unutmayın ki mezuna kaldığınızda her şey çok daha kolay olmayacak. Sınava hazırlanmak hala yorucu, stresli ve zaman zaman zorlu bir yolculuk.

Psikolojik olarak bir kez daha bu süreci yaşayabilir misin?

Şu an sınava hazırlık döneminde olan öğrenciler ne demek istediğimi direkt anlayacaktır ☺

Böyle önemli bir sınava hazırlanırken içinizdeki eleştirel sesi sık sık duyduğunuzu tahmin ediyorum. Bu ses size yeterince çalışmadığınızı, yeterince çalışsanız da başarılı olamayacağınızı, hedeflediğiniz noktaya hiçbir zaman ulaşamayacağınızı söylüyor olabilir. Ama unutmayın ki bu eleştirel ses her zaman haklı değil!

İlk yılınızda psikolojik olarak yorucu olan bu süreçle baş etmenin ne kadar zorlayıcı olabileceğini gördünüz. Şimdi düşünün, bir yıl daha bu eleştirel iç sesin söylediklerini duymazdan gelmeye devam edebilir miyim? 

 

Mezuna kalmak mantıklı mı?

Şimdi eğer ilk yılınızı tamamladınız, sınavda hedeflediğiniz sıralamaya ulaşamadınız ve kendinize eleştirel iç sesimle savaşmaya bir yıl daha devam edebilirim dediyseniz evet mezuna kalmak mantıklı olabilir.

Mezuna kaldığınızda yeni bir yol haritasına ihtiyacınız olacak. Hangi kaynakları kullanarak çalışacağınıza sürecin başında karar vermeniz gerekiyor. Eğitim Danışmanlığı Hizmeti almak, dershaneye gitmek, özel ders almak, evde kendiniz hazırlanmak gibi pek çok seçenek var. Şanslısınız çünkü geçen yıl denediğiniz ve sizin için faydalı olmayan seçenekleri eleyebilirsiniz. Şanslısınız çünkü bu sınava bir kez hazırlandınız ve geçen yıl neyi yanlış yaptığınızı biliyorsunuz. Eğer 12. sınıf süreci sizin için psikolojik olarak çok zorlayıcı geçtiyse mezuna kalmak fikrini biraz daha düşünebilirsiniz. Çünkü aynı şekilde zorlayıcı olacak bir yıla gönüllü olarak giriş yapmaya hazır olmayabilirsiniz.

 

Çevreniz, aileniz ve arkadaşlarınız size destek olacak mı?

Şimdiye kadar bahsettiğimiz tüm zorluklar ve avantajların yanında gözden geçirmeniz gereken bir faktör daha var. Sosyal ilişkiler içinde bulunduğunuz gelişim döneminde oldukça önemli bir yer tutar. Peki siz tekrar sınava hazırlanmaya karar verirseniz aileniz sizi bu konuda destekleyecek mi? Sıkıldığınız zamanlarda ailenizden alacağınız sosyal destek size ilaç gibi gelecektir. Güzel bir ilerleme kaydettiğinizde ya da kötü bir deneme sonucuyla karşılaştığınızda bunu konuşabileceğiniz birinin etrafınızda olması sınava hazırlık sürecinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Konuşabileceğiniz kişi iyi bir arkadaşınız, ailenizden biri ya da sevdiğiniz bir öğretmeniniz olabilir. Çevrenizde size destek olacak insanlar yoksa mezuna kalmak konusunu tekrar düşünebilirsiniz. 

Özetle mezuna kalmak mantıklı mı?

HEM EVET HEM HAYIR!

 Sınava hazırlık süreci çok kişisel bir süreçtir. Her öğrencinin ilerleyişi birbirinden çok farklıdır. Bu durumda mezuna kalmak fikri de bireysel olarak sahip olduğunuz özelliklere ve imkanlara göre mantıklı olabilir/olmayabilir.

Bir ‘B Planı’nızın olması her zaman için iyi fikir. Fakat şu an, sınava 5 ay gibi bir süre kalmışken bu süreyi en iyi şekilde değerlendirmeniz gerekiyor. Hepinize başarılar!

Unutmayın, MEZUNA KALMAK SINAVDAN SONRA VERİLEBİLECEK BİR KARAR.

 

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram