0850 242 82 02

kopilotdanismanlik@gmail.com

Bizi Takip Edin

WhatsappYouTubeInstagram
Lise Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lise Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yazar: Uzm. Psk. Dan. Sema Çetinkaya

Yayınlama Tarihi: 16.03.2024

Öğrenciler LGS sınavı sonrasında hangi liseleri seçmesi gerektiği konusunda endişeye düşebilirler. Çünkü, iyi bir lise seçmek demek daha kaliteli eğitimle birlikte daha iyi bir gelecek demektir. Özellikle üniversite sınavına lise döneminde hazırlandığımız için lise seçerken çok hassas ve dikkatli olmalıyız. Bu yazımızda lise seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bu konulara değineceğiz.

 

1. Lisenin Eğitim Felsefesi: Eğitime bakış açısı..

Okulun çocuğun yaşantısına ne gibi katkısı olacağının, nasıl bir birey yetiştirmek istediğini ve öğrencilerin ne tür özellikler biriktirmesine katkı sağlıyacağını bilmek.

2. Öğrenci Başarısına Ne Kadar Dikkat Ediyor?

Öğrencilerin başarılı olacağına inanması, öğrencinin ihtiyaçlarına yönelik akademik gelişimini takip etmesi önemlidir. Öğrencilerin eksik olduğu derslerde açıklarını kapatabilmeleri için öncülük etmeleri ve destekleyici faaliyetlerde bulunması önemlidir.

3. Bu Liseden Mezun Olan Öğrenciler Hangi Üniversitelere Gidiyorlar?

Öğrencilerin memnuniyet oranları nedir? Üniversiteye giriş oranları nedir? Mezun olan kişilerin yüzde kaçı en çok tercih ettikleri okullardan birine giriyor? Bu soruların önemi şu noktada kritiktir. Elimizde somut bir örneğin olması lise hakkında bize büyük bir bilgi verir. Bazen bize söylenen şey ile yapılan şey arasında büyük farklar vardır. Bu sayede göreceğiniz desteğide alacağınız eğitimide tartmış olursunuz.

4. Rehberlik ve Kariyer Danışmanlığı

Lise döneminde mesleki olarak yönlendirilmek çok önemlidir. Bu dönemde öğrenci kariyer hedeflerini belirlemesi gerekir. Hedefi olmayan öğrenci kendinde çalışma motivasyonu bulmakta zorlanır. Bu yüzden rehberlik servisi öğrencileri doğru şekilde yönlendirmek, mesleki envanterlerin uygulanması, doğru ders çalışma stratejilerini verebilmesi ve en önemlisi okul başarılarını arttırmaya yönelik hem psikososyal çalışmalarada ağırlık vermesi beklenir.

5.Okuldaki Öğrenci Popülasyonu

Okulun konumu ve öğrenci popülasyonu önemlidir. Lise döneminde arkadaşlıklardan etkilenilmesi diğer yaşlara göre çok daha kolaydır. Eğitime önem veren okulların başarı düzeyi daha yüksektir. Bu sebeple öğrencilerde çalışma ve rekabet ortamı fazladır. Bununla birlikte, okulun konumu ve sosyal çevresi tehlikeli ve kritik bölgede ise muhtemelen okuldaki öğrencilerinde sosyal ortama ayak uydurmak için derslerini geri plana atması beklenebilir. Bu da öğrencilerde başarı duygusundan çok popüler kültürle beraber derslerden uzaklaşmalarına sebep olabilir. Tercih edilen okulun vizyonu ve misyonu öğrenci başarısına odaklanması okulun içindeki bireyleri de olumlu düzeyde etkileyecektir.

6.Sosyal Etkinlikler

Okullarda en az akademik başarı kadar önemli bir diğer nokta ise öğrencinin kendisini daha iyi ifade edebilmesi, tanıması, kişisel gelişim yolculuğu, kendisinde zayıf gördüğü noktaları güçlendirebilmesi, sorumluluk almayı ve arkadaşlarıyla birlikte ortak faaliyetlerde bulunabilmesi kapasitesini bulabilmesidir. Buna olanak sağlayan okullar bireyin sosyal yaşamında da olumlu yönde etkileyecektir.

7. Yabancı Dil

Günümüz koşullarında yabancı dilin önemi artık çok daha fazladır. Globalleşme ile birlikte artık şirketlerin yabancı dil bilen bireyler araması kaçınılmaz hale gelmiş, bununla birlikte tek yabancı dil değil birden fazla yabancı dil bilmek kişinin iş hayatında da çok daha iyi olmasına olanak tanımıştır. Bu yüzden lise döneminde yabancı dile ağırlık vermek ileriki dönemlerde kişi için olumlu olacak ve kariyer yolculuğunda artısı olacaktır.

 

Doğru Lise seçmenin Aşamaları

1.ilk olarak öğrencinin kendisini keşfetmesi gerekir. Yani ilgi ve yeteneklerini bilmesi ve ileriki yaşamında ne istediği.

2.Lisedeki eğitim tercihlerinin gerektirdiği özellikler hakkında bilgi sahibi olmak

3.Meslekleri ve o mesleği seçmek için hangi özelliklere sahip olmak gerektiğinin bilgisi

4.Yeteneklerinin ve ilgilerinin lisenin vereceği eğitime entegre edip edemediğidir. Bu dört kriter ve yukarıda verdiğim bilgiler ışığında lise seçerken doğru tercih yapabilirsiniz.

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük LGS Rehberlik kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

 

ÜCRETSİZ TANIŞ!

 

 

Farklı konularda da destek almak istersen yanındayız! Türkiye’nin en büyük YKS koçluk kurumu olarak ücretsiz deneme görüşmesine hemen buradan başvurabilirsin. Türkiye’nin en başarılı öğrenci topluluğunda seni de görmek istiyoruz!

Kopilot firma logosu

Bloglarımız

Koçluk Hizmetlerimiz

YKS KoçlukLGS Koçluk

Meslekler ve Maaşlar

Anlaşmalı olduğumuz ödeme firmaları.

Kopilot © 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

WhatsappWhatsappYouTubeYouTubeInstagramInstagram