0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Lojistik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Lojistik Bölümü Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları

Yazar: Kopilot Rehberlik

Yayınlama Tarihi: 04.03.2024

Lojistik bölümü; tıpkı tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de uluslararası ihracat ve ithalatta kilit rol oynayan bir branştır. Jeopolitik konum itibariyle hem ulusal hem uluslararası boyutta öne çıkan lojistik, ülkemizdeki en gözde meslekler arasında yer alır. Temelde ürünlerin taşınma ve depolanma süreçleri ile ilgilenen uzmanlardan oluşan lojistik mesleği mensupları, hemen her firmanın ve şirketinin ihtiyaç duyduğu merkezi elemanlardır. Peki günümüzde artan e-ticaret uygulamaları ile önemi her geçen gün daha iyi anlaşılan ve çalışanlarına yükselme şansı sunan lojistik bölümü nedir ve bölüm mezunlarının maaş beklentileri ne olmalıdır?

Lojistik Bölümü Nedir?

Lojistik; üretim sektöründeki ihtiyaçların tedariği ile başlayarak, üretimi tamamlanmış ürünleri son kullanıcıya ulaştıran bir meslektir. Üretim ve tüketim arası sürecin hatasız gerçekleşebilmesi, ürünlerin zamanında ve gerektiği gibi ilgili tarafa aktarılması için birçok sektörde lojistik uzmanlarının görev yapması gerekir. Dolayısıyla günümüzde kendi alanında fark yaratmak isteyen pek çok kurumsal veya küçük ölçekli işletmenin lojistik sektöründe çalışacak uzmanlara ihtiyacı vardır.

 

Günümüzde sayısı artan e-ticaret firmaları ve gelişmeye devam eden bilgi işlem teknolojileri gibi parametreler, lojistik sektörünün önünü açan unsurlardandır. Ülkeler arası sınırların kapandığı ve hızlı dağıtım becerilerinin giderek daha fazla önem taşıdığı bir çağda her türlü alışveriş sitesinin, ürün dağıtımına gereksinim duyan firmanın ve yeni iş girişimlerinin lojistik bölümünden mezun kalifiye kişileri kadrosuna katması olağandır. Ürün ve hizmetleri bir yerden bir yere ulaştırmanın yanı sıra; stok maliyetlerinin düşürülmesi, tedarik, planlama ve yazılım entegrasyonu gibi bir dizi detay özelliği içinde barındıran lojistik, günümüz profesyonel dünyasında personel açığının her geçen gün arttığı bir birimdir. Peki lojistik bölümü ne iş yapar ve bölümden mezun olanları bekleyen yeni olanaklar ile iş imkanları nelerdir?

Lojistik Bölümü Ne İş Yapar?

Lojistik; üretim, nakliye, dağıtım, gümrükleme, dış ticaret, e-ticaret ve pazarlama benzeri hizmet kollarına ayrılarak modern dünya ile birlikte ivmelenen bir sektördür. İlgili ürün ve hizmetleri planlanan tarihte yerine ulaştırma hedefine sahip olan lojistik mesleği, firmaların değişen dünya dinamiklerine doğru yerde ve doğru zamanda reaksiyon vermesini sağlar. Bu da hem lokal hem global piyasada çalışan lojistik bölümü mezunlarını, yenilikçi iş dünyası için vazgeçilmez profesyoneller haline getirir. Dolayısıyla lojistik bölümünden mezun kişilerin birçok farklı sektörde ve iş tanımıyla çalışması mümkündür. Bunlardan en yaygın olanları ise şu şekildedir:

 

  • Lojistik planlama ve işletme uzmanlığı: Üretim tesislerindeki lojistik operasyonların planlama, malzeme tedarik ve üretim süreç yönetimi,

  • Dağıtım lojistik uzmanlığı: Perakende şirketlerde dağıtım ağı ve sevkiyat planlama aşamalarının koordinesi,

  • Lojistik hizmet koordinatörlüğü: Müşteri talep yönetimini karşılamak üzere taşıma operasyonlarının planlaması ve müşteri iletişimi,

  • Dış ticaret uzmanlığı: Uluslararası ticarete uygun belgelerin düzenlenmesi, ihracat ve ithalat süreçlerine dair yönetmelik şartlarının sağlanması ve güncel mevzuatların takibi,

  • Gümrükleme uzmanlığı: Gümrük işlemlerinin aksamadan yürütülmesine dair beyanname hazırlığı, vergi ve masraf takibi,

  • Pazarlama uzmanlığı: Pazar araştırmalarının yapılması, ürün ve hizmetler için yeni stratejiler geliştirilmesi ve reklam kampanyalarının yönetimi,

  • Lojistik teknikerliği: Lojistik operasyonların sürdürülebilmesi için teknik destek sağlaması, ağ planlaması ve yazılım teknolojilerinin kullanımı,

  • Depo yönetim uzmanlığı: Stok ve envanter optimizasyonu, gelen giden malzeme kayıtlarının takibi ve depo güvenliği sorumluluğu.

 

Lojistik bölümü mezunları, genellikle eğitim ve kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak birçok farklı sektörde iş bulabilirler. Sadece malzemelerin fiziki takip ve kontrol aşamalarında değil, rapor hazırlama ve rakip analizi gibi teknik alanlarda çalışarak da firmaların beşeri ilişkilerini geliştirmelerine ve lojistik süreçlerin optimizasyonuna katkı sağlayabilirler.

Lojistik Bölümü Mezunları Çalışma Alanları

Lojistik mesleğinin temel özellikleri dinamik ve değişken olmaktır. Bu durum, bölüm mezunlarının birçok farklı sektörde ve iş tanımıyla çalışmasını kolaylaştıran önemli bir faktördür. Zamanında sevkiyatlar sayesinde marka ve sektör imajını olumlu yönde etkileyen, aynı zamanda üretimlerin zamanında tamamlanmasını ve pazara ulaştırmasını sağlayarak stok yönetimi, tasarruf ve rota planı aşamalarında görev alan lojistik uzmanlarının başlıca çalışmayı tercih ettiği alanlar şunlardır:

 

  • Üretim ve endüstri sektörü,

  • Perakende ve dağıtım sektörü,

  • E-ticaret firmaları,

  • Gıda ve içecek sektörü,

  • Sağlık ve ilaç sektörü,

  • Finans departmanları,

  • Lojistik firmaları, 

  • Kamu kuruluşları, 

  • Dağıtım ve nakliye şirketleri,

  • Uluslararası taşımacılık,

  • Uluslararası ilişkiler departmanı,

  • İşletme firmaları,

  • İthalat / ihracat firmaları

 

Lojistik alanında eğitim alan kişiler elde ettikleri deneyime bağlı olarak mezuniyet sonrası birçok iş fırsatıyla karşılaşabilirler. Ön lisans programı sonrası kamu ve özel sektörde çeşitli firmaların tedarik, dış ticaret, havaalanı, gümrük ve liman departmanları en çok rağbet gören alanlardır. Ancak dileyen kişiler eğitim programına devam ederek akademik iş imkanlarını da değerlendirebilirler.

Lojistik Bölümü Maaşları

Lojistik bölümü, mezunlarına henüz ilk aşamadan geniş bir çalışma yelpazesi ve dolayısıyla hızlı yükselerek tatmin edici maaş alma imkanı sunar. Nitekim globalleşen dünyada tasarruf, verim ve hızın giderek önemli hale gelmeye başlaması sebebiyle lojistik bölümü maaşları her anlamda yükseliş kaydetmektedir. Ancak rekabetin fazlasıyla yüksek olduğu bu alanda hedeflenen maaşları almak için kişinin kendini bir dizi farklı alanda geliştirmesi, güncel mevzuatları takip etmesi ve dil yeterliliği gibi konulardaki eksiklerini tamamlaması gerekebilir. Bu kadar farklı gelişme ve çalışma alanı olan bu meslekteki maaşlar da bir o kadar farklıdır. 

 

Genel ortalamalar söz konusu olduğunda, lojistik bölümünden mezun bir kişinin aldığı en düşük maaş aylık 20.000 TL civarıdır. Ortalama seviye 28.000 TL iken, yeterli deneyime ve uzmanlığa sahip kişiler için aylık maaşlar 43.000 TL civarıdır. Tercih edilen firma büyüklüğü, uluslararası çalışma imkanı ve sektör gibi parametrelerin doğru kurgulanması sonucu aylık kazançlar 75.000 TL’ye ulaşabilir.

Lojistik Bölümü Dersleri

Lojistik, üniversitelerin 2 veya 4 yıllık pek çok programında sunulan bir eğitimdir. 2 yıllık ön lisans programları temel stok yönetimi, takibi ve dağıtım gibi alanlarda eğitim verirken; 4 yıllık programlar daha kalifiye elemanlar yetiştirmeye odaklanır. Bu durum, lojistik bölümü ders içeriklerinin üniversite ve program seçimine bağlı olarak değişmesine neden olur. Yaygın olarak okutulan lojistik bölümü dersleri ise şunlardır:

 

  • Envanter Yönetimi, 

  • Operasyonel Yönetim,

  • Tedarik Zincir Yönetimi,

  • Üretim Yönetimi,

  • Bakım Yönetimi,

  • Depolama Yönetimi,

  • Ticaret Hukuku.

 

Bunların dışında sektöre dayalı gümrük, dış ticaret, işletme, mühendislik prensipleri ve sigorta gibi birçok ders de lojistik bölümünde verilir. Ayrıca her program kendi seçmeli ders ve staj koşullarına sahiptir. Teorik ve pratik uygulamalarla birlikte aldıkları dersleri başarıyla veren öğrenciler bölümden mezun olarak farklı ünvanlarla iş hayatına atılabilirler. Öğrenciler, 2 yıllık eğitimleri sonunda Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık programlara geçebilir veya 4 yıllık eğitimin ardından akademik kariyer yapmak için çeşitli yüksek lisans fırsatlarını değerlendirebilirler.

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram