0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Maliye Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Maliye Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 04.03.2024

Maliye, bir devletin mali faaliyetlerine odaklanan ve bu faaliyetleri neden, gelişme, sonuç parametreleri üzerinden inceleyen önemli bir disiplindir. Dünya genelinde “kamu ekonomisi” olarak da geçen maliye bölümü, genel olarak devletlerin gelir ve gider ekonomilerini analiz eder. Bu nedenle hukuk, ekonomi, muhasebe, işletme başta gelmek üzere çeşitli disiplinler ile bağlantı kurarak devlet ekonomisi üzerinde çalışmalar yürütür. Çoğu kişi maliye bölümü mezunlarının sadece kamu sektöründe çalıştığını düşünse de aslında, kişisel becerilere ve kendini geliştirme tekniklerine bağlı olarak oldukça sıra dışı iş imkanları mevcuttur. Ancak iş imkanlarına geçmeden önce maliye bölümü nedir, nasıl ve hangi prensiplere bağlı şekilde çalışır, açıklanması daha doğru olacaktır.

Maliye Bölümü Nedir?

Maliye, para ve kullanım alanları konusunda yapılan kapsamlı çalışmaların tümüne odaklanan bir daldır. Bunun sonucunda açılan maliye bölümü de benzer şekilde parasal sorunları çözmeyi ve devlet ekonomilerine katkı sağlamayı hedefler. Bu nedenle çeşitli devlet politikalarını, dış ticaret hukuk kanunlarını, global piyasaları ve güncel trendleri gibi bir dizi farklı konuyla entegre şekilde gelişir. Maliye bölümünde verilen eğitim; ülke ekonomisinin sağlıklı şekilde yürütülmesi için gerekli para hareketlerini ve bütçe planlarını oluşturacak, aynı zamanda kriz anlarında ve gelecek hedefleri ile doğru orantılı şekilde pratik çözümler üretecek uzmanlar yetiştirmeye yöneliktir.

 

Maliye bölümü eğitimi sonunda mali ve ekonomik süreçleri hem teknik hem bilimsel yönden irdeleyen, program kullanabilen, sorun çözebilen ve analiz yapabilen kişiler yetiştirilir. Bu kişiler analiz ve matematik ağırlıklı tespitler yaparak para ve ekonomi piyasalarında atılması gereken adımları belirlerler. Ayrıca mevcut ekonomik konjonktürü yorumlayarak çıkarımda bulunur, olası sonuçları hukuki ve uluslararası ilişkiler bazında değerlendirerek devlet ekonomisine katkı sağlarlar. Bütün bunlar nedeniyle maliye bölümü, Türkiye ve dünya ülke ekonomilerinde sürdürülebilir büyüme yakalamak adına yeri doldurulamayan bir disiplindir. Şimdi de maliye bölümü ne iş yapar, mezunlar hangi pozisyonlarda ve sektörlerde görev alabilir, yakından bakalım.

Maliye Bölümü Ne İş Yapar?

Maliye bölümü; kamu ve özel sektörde çalışacak, yeterli mali ve ekonomik niteliğe sahip uzmanlar yetiştirmeyi hedefleyen bir bölümdür. Bu nedenle bölüm mezunları kamu maliyesi ve kamu ekonomisinden borçlanma ve vergi hukukuna kadar birçok alanda bilgi sahibi profesyonellerden oluşur. Maliye bölümü, hem eğitim hem çalışma hayatı boyunca bir dizi farklı daldan beslendiğinden, mezunlarına çeşitli alanlara yönelme imkanı sunar. Bu durum iş imkanlarını artıran önemli bir avantajdır. Maliye bölümü mezunlarının tercih ettiği yaygın sektörler ve iş tanımları ise şunlardır:

 

  • PTT müfettiş yardımcılığı: Türkiye Posta ve Telgraf Teşkilatında gerçekleşen faaliyetlerin incelemesi, deneyimi ve operasyonel verimi artıracak raporların hazırlanması,

  • Maliye Bakanlığı müfettiş yardımcılığı: Maliye Bakanlığının ilgili biriminde kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımının denetlenmesi, vergi usul ve kanunlara uygunluğun kontrol edilmesi, diğer mali süreçlerin incelemesi,

  • Vergi denetmen yardımcılığı: Gelir İdaresi Başkanlığına ait vergi mükellef beyan ve işlemlerinin incelemesi, denetimi ve kontrolü,

  • Sayıştay denetçiliği: Türkiye Cumhuriyeti Sayıştayında gelir, gider, harcama, bütçe yönetimi, mali hesap kontrolü gibi işlemlerin takibi,

  • İdari hakimlik: Vergi davası, idari para cezası ve kamu kurumları arası uyuşmazlıklarda idari yargıda görev alarak, davanın karar bağlanmasına yardım edilmesi,

  • Kaymakamlık: İlçelerde devlet temsilciliği görevini üstlenerek idari, mali ve sosyal konularda faaliyet gösterilmesi, aynı zamanda harcama kontrollerinin yapılması,

  • Finansal analist: Özel şirket ve yatırım kuruluşlarındaki mali durum analizi, yeni yatırım fırsatlarının değerlendirilmesi ve portföy yönetimi,

  • Muhasebe ve denetim uzmanlığı: Şirketlere ait finansal kayıtların tutulması, bankalar için kredi başvurularının değerlendirilmesi ve ilgili raporlamaların hazırlığı,

  • Risk yöneticiliği: Vergi mevzuatına uygun beyanname hazırlığı, vergilendirme ve bütçe planlaması, şirket değerleme analizlerinin takibi,

  • Mali danışmanlık: Bireylere ve şirketlere yönelik finansal planlama, bütçe yönetimi, vergi planlaması ve yatırım stratejileri gibi konularda danışmanlık hizmeti sunulması.

 

Maliye bölümü mezunları; kendilerini hukuki, mali, matematiksel ve analitik alanda bilgiyle donatan profesyonellerdir. Bu durum, hem kamuda hem özel sektörde birçok sınavı ve yetkinlik belgesini alan uzmanlara çeşitli kariyer gelişim fırsatları sunar. Bölümün çok yönlü ve geleceği açık olması, her bireyin kendi ilgi alanına yoğunlaşarak ilerlemesini kolaylaştırır.

Maliye Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

Maliye bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde her zaman aranan kişilerdir. Bölüm genellikle KPSS ile ilişkilendirilse de mezunlarına, çeşitli bakanlıkların yanı sıra birçok farklı sektörde iş bulma şansı da sunar. Bunlardan bazıları şunlardır: 

 

  • Bankacılık ve finans sektörü, 

  • Danışmanlık şirketleri,

  • Muhasebe departmanları,

  • Mali işler müdürlükleri,

  • Şirketlerin risk yönetim birimleri.

 

Bunların yanı sıra; eğitim programını yüksek lisans ve doktora ile sürdüren kişiler, kendilerine akademik alanda da kariyer çizebilirler. Veya ilgili sınavları ve gereklilikleri tamamladıktan sonra “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir” unvanı ile çalışmaya başlayabilirler.

Maliye Bölümü Maaşları

Maliye bölümü mezunlarının tercih edecekleri birçok meslek bulunur, buna bağlı olarak maliye bölümü maaşları oldukça değişkendir. Kamu sektöründe genellikle yüksek mevkide çalışan uzmanlar başlangıç seviyesinde 34.215 TL’den başlar ve ilgili bakanlık birimine, çalışma yılına, mevkiye bağlı olarak 112.000 TL’ye kadar çıkar. TBMM Uzman Yardımcısı gibi unvanlarla çalışanlar için çok daha yüksek maaşlar söz konusu olur. 

 

Benzer şekilde; maliye bölümü maaşları özel sektörde de tercih edilen sektöre, firma büyüklüğüne, kişisel deneyime ve benzeri parametrelere bağlı olarak şekillenir. Kamu sektörü için KPSS şartı olsa da bu bölüm, çalışanlarına her koşulda güzel fırsatlar ve yüksek maaşlar sunan bir bölümdür. Bu nedenle mezunlar özel firmalarda tecrübe edindikten sonra bireysel veya serbest olarak çalışmayı da tercih edebilirler.

Maliye Bölümü Dersleri

Maliye bölümü, üniversitelerin 2 ve 4 yıllık programlarında sunulabilen bir programdır. Bu durum işlenen derslerin tercih edilen programa ve üniversiteye göre farklılaşmasına neden olur. Ancak en genel haliyle birçok üniversitede okutulan maliye bölümü dersleri şunlardır:

 

  • Bütçe Teorisi, 

  • Bütçe Politikası,

  • Kamu Maliyesi,

  • Borçlar Hukuku,

  • Genel Vergi Hukuku,

  • İdari Hukuk,

  • Ticaret Hukuku,

  • Vergi İcra Hukuku,

  • Genel Muhasebe,

  • İstatistik,

  • Kamu Yönetimi,

  • Devlet Borçları,

  • Devlet Bütçesi,

  • Finansal Muhasebe,

  • Türkiye Ekonomisi,

  • Maliyet Muhasebesi,

  • İktisada Giriş.

 

Maliye bölümü kendi içinde mali hukuk, bütçe ve mali planlama, mali iktisat, maliye teorisi olmak üzere 4 ana daldan oluşur. Bu 4 konu etrafında yoğunlaşan müfredat, öğrencilerin yeterli mali disipline sahip, analiz ve yorum yapabilen ekonomi uzmanları olarak mezun olmasına yardımcı olur. Dileyen öğrenciler 2 yıllık önlisans programının ardından “Dikey Geçiş Sınavı” ile 4 yıllık lisans programlarına girebilir, lisansın ardından ise yüksek lisans programlarını değerlendirebilirler. Diğerleri ise çeşitli sınavlar ve mesleki eğitimler eşliğinde meslek hayatına özel sektörde veya kamu kurumlarında başlayabilirler.

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram